Legea care protejează dreptul femeii de a alăpta

0

Multe mame renunță la alăptat, deoarece sunt nevoite să se întoarcă mai repede la muncă. Femeile care alăptează ar trebui să știe că există o lege care protejează acest drept al copilului de a beneficia de laptele matern până la vârsta de 1 an.

Cnform OUG 96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă, mamele care alăptează au dreptul la două pauze pentru alăptare pe zi, de câte o oră fiecare. Pauzele respective includ și timpul deplasării dus-întors de la serviciu la locul unde se află copilul. O altă posibilitate este reducerea timpului de lucru cu două ore până la împlinirea vârstei de un an.

Angajatorul suportă integral aceste pauze de alăptare, veniturile salariale nefiind afectate.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o salariată pentru acordarea pauzelor pentru alăptare

  • Revine la muncă mai repede de un an.
  • Își alăptează copilul.
  • Anuță organizatorul în scris că își alăptează copilul și că solicită aceste pauze.
  • Prezintă documente medicale justificative pentru starea fiziologică de alăptare

De ce acte este nevoie pentru acordarea pauzelor pentru alăptare

  • Cerere prin care se solicită acordarea pauzelor pentru alăptare sau reducerea cu două ore a programului normal de lucru.
  • Înștiințarea angajatorului despre starea fiziologică de alăptare, specificându-se începutul și sfârșitul prezumat al perioadei de alăptare.
  • Documente medicale eliberate de medicul de familie, prin care se atestă starea fiziologică de alăptare.

Angajatorul nu poate refuza acest drept al salariatei care alăptează.

Baza legislativă : 

Extras din OUG 96/2003

Art. 2

În sensul prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, termenii și expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
……………..
e)salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activității după efectuarea concediului de lăuzie, își alăptează copilul și anunța angajatorul în scris cu privire la începutul și sfârșitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;

Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligați să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, pâna la împlinirea vârstei de un an a copilului. în aceste pauze se include și timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găsește copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de muncă cu două ore zilnic.
(3)Pauzele și reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă și nu diminuează veniturile salariale și sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)în cazul în care angajatorul asigură în cadrul unității încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condițiile de igiena corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

Art. 27
(1)încălcarea următoarelor dispoziții constituie contravenție și se sancționează astfel:
a) încălcarea dispozițiilor prevăzute la art. 4, 5, 6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) și (2), art. 17, 18 și art. 26 alin. (1), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Niciun comentariu on "Legea care protejează dreptul femeii de a alăpta"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *