Psihoterapeut si psiholog clinician, Adelina Mureșan a terminat Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educației și Masteratul de Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie din cadrul Universității Babes-Bolyai. Din 2007 s-a implicat într-o serie de proiecte și activități în care a oferit sprijin psihologic persoanelor cu depresie, depresie postpartum, tulburari de anxietate, psihoze, tulburări alimentare și tulburări de personalitate.
Adelina Mureșan vă așteaptă la Conferința pentru mame, la Cluj, în 30 noiembrie, pentru a discuta despre problemele emoționale după naștere!
- Cine este Adelina Mureșan?
În primul rând sunt un om, care are mulțumirea de aș fi găsit o vocație în a-i ajuta pe ceilalți în momentele grele. Pe lângă tot ce am învățat ca și psiholog și psihoterapeut, ceea ce mă face să lucrez eficient cu oamenii este faptul că îmi pasă de fiecare în parte, că încerc să înțeleg „povestea” fiecăruia, că îmi asum responsabilitatea de a „lupta” alături de fiecare persoană și caut mereu cele mai eficiente căi de a aborda anumite probleme. Învăț în fiecare zi lucruri care mă schimbă, care mă dezvoltă de la oamenii cu care lucrez iar satisfacția de a contribui la a face viața cuiva mai bună e cea mai de preț recompensă.
- Mulți oameni privesc încă reticent statutul de psiholog. Care este rolul unui psiholog în viața noastră?
Cred că imaginea psihologului se normalizează din ce în ce mai mult, în special în rândul oamenilor tineri, 90% din clienții mei au sub 35 de ani. Ceea ce înseamnă că începem tot mai mult să conștientizăm că la fel cum atunci când avem o problemă somatică mergem la medic, atunci când avem o problemă emoțională mergem la psiholog.
Rolul psihologului în viața noastră este să ne ofere o perspectivă diferită asupra problemelor pe care le avem, să ne ajute să înțelegem de ce a apărut problema și ce anume o menține și nu în ultimul rând să ne ofere sprijin în a găsi și aplica anumite strategii pentru a avea o viață mai bună.
- Ce fel de tulburări pot dezvolta femeile însărcinate? Dar proaspetele mămici?
În timpul sarcinii 10% din femei dezvoltă depresie antenatală sau anxietate. Apariția acestor probleme este favorizată de modificările hormonale din timpul sarcinii, schimbările fizice, simptome accentuate de tipul senzației de greață și vomă, lipsa suportului social, problemele financiare, sau existența unor sarcini anterioare dificile sau pierderea unei sarcini.
După naștere 85% dintre femei au modificări ale stării emoționale cunoscute ca și baby blues – modificări asociate cu fluctuațiile hormonale de după naștere. Dintre acestea doar 10-15% dezvoltă depresie postpartum însoțită uneori de simptome anxioase, iar un procent foarte scăzut pot dezvolta psihoză postpartum.
Practic modificările în starea psihică variază pe un continuum de la modificări normale, tranzitorii (baby blues) care se ameliorează fără a fi nevoie de intervenție, la simptome depresive, anxioase – unde e nevoie cel puțin de psihoterapie și ajungând în cazuri izolate la simptome severe de tip psihotic – unde se impune atât tratament psihiatric cât și psihoterapie.
Persoanele care au avut în trecut episoade de depresie sau anxietate sunt mai predispuse să dezvolte astfel de probleme în timpul sarcinii sau după naștere.
- Cum își dau seama acestea că este ceva în neregulă cu ele? Ce pot face când conștientizează că au o problemă?
Modificările normale de după naștere sunt caracterizate printr-o perioada de câteva zile de instabilitate emoționala, iritabilitate, plâns facil. În general acestea se remit după două săptămâni de la naștere.
În cazul în care aceste simptome persită pentru o perioadă mai lungă de două săptămâni e posbil să apară depresia post-partum. În acest caz persoana se simte foarte tristă, e tot timpul cu ochii în lacrimi, se simte vinovată sau simte ca nu face față responsabilităților, nu reușește să se bucure de momentele frumoase, este excesiv de îngrijorată, se enervează foarte ușor, are gânduri de suicid sau are anumite gânduri care o sperie.
Dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni e important să cereți sprijinul unui psihoterapeut – acesta în urma unei evaluări vă poate spune daca e indicat să consultați și un medic psihiatru. În situația în care simptomele sunt foarte intense (chiar dacă nu sunt pe durata a două săptămâni) – de exemplu persoana are gânduri de suicid sau de a-i face rău copilului, sau exprimă anumite gânduri bizare e nevoie cat mai repede de un consult psihologic sau psihiatric.
- Se poate vorbi despre o depresie postnatală la tați? Cum se manifestă tulburare în cazul lor?
Da, există depresia postnatală la tați. Se pare că în perioada sarcinii și după nașterea copilului barbații sunt de două ori mai predispuși la a dezvolta depresie decît în mod normal. Simptomele obișnuite ale depresie sunt dispoziția depresivă, pierderea interesului sau a plăcerii pentru activitățiile plăcute, oboseală, probleme de somn, lipsă de sens, sentimente de vinovăție sau gânduri suicidare. La barbați depresia post-natală se manifestă puțin diferit prin iritabilitate, furie, impulsivitate, detașare și retragere emoțională.
- Cum ajuți tu mamele să depășească diferitele anxietăți, depresii, tulburări?
În ultimii ani am lucrat cu foarte multe mame care se confruntau cu depresie, atacuri de panică, anxietate generalizată, tulburare obsesiv-compulsivă sau psihoză post-partum.
Imaginea pe care o am în minte e cea a unei mame care nu se mai regasește pe sine, care vine cu o povară mare pe umeri, care simte ca nu mai face față, care deși face tot ceea ce se așteaptă de la ea pentru familie și copil se simte neputiincioasă și simte că e pe marginea prăpastiei, că nu știe cât mai poate rezista astfel.
Ce pot eu să fac este să o ajut să își înțeleagă cât mai bine problema – nu doar felul în care se manifestă ci și ceea ce face pentru a o menține. Prin diferite tehnici o ajut să descopere un mod de a gândi care să o facă mai adaptabilă, să descopere în ea însăși resursele de a face față problemelor, să regăsească plăcerea în micile bucurii ale vieții și nu în ultimul rând să învețe că pentru a avea grija de ceilalți e nevoie să ai grijă de tine.
- În ce alte proiecte mai ești implicată?
Proiectul meu de suflet în care investesc prioritar timp și energie este I-Psiholog (www.i-psiholog.ro), acesta e legat de activitatea de la cabinetul meu psihologic – unde ofer psihoterapie cognitiv-comportamentală și consiliere psihologică. Pe lângă un site de prezentare am încercat să aduc ceva în plus – să fie un site care să ofere câteva instrumente pe care o persoană aflată într-o situație dificilă poate să le folosească pentru a identifica o posibilă problemă și a face câteva demersuri singură pentru a-i face față.
De asemena lucrez la Fundația Estuar – fundație cu activitate în domeniul sănătății mintale – unde acord sprijin psihologic persoanelor cu probleme psihice și mamelor aflate în situații dificile de viață.
- Numește trei informații esențiale pe care crezi că ar trebui să le afle fiecare viitoare mămică înainte de marea întâlnire cu bebelușul său.
Mă voi referi la informații pe care o mama e important să le știe pentru a face față emoțional la noul rol de mamă:
– În primul rând să-și modifice așteptările și să accepte că nu vor mai reuși să facă totul la fel ca și înainte. Venirea unui copil înseamnă un rol nou, foarte solicitant și e normal să fie nevoie să ne stabilim prioritățile.
– Să nu ezite să ceară sprijin – dacă în trecut copilul era crescut de „un sat întreg” acum aproape întreaga responsabilitate cade pe umerii mamei – așa că e important să accepte că uneori va avea nevoie de sprijin.
– Să nu uite să își aloce și timp pentru ea – pentru că autosacrificiul pe termen lung nu duce decât la o mamă deprimată și un copil nefericit.
- „Conferința pentru mame” promovează mama în toată complexitatea sa. Ce înseamnă pentru tine „a fi mamă”?
Deocamdată pot să privesc rolul de mamă doar din exterior și primul lucru care îmi vine în minte este cuvântul: responsabilitate. Cred că tocmai complexitatea informațiilor pe care le oferim în această conferință arată cât de multe aspecte are de luat în considerare o mamă sau o viitoare mamă.
- Ce vor afla mămicile care vin la Conferința pentru mame de la specialistul Adelina Mureșan?
La Conferința pentru mame vom discuta despre problemele care pot să apară după naștere – cum le recunoaștem, despre cauzele lor și factorii care le mențin, despre vulnerabilitatea spre a dezvolta o anumite problemă și nu în ultimul rând despre ce putem face pentru a le reduce sau chiar elimina. Voi încerca să prezint o imagine cât mai realistă a problemelor emoționale care pot să apară după naștere și a strategiilor pe care orice mamă le poate folosi pentru a se ajuta sau pentru a ajuta pe cineva apropiat care trece printr-un moment dificil.
Niciun comentariu on "Interviu cu Adelina Mureșan, psihoterapeut si psiholog clinician"