Interviu cu Maria Mermezan- doula, psiholog și educator prenatal Lamaze

0

Mamă de băieți, doi la număr, Mihai de 10 ani și Tudor de 2 ani și 10 luni, mămică de-a Cuibului Berzelor, psiholog, educator prenatal Lamaze, doula și Consultant în alăptare în curs de certificare. Pentru Maria, aceste joburi, care se împletesc și se completează foarte bine, sunt o foarte mare pasiune. Consideră ca este foarte frumos să vezi cât de mult contează informația, susținerea, nașterea blândă, tot. Așa că se declară fericită și împlinită, atât ca mamă, cât și ca om al cuibului.
1. Cum se îmbină meseria de psiholog cu celelalte certificări pe care le ai?
Meseria de psiholog a fost pentru mine o chemare spre oameni, nevoile lor, a dărui și a contribui. Și fiindcă am lucrat că psiholog în instutitii închise, nu prea am simțit că mi-am îndeplinit chemarea. De aceea odată ce-am fost la Nora Niculescu la Cuibul Berzelor în calitate de cursant, mi-am dat seama că această activitate mi s-ar potrivi și m-ar aduce mai aproape de chemarea mea. Și chiar așa și este. În rest, simt că îmi oferă o bază spre a le fi aproape sufletește mămicilor mele, iar eu mă simt cu adevărat împlinită făcând asta, atât ca om, cât și din punct de vedere profesional.

2. Care crezi că este cea mai importantă nevoie a unei femei însărcinate? Dar a unei propaspete mămici?

Cred că cea mai importantă nevoie a unei mămici însărcinate este informarea corectă. Informații se găsesc multe pe internet, dar mămicile sunt copleșite și nu știu să discearnă între informația corectă și cea mai puțin corectă. De asemenea, împletită cu nevoia de informare, este nevoia de a-și gestiona teama.

3.Prin ce transformări majore trece o femeie însărcinată?

Prin multe. Hormonale, fizice, psihologice. Citeam la un moment dat un articol care m-a impresionat, un articol care vorbea de iubirea mamei pentru puiul ei și spunea că, dacă o mamă nu și-ar iubi copilul din pântece, corpul ei nu ar rezistă atâtor schimbări. Sigur, nu e vorba de articolul în sine, dar eu mereu sunt uimită de puterea de schimbare a corpului uman în sarcină, dar și de cât de armonios au fost proiectate lucrurile. Și parcă, cu cât vorbesc mai mult despre asta cu atât sunt mai încrezătoare în faptul că acest corp al nostru e minunat!

4.Cum se poate pregăti o femeie însărcinată pentru o naștere cu blândețe?

În primul rând, conștientizând schimbările, învățând să aibă încredere-n ea, în corpul ei și-n ce-i spune el. Mai apoi, învățând să lucreze cu corpul și, având încredere că acele contracții sunt formă de comunicare a bebelușului cu ea. Apoi, diminuând o eventuală teamă, alegându-și bine susținătorii din travaliu și rețeaua de suport, construindu-și bine scenariul astfel încât să-și creeze un mediu cât mai confortabil și prietenos cu ea. Eu am observat că pentru mămicile care reușesc asta, travaliu decurge minunat și reușesc să coopereze bine cu personalul medical și chiar au parte de nașteri blânde.

5.Cum ai descrie muncă ta cu gravidele ? Ce energie îți transmit acestea ?

Aș descrie-o că minunată, caldă, dătătoare de resurse și energie, reciprocă, fantasticăă !€

Offfa! aș putea să continui mult. Îmi iubesc mămicile și sunt foarte fericită atunci când văd că a contat măcar puțin muncă mea.

6. Cum te-au ajutat formările că doula și educator prenatal atunci când ai devenit mămicム?

Păi, eu întâi am devenit mămică a două oară și abia apoi educator prenatal și doula, dar, odată ajunsă la Cuibul Berzelor, cumva am devenit mai conștientă și mai prezenta în rolul meu de mamă. Am devenit o mamă mai blândă, mai conștientă și mai prezentă.

7. Numește trei informații esențiale pe care crezi că ar trebui să le afle fiecare viitoarea mămică înainte de marea întâlnire cu bebelușul său.

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil.

Importantă contactului piele pe piele pentru nou-născut și bebeluș.

Colaborarea fantastică între stadiul travaliului, poziția bebelușului și nevoia de mișcare a mamei.

8.Conferința pentru mame promovează mama în toată complexitatea sa. Ce înseamnă pentru tine „a fi mamă” ?

A fi mamă înseamnă a fi alături de copilul tău orice ar fi, a-i fi sprijin și partener, a-i fi umăr pe care să plângă, sân care să-l aline, ochi care să-l aprecieze și încurajeze, înseamnă a-i fi partener de joacă și de gândire, înseamnă a-i da aripi și a-i da voie să zboare, inițial încet, în jurul mamei că un satelit cu fiecare cucerire mică și în final, afară din cuib și departe, cu siguranță că se va descurca.Š

9.Ce vor află mămicile care vin la Conferința pentru mame de la specialistul Măria Mermezan? Dar de la mamă Măria Mermezan?

Vor afla că ador domeniul educației prenatale și vor avea o imagine de ansamblu despre ce înseamnă aceasta. De la mamă Măria Mermezan nu știu dacă vor afla prea multe într-o conferință, dar un lucru sigur îl vor afla – îmi ador copiii !Š

 

About The Author