Interviu cu Ditta Depner, trainer HypnoBirthing

1

Ditta Depner  este o mămică a doi copii frumoși, implicată în multe acțiuni menite să schimbe viața mamelor. Membru fondator al asociației ”Mame pentru Mame” , trainer autorizat pentru România ”HypnoBirthing”, doula sunt doar câteva din activitățile în care Ditta Depner pune suflet și energie. Despre toate acestea, Ditta vorbește cu multă pasiune și dăruire în interviul care urmează.

1. Ești o voce pentru toate mămicile care iubesc naturalul. Știu că este greu să vorbești despre tine însăți, dar o sa te rog să te prezinți în câteva cuvinte.

Cel mai important rol pentru mine este acela de mămică a doi copii. Pe lângă asta, mai reușesc să fac lucruri esențiale în viață pentru alte mămici și copilași. Când am rămas însărcinată, am simțit că vreau o schimbare și așa am devenit trainer de HypnoBirthing, de naștere naturală prin autohipnoză. Am lăsat în urmă o facultate cu profil economic, o carieră de designer pentru a-mi urma vocația pe care mi-am descoperit-o odată cu frecventarea cursului de HypnoBirthing. Mi-am schimbat total viziunea și mi-am spus că lucruri atât de vitale trebuie transmise mai departe. În momentul de față tot ceea ce fac este axat pe nevoia de a ajuta ca bebelușii care se nasc acum să vină în această lume fără traume, pentru că am realizat că acest lucru este foarte important pentru a avea o lume cu oameni liberi, sănătoși, netraumatizați, cu oameni frumoși.

2. Ești susținătoarea nașterii naturale. Multă lume consideră nașterea pe cale vaginală ca fiind nașterea naturală. Ce este de fapt nașterea naturală?

Este interesant cum, în momentul în care am început să mă documentez, mi-am schimbat în totalitate viziunea despre naștere. Inițial și eu eram o candidată la cezariană, deoarece mi-e frică de durere și am o fobie de ace. Apoi mi-am dat seama că nașterea nemedicamentoasă e total diferită de nașterea naturală care se practică în majoritatea spitalelor. Nașterea naturală este acel proces pur fiziologic care se declanșează în urma semnalului dat de bebeluș. Noi suntem doar receptorii, purtătoarele acestor bebeluși, iar corpul nostru este perfect înzestrat să poată da naștere acestor copilași aflați în interiorul nostru. Atâta vreme cât sarcina este fără riscși dacă viitoarea mămică se simte bine, aceasta n-are nevoie de medicamentație inutilă. Practica arata că se poate ajunge la complicații din cauza medicamentației, pe când o naștere lăsată în ritmul ei propriu decurge absolut normal si firesc. De aceea trebuie să reînvățăm să avem încredere în propriul nostru corp care a fost creat să crească o viață în interiorul său, să știe să dea naștere unui copil. Dacă ați observat la animale, întâlnim același mecanism al nașterii, pentru că suntem mamifere asemenea lor. Animalele se retrag pentru a da naștere în liniște puilor. Același lucru se întâmplă și la noi. Atâta vreme cât noi suntem deranjate, observate, hăituite, nașterea nu se poate declanșa într-un mod natural și nu va fi decât un fel de sforțare.

Pentru ca nașterea naturală să se desfășoare fără probleme, există niște condiții care trebuie îndeplinite. Prima dintre ele este intimitatea – este ca  și cum am face dragoste și am avea spectatori. A doua este lipsa observării – dacă te simți observată, nu te mai comporți firesc. Michel Odent spunea că, cu cât ai mai mulți oameni în jurul tău la naștere, travaliul se prelungește cu câte o oră.  A treia este lipsa de adrenalină – adrenalina emisă de oamenii din jur este preluată de mamă și o inhibă. Această stare se transmite involuntar mamei. Tot Michel Odent povestea despre o naștere acasă la care a asistat. Se afla la etajul al doilea al unei case împreună cu femeia care se pregătea să nască, iar la primul etaj erau părinții acesteia, care erau foarte îngrijorați. Până nu i-a trimis la cumpărături ca să-i îndepărteze din câmpul energetic al mamei care năștea, nașterea nu s-a deblocat. A patra condiție este lipsa de frică – dacă femeia are o frică, fie că este la nivel conștient sau inconștient, subconștientul nu știe să facă diferența dintre real și imaginar. Este ca și când te uiți la Titanic și plângi că se îneacă eroul principal, deși tu știi că este doar un film, dar trăiești foarte intens momentul. La fel se întâmplă și la naștere, dacă există în tine o teamă de durere, de copil cu probleme, de complicații, acea teamă va bloca procesul nașterii și te va ține într-un travaliu în care nu progresezi, ceea ce poate duce la cezariană. Deci orice blocaj de genul acesta poate fi dizolvat prin autocunoaștere, prin hipnoză, de aceea HypnoBirthing-ul este cel mai vast și complex curs de naștere, deoarece te ajută în mod real să-ți depășești fricile la nivel psihic, iar astfel vei putea experimenta o naștere așa cum ți-o dorești.

O altă condiție este rezolvarea traumelor de la nașterile părinților. Este foarte important modul cum au fot născuți tatăl și mama copilului. Traumele lor influențează nașterea copilului, dacă ei nu și le  cunosc, nu le prelucrează  și nu vorbesc despre ele. Sunt foarte mulți factori care te pot apropia de o naștere așa cum ți-o dorești, o naștere blândă, calmă și netraumatizantă.

Ultima condiție este „to let go”sau renunțarea la control, care este importantă pentru o naștere. La o naștere nu se poate controla nimic. Partea rațională nu are ce căuta la o naștere, nu trebuie să activăm neocortexul. Prin control, îți poți bloca nașterea. Dacă vrei să naști natural, mintea ta nu trebuie să fie prezentă, totul trebuie să se întâmple instinctiv. De aceea este dificil, pentru că cele mai multe femei sunt educate si informate. Ele trăiesc într-o societate care le învață să fie pragmatice si organizate, deci foarte eficiente. M-am împiedicat și eu de acest lucru și de aceea prima mea naștere a durat 3 zile. Din dorința de a-mi controla nașterea, am reușit să o blochez. De aceea femeile din alte culturi, mai simple, mai needucate au nașteri absolut normale, frumoase, ușoare, pentru că ele nu gândesc atât de mult ca noi. Ele nu au nevoie de cursuri despre naștere, despre alăptare, la ele totul decurge firesc, pentru că nu au o societate care să le sperie, să pună presiune pe ele, o societate care să le facă să creadă că au fost „construite” cu defect de fabricație privind momentul când vor da naștere copiilor lor.

3. Ai ales să-ți aduci pe lume copiii acasă, în sânul familiei. Cum te-ai hotărât să faci acest pas?

Acum trei ani jumătate, când m-am hotărât să fac acest pas a fost o nebunie din punctul devedere al unora, însă pentru mine  afost cel mai normal lucru pe care aș fi putut să îl fac, pentru că nașterea este ceva foarte intim și personal. M-am hotărât să nasc acasă pentru că acolo m-am simțit cel maiconfortabil. Spitalul îmi dă fiori și nu îmi oferă sentimentul de siguranță. Am vrut să-mi protejez copilul de intervenții inutile pe care acum, medicii, cu toată bunăvoința lor, le fac in mod curent. Ideea de naștere a denaturat atât de tare încât toată lumea are impresia că trebuie să ajute acest proces. Însă eu nu militez pentru nașterea acasă. Dar, dacă acele mămici care își asigură un backup la un spital, se simt în siguranță și confortabil acasă, au tot sprijinul meu. Este ceva ce ține de alegerea personală.

4. Ești instructor certificat HypnoBirthing. Ce este această metodă?

HypnoBirthing este cel mai extins curs care seface la ora actuală în lume, pentru că alte cursuri prenatale se ocupă doar  de latura fizică, nu și de psihicul femeii. Este o metodă de a-ți cunoaște mai bine fricile, de a le elimina, de a le prelucra, iar autohipnoza intervine acolo unde noi vrem să rescriem în subconștientul nostru o experiență terifiantă, propovăduită de o societate întreagă și să o înlocuim cu sugestii frumoase despre naștere, vizualizări benefice. Practic, lucrăm cu fricile noastre tocmai în ideea de a le elimina pentru ca nașterea noastră să se desfășoare și să nu fie blocată. La HypnoBirthing învățăm să ne relaxăm foarte profund, să ne bucurăm de corpul nostru care știe perfect cum se naște, învățăm să integrăm în viața noastră întâmplări negative, traumatizante, transformându-le cu ajutorul HypnoBirthing. Prin această metodă nu învățăm cum se naște, despre anatomia nașterii sau despre ce se întâmplă cu corpul, mai degraba învățăm să ne ascultăm instinctele și să ne lăsăm conduse de un proces eminamente fiziologic sănătos, normal și benefic atât pentru mamă cât și pentru copilaș.

5. Cum ai descoperit această metodă și ce te-a determinat să devii trainer?

Mai întâi am cumpărat cartea, după care mi-am spus că trebuie să merg la curs pentru că mi s-a părut foarte interesant. Am plecat în Elveția, hotărâtă să fac multe cursuri pentru a mă perfecționa. Dar după ce am urmat cursul respectiv, m-am liniștit, mi-am dat seama că este suficient și nu mai am nevoie de niciun alt curs. Mi-am dat seama că vreau să transmit mai departe cunoștințele dobândite și altor mămici. Eu cred foarte mult în acest curs. Nu aș putea preda ceva în ceea ce nu cred. Și pentru că vreau ca informația să ajungă și la mămicile care nu-și permit un curs, organizez de fiecare data și un curs pro bono pentru cel puțin o pereche care își dorește mult să ajungă la cursuri, dar nu are posibilitățile financiare.

6. Cum le poate ajuta pe viitoarele mămici? Care sunt beneficiile acestui tip de naștere?

În primul rând le poate da o naștere ușoară, confortabilă și sigură. Cunoștințele pe care le acumulează le ajută să țină cont de toate lucrurile care sunt importante pentru a avea o naștere ușoară și frumoasă.Cel mai important este că ele, prin acest curs, învață să scape de fricile lor, pentru că frica blochează nașterea, din cauza ei se ajunge la cezariană. Prin această metodă femeile pot ajunge să aibă o naștere naturală așa cum și-o doresc, dacă nu există contraindicații pentru aceasta.

În al doilea rând, sunt beneficiile enorm demari ale unui copil care nu se naște cu traume. Pentru că în primele sentimente pe care le trăiește un copil la naștere se află cheia viitoarei lui personalități. Dacă se naște cu traumă (traumă înseamnă cezariană, naștere forțată, grea, copil care e scos greu cu forcepsul sau împins chiar si cu cotul moașei pe burtă), el se va raporta mereu la acel moment. Cei care cred că bebelușii nu simt sau nu țin minte, se înșală. De ex. frica de schimbare a oamenilor setrage de la naștere, pentru că atunci se produce schimbarea majoră dintr-un mediu sigur, burtica mamei, într-un mediu necunoscut și nou, iar schimbarea a fost traumatică. Sentimentul de abandon – a fost trăit intens la naștereși are un impact major asupra personalității viitorului om. De aceea este esențial să nu sedespartă mama de copil, copilul să fie ținut pe piept să-și revină după naștere, să-i revină acel sentiment de siguranță că totul e în regulă. Eu merg mai departe și spun că s-au făcut studii în care sentimentul unui copil a cărui mamă primește anestezie în timpul nașterii este tot de abandon (mama mea m-a abandonat, nu mai vrea să vină pe același drum pe care merg eu, mama nu mă mai ajută că ea nu mai simte).

7. Multe persoane corelează HypnoBirthing cu hipnoza. Există vreo legătură între cele două concepte?

Bineînțeles. HypnoBirthing este un program prin care fricile legate de naștere sunt anihilate prin hipnoză. Problema este ceea ce cred oamenii despre hipnoză. Aici intervine o necunoaștere și implicit o negare. Omul, când nu cunoaște un lucru, prima oară nu-l accepta. Autohipnoza este acea stare în care ne aflam zilnic, fără să știm însă ca acea stare se numește stare hipnotică, în care singuri ne-am retras. De fapt, 35-45% din timpul nostru suntem în stare de autohipnoză. De exemplu când te uiți la televizor, ești în autohipnoză, trăiești intens ce se întâmplă acolo, când ești implicat într-un proiect, nu știi cum a trecut timpul, când conduci mașina etc. Stările de autohipnoză le avem zi de  zi, dar nu știm să le numim, cel puțin până acum.

8. Ce rol au tații care asistă la naștere?Cum își pot ajuta ei partenerele?

Sau cum le pot ei inhiba. După părerea mea și a lui Michel Odent,un tătic care nu știe nimic despre fiziologia nașterii, nu are ce căuta acolo, pentru că adrenalina lui o va inhiba pe iubita lui soție care încearcă să nască, iar teama lui va bloca procesul nașterii. Tăticii care vin la cursul de HypnoBirthing, unde își prelucrează propriile lor frici vor ști ce să facă, cum să se comporte cu soția lor, nu vor încurca un proces natural, „vor naște” împreună cu partenera lor. Cursurile mele sunt de obicei cu tătici cu tot. Aceștia participă gratuit, deoarece copilul care se naște are nevoie și de tatăl său în momentul venirii pe lume. Astfel îl integrăm și pe tati în noua formulă, acesta nu va fi gelos că nu va mai fi pe primul loc, va fi implicat în procesul nașterii, nu va fi doar un simplu spectator în fața căruia se întâmplă un film de groază, asa cum vedem in media si la televizor. Un tătic informat e de mare ajutor, va crea pentru iubita lui acel cadru intim în care ea va naște în totală siguranță și încredere.

 9.  Care sunt beneficiile orei magice?

În primul rând, copilul nu mai suferă de trauma abandonului, a despărțirii de mamă. Are parte de  acea legătură care nu va fi întreruptă de nimic. Alăptatul ajută la eliminarea placentei și atunci nu mai este nevoie de oxitocină. În al doilea rând, copilul își restabilește poziția, are repere de siguranță pentru a nu rămâne imprimată în creierul său nașterea ca fiind o experiență traumatică. O experiență pozitivă la venirea pe lume îl va putea ajuta să relaționeze mai bine, să accepte mai ușor schimbarea în viață etc. Sunt foarte mulți factori care vorbesc pentru aceste prime ore magice din viața unui bebeluș, momente în care se leagă pe viață acel atașament vital între mamă/tată și copil.

10. Știu că activitatea ta nu se oprește la HypnoBirthing. În ce alte proiecte pentru mame mai ești implicată?

Prin toate activitățile mele fac unul și același lucru: vreau să le redau mamelor nașterea care le-a fost furată și copiilor dreptul la un bun venit pe lume netraumatic. Mă implic și în nevaccinarea copiilor, deoarece și vaccinarea este tot o traumă pentru copil și o trauma pentru un părinte care are un copil bolnav din cauza vaccinarii. Eu de fapt le spun că au dreptul la informare. Sunt și membru fondator al asociației Mame pentru mame care se ocupă cu drepturile mamelor. Noi am implementat în câteva maternități din țară planul nașterii. De exemplu, la maternitatea Eva, împreună cu dr. Ionel am implementat programul Nașterea cu blândețe. Am amenajat o cameră de naștere specială care recreează impresia unui spațiu prietenos, intim, nu a unui salon de spital. Conceptul a pornit de la HypnoBirthing. M-am implicat acolo unde  am simțit că este nevoie de schimbare.

11. Ce valori dorești să le insufli copiilor tăi?

În primul rând libertate și dreptul de  a face alegeri în viață, de  a nu fi dresați și aici mă refer si la sistemul de educație, de la grădiniță, la școală si chiar si in facultate.

12.  Cum reușești să îmbini activitățile în care ești implicată cu rolul de mamă?

Îmi fur din orele de somn ca și orice mămică. Dorm mai puțin și așa reușesc să le fac pe toate. În plus, fără o bună organizare nu aș reuși să fac tot ce mi-am propus. De aceea să știți că toate mămicile la un moment dat devin multi tasking 🙂

13.  Ce fel de educație dorești să le oferi copiilor tăi?

Să fie cât mai „non educație”. Dacă eram o mamă mai puțin ocupată, aș fi optat pentru homeschooling. Dar pentru că nu pot asta, prefer o educație alternativă precum sistemul Waldorf.

14.  Un mesaj pentru mame

Totul este în mâinile vostre, mamicilor! În momentul în care va asumati responsabilitatea propriei vieți, toate capătă un alt sens și pot decurge într-un cu totul alt mod. Dacă sunteti genul care să nu mearga cu turma, genul care nu se mulțumesccu orice fel de raspuns doar că așa ni s-a spus, atunci vi sepotrivește mesajul meu. Filtrați orice informatie prin propria voastră experiență intuitivă de viață! La ora actuală sunt atâtea surse de informații, încât este foarte greu să nu o găsești pe cea care să rezoneze cu tine. Cercetați singure și aflați-vă  adevărul propriu după care să vă trăiți viața.

Detalii despre cursurile de HypnoBirting pentru viitoarele mămici pe: www.bbmic.ro.

About The Author