Interviu cu actrița Aniela Petreanu – despre rolul de mamă

1

Actriță talentată, Aniela Petreanu este cunoscută mai ales pentru rolurile sale în Serviciul Roman de Comedie. Dar pentru ea, rolul cel mai important rămâne cel de mamă. Este o adevărată sursă de inspirație pentru alte mame, un adevărat model pentru acestea. Discretă, delicată și cu o personalitate puternică, Aniela Petreanu reprezintă un etalon pentru tot ceea ce înseamnă „attachement parenting”. Îi mulțumim că a fost de acord să ne împărtășească din experiența sa și să ofere sfaturi atât de valoroase pentru viitoarele și proaspetele mămici.

 1. Cum a fost pentru tine momentul când ai aflat că vei avea un copil ? Ai avut emoții legate de statutul tău de vedetă ? Ți-a fost teamă că sarcina sau apariția copilului îți va afecta cariera ?

La primul copil am fost foarte senină. Aveam 28 de ani și îmi doream deja de câțiva ani să am un copil, regretăm că nu am reușit să îl fac mai devreme, să fiu o mămică mai tânără, să creștem cumva împreună. Poate de aceea m-am și grăbit în alegerea făcută și căsnicia a fost un eșec. Am divorțat cand Carol avea doi ani și un pic, iar de curând sunt într-o relație frumoasă. Dragostea mea actuală dăinuie de când eram în clasa a XII-a. Atunci l-am cunoscut pe cel cu care sunt acum. E o poveste în care dragostea caldă, tânără și sinceră ne-a făcut să ne regăsim și, pentru că suntem pe aceeași frecvență sufletească am rămas foarte repede însărcinată, deși predicțiile medicilor erau nefavorabile. Viața asta și cărările ei ne duc unde nici nu banuim.Țin să le reamintesc tuturor că DUMNEZEU ARE ALTE PLANURI DECÂT CELE PE CARE NI LE FACEM NOI. Acum, când am aflat că sunt din nou însărcinată am tremurat de fericire și emoție vreo jumătate de oră, mi-au sticlit ochii la filmare, am sărit în sus de bucurie. După ce voi naște al doilea copil mă voi simți cu adevărat împlinită. Asta simt eu. Faptul că fiul meu va avea un frate sau o soră mă bucură extraordinar de mult. Eu am un frate și știu ce înseamnă să nu fii singur.

Dacă eram vedetă apăream în toate publicațiile cu diverse rochii ale nu știu cărui creator peste burtă. Ar fi urmat știri cu nașterea mea naturală și alăptatul până la doi ani și cred că le cam dădeam peste cap ceea ce au ei, de fapt de promovat. M-am gândit strict la faptul că voi avea o famile completă la apariția copilului, nu mi-am simțit amenințată cariera.Talentul nu ți-l ia nimeni și oricum îmi făcusem planuri că după ce nasc să revin la filmări. Era o curiozitate pentru mine cum mi se va transforma corpul, dar am fost foarte disciplinată cu alimentația, nu am avut pofte decât poate doar de mere acre, dar oricum era sezon, așa că m-am descurcat ”light”. Cred că nu sunt nici omul care stă să se gândească în avans ce și cum o să fie. Poate greșesc că nu privesc în perspectivă. În unele cazuri sigur am sfeclit-o, dar :))) le mai lași și în plată Domnului și dacă e să am ceva de tras, le trag cum pot și merg mai departe.

2. Crezi că instictul este suficient în creșterea și educarea copiilor sau mai este nevoie și de informare ?

Dacă ne-am asculta instinctele în creșterea și educarea copiilor, și nu numai ar fi perfect. Am trăi în lumea ideală pe care ne-o dorim toți. Dar care instincte???? Instinctele noastre sunt amorțite, adormite, stinse, ne conduc condiționările sociale. Tare trist. Informația din ziua de azi e muuultă și poate fi și derutantă. Toți sunt maeștri în a-și da cu părerea, iar lucrurile primitive, de bază sunt luate în derâdere.Tot la ele vom ajunge la un moment dat. Pe unele din ele, căutătorii de lumină și puritate, le prețuiesc și le respectă. Eu pe oamenii ăia îi caut. Și cine se aseamană, se adună. Și când ”sunt mai mulți adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu.”

Referitor la educare, din cauza existenței multor cazuri de familii monoparentale, da, cred că informarea  este foarte importantă. Mai ales în ceea ce privește educarea emoțională, eliberarea sentimentelor dureroase din cauza lipsei unui parinte. Eu am trecut prin asta cu copilul meu și am apelat la specialiști, Monica Reu de la CNV, Otilia Mentelers care pune în joc emoțiile, am fost la cursurile Alethei Solter în Romania și i-am citit cartea care a fost tradusă în română ”Copiii noștri, frumoși și sănătoși. Instinctele ne sunt sufocate de duhul pervertit al vremii și suntem și foarte dezrădăcinați. Noi suntem ai pământului, ai satelor, dar ne dăm drept ai orașelor.Viața la bloc ne-a rupt rădăcinile, contactul cu solul, cu energia vieții,cu Mama – pământ și Tatăl soare.

aniela

3. Ești o actriță talentată și o mamă dedicată. Cum reușești să păstrezi un echilibru între viața de familie și statutul de vedetă ?

E adevărat că sunt o actriță talentată, dar nu devotată meseriei și aș fi putut fi mai devotată fiului meu. Multe dintre noi ne reproșăm câte ceva, așa-i? E greu să ne și iertăm total mai ales că nu de fiecare data în greșelile săvârșite cu copiii noștri am fost vinovate 100%. Sigur a existat o tensiune generată de altcineva și ne-am răzbunat sau vărsat nervii pe copiii noștri. Poate chiar involuntar.Unele dintre noi nici nu ne dăm seama. Niciodată poate.

Acum știu ce vreau. Copiii sunt o sursă de lumină, dragoste și puritate din care învăț și de care am mare nevoie ca să mă curăț când vin din lumea în care îmi exercit activitatea profesională. Programul meu, din fericire, îmi permite să petrec mult cu familia mea.

0

0_002

4. Știu că ai participat la realizarea documentarului Îndrăznesc să nasc așa cum vreau. Pentru tine, cum a fost experiența nașterii ?

M-a domolit până la maxim, deci m-a influențat într-un mod benefic, pozitiv, constructiv. Este cel mai mare proiect de dezvoltare personală. Meseria de părinte e full time job. Este și extenuant. Dar fără să curgă sudoarea, de unde performanță? Copilul ți-e oglindă. Când e ceva în neregulă cu el, înseamnă că tu că părinte ai ceva bube. Eu mi-am recunoscut bubele, am tăiat în carne vie și am scos tot răul că să vindec bine locul. Am refuzat să le dau cu pomade să par că sunt ok. Nu, au fost momente când am fost la pământ și am ieșit la lumină cu ajutorul credinței.Țipetele nu au ce căuta în viața nimănui. E clar că sufletul nostru tânjește după ceva și e nevoie să ne căutăm să-i dăm ceea ce îl bucură.

După nașterea copilului se schimbă tot când realizezi că e nevoie să-l crești într-o familie sănătoasă în care să existe un schimb armonios de recunoștință, respect, iubire, astfel încât să să devină un adult normal, un om de omenie al acestei societăți.

5. Ce opinie ai despre sistemul medical din țara noastră ?

Sunt încântată că Irina de la Lion Production care a realizat documentarul-unicul!!!- despre nașterea în România m-a inclus în el și voi face orice îmi stă în putință să îl promovez. Este o mare realizare că ea a făcut posibil să avem așa ceva la noi în țara.Toți viitorii părinți au nevoie să vadă ”Îndrăznesc să nasc așa cum vreau”! Femeile din România au dreptul să nască cu blândețe. Părerile comuniste ale medicilor, trebuie să o spun, este obligatoriu să fie demontate. Este un sistem înțepenit, potrivnic feminității și normalului. Este fals că nașterea este un chin. Medicii au transformat-o într-un calvar și într-o fabrică de făcut bani. Este o prostie să mergi să plătești să ți se tăie burta. Și cât????Sunt destule femei care nasc acasă sau cu moașe și sunt în siguranță și liniștite și ele și copiii lor. Este o traumă nașterea normală în multe locuri din țară încă, dar procurați-vă documentarul!!!Vei fi informată, deci puternică.

6. În ce alte proiecte pentru ajutarea și sprijinirea mamelor te-ai mai implicat ?

Mă străduiesc cât îmi permite energia și munca de convingere cu oamenii refractari și ignoranți să îi lămuresc cât de important este alăptatul exclusiv până la 6 luni fără apă,ceai sau suc de fructe și continuarea acestuia până în jurul vârstei de doi ani. Oamenii sunt total neinformați sau dezinformați chiar de cadrele medicale. În rare cazuri există mame care să nu aibă lapte bun sau destul pentru copiii lor. Femeile care alăptează abandonează prea ușor, sunt descurajate. E adevărat că alăptatul este o artă. Eu așa îl văd, iar arta cere sacrificii. Dar ce sacrificiu e pentru copilul tău doi ani la nivelul unei întregi vieți? Zboară imediat. Prin alăptat îi asiguri imunitate și sănătate, afectivitate, confort, siguranță, încredere. E ceea ce am obținut pentru copilul meu alăptându-l aproape doi ani și sfatul pe care îl dau proaspetelor mămici indiferent de vârstă.

7. De obicei după naștere mamele întâmpină tot felul de probleme, sunt stresate și îngrijorate că nu se vor descurca. Cum au fost pentru tine primele săpătămâni împreună cu fiul tău ? Care a fost cel mai dificil moment ? Dar cel mai fericit ?

Este necesar să vorbim de depresia post-partum. Unele mame nici nu își dau seama că o au, se poate manifesta chiar la naștere sau la scurt timp după ce au născut. Într-adevăr hormonii își fac de cap și ne dau nouă bătăi de cap.Este o perioadă delicată în care noua mămică și bebelușul ei au nevoie de liniște și intimitate sau de ajutor, depinde de caz. În orice caz au nevoie să fie înconjurate de dragoste. Multă, multă dragoste și voie bună.

Este foarte trist că la naștere, în spitalele din România, copilul îți este luat și dus, izolat pentru câteva ore. Se produce o ruptură foarte gravă care pune în pericol atașamentul. Este un act brutal asupra căruia e nevoie să ne revoltăm. Cred cu tărie că o parte din depresiile post-natale au ca motiv această separare. Imaginați-vă că îi luați puiul unei ursoice la naștere, ne-a sfătuit Dr Michel Odent în una din zilele de curs unde am obținut diplomă de doula. Chiar așa. Cine are curaj? Dar ne-am obișnuit să ne fie luați și legați pruncii la naștere. Odios. Lipsă de respect și considerație pentru minunea ce s-a născut.

Primele săptămâni cu copilul meu au fost alăptat nelimitat, la cerere, durere de la epiziotomie, filmări(eu m-am întors pe platoul de filmare cu el la sân când avea doar două săptămâni și am continuat așa mult timp) Fericire a fost când am simțit că s-a instalat atașamentul în jurul vârstei de trei luni datorită faptului că am perseverat cu alăptarea.

8. Mămicile te cunosc și ca o ferventă susținătoare a alăptării. Ce a însemnat această experiență pentru tine ?

Da?Mă bucur dacă e așa.Chiar sunt o mare susținătoare a alăptării.Tocmai a fost dr.Jack Newman în România și a susținut un curs de 3 zile la care am participat și am obținut diplomă și credite.Nu știam atunci (8-10 mai) că sunt iar însărcinată,dar tot m-am dus la curs de dragul subiectlui și să am lecția bine învățat pe viitor astfel încât să dărâm miturile și prejudecățile celor neinformați corespunzător.Laptele matern este un lichid unic,miraculos,imposibil de înlocuit.Este de calitate excepțională,are temperatură optimă,vine cu dragoste și cu toți nutrienții ,anticorpii,vitaminele,mineralele și sbstantele imunostimulante de care are copilul tău nevoie.Este primul lui drept,dar reprezintă și o mare disponibilitate și conștientizare a mamelor moderne cu care avem astăzi de-a face.

aniela cu jack newman

9. De ce crezi că în România femeile aleg să nască prin cezariană și să-și hrănească bebelușii cu formula ?

Pentru că nașterea naturală a fost transformată într-un act prea medicalizat, gravida este tratată ca un pacient căruia trebuie să i se facă ceva, asupra căruia să se intervină cu ceva:medicament sau și mai rău o incizie, o epiziotomie de rutină. Sunt femei care s-au impus și au scăpat în câteva locuri de prin țară de această rutină, dar mai ales cele deștepte și puternice care au ales să nască acasă. Dacă ne punem viața noastră și a copiilor noștri în pericol alegând să naștem acasă este pentru că ne este scârbă de personalul medical. Realmente. Și mai ales pentru că am aflat că în alte țări cadrul în care nasc femeile poate fi plin de căldură, intimitate, respect și mai ales răbdare în aceste momente în care femeia își arată super-puterea, aceea de a da naștere. Este o taină pe lângă care trecem în grabă și și-a pierdut valoarea reală.Trăim într-o societate în care valorile sunt inversate și scăpa cine poate din jungla asta.

Dacă ele consideră că e mai ușor cu hrana artificială, se înșală. E mult mai ușor cu hrana la purtător. Eu sunt și ”ducace” și nu aș putea sta o perioadă prea lungă într-un loc. Mi-ar fi greu să mă plimb cu biberoane, termos și pungi cu lapte după mine când tot ce aș avea de cărat de fapt ar fi copilul. Măcar până la 6 luni.Ce ușurare. E nevoie doar să vrei, să îți dorești cu adevărat și să fii sigură că tu deții cea mai bună hrană pentru copilul tău.

Un alt motiv gigant pt care se apelează la laptele de pe raftul supermarketurilor este reclama agresivă, ostentativă și cei mulți bani care sunt în joc băgați de companiile producătore de lapte praf care fac multe parale de pe urmă fraierilor.

10.Ce părere ai despre „graba” de a hrăni bebelușii cu solide de la 4 luni, de a-i așeza în șezut, de a-i forța să meargă, să vorbească etc. ? Tu cum ai procedat cu băiatul tău ?

4 luni mi se pare cam devreme, dar dacă este hrănit cu lapte praf, mai bine să treacă pe diversificare decât să continue să-l baloneze cu formula. În mod normal pentru un bebeluș alăptat se recomanda 6 luni alăptat exclusiv, dar dacă acesta manifestă un interes mare pentru solide și e curios nu e niciun pericol dacă se va începe de la 5 luni. Fiecare copil are ritmul său. E greșit să compari copiii între ei. Răbdare multă și înțelegere. Băiețeii de exemplu se dezvoltă motric mai încet decât fetițele. Adică ele vor ști la câțiva anișori să se încalțe singure, să facă o fundiță. Lăsați copiii în pace. Haideți să fim noi atenți la ei și să învățam de la ei. E mai sănătos.Carol e crescut foarte liber și la fel voi proceda și cu copilul ce va să vină, chiar dacă va fi fetiță și va fi prin toate bălțile și mocirlele de după ploaie. Dar cine știe? Poate nu va fi atrasă de asta. Abia aștept ceva nou!

a_004

11.Ești un etalon pentru un mod de viață natural, sănătos. Ce înseamnă pentru tine a-ți crește copilul natural ?

Sunt un om simplu și îmi plac lucrurile simple de la haine la mâncare, de la oameni la lucruri.Văzând asta la mine, sigur mă vor copia copiii mei. Nu pot să fiu altfel și nu vreau să mă chinui. Nici măcar cu un dat cu ojă. Mă întreb ce voi face când voi albi.Cred că îmi fac o vopsea în casă. :))) Oricum dețin o sursă de niște creme minune pentru față, pentru durere, dermatite, circulație, candidoze. Naturale 100%. Fiul meu chiar le mănâncă. Sunt bune și pentru ulcer așa că el ia preventiv :))) Dacă îmi scrieți pe emailul: anielapetreanu@gmail.com vă rezolv.Cred că a avut un aport și faptul că am avut bunici la țara și mi-am petrecut copilăria în bătătură, am făcut baie în gârlă, am mers la cules de struguri, cartofi, la seceriș și la legat la vie și mă implicam de mică în activități agricole. Și acum o fac. Mă relaxează. Evit la maxim mâncarea din supermarket. Îmi place să merg la piață sau să cumpăr de prin sate și să-mi aduc apa de băut de la izvor. Îmi place să colind dealurile, pădurile, să mănânc flori de salcâm să mă scald în Marea Neagră. Îmi iubesc foarte mult țara și portul național. Avem o țara superbă și îmi place să merg duminică la Sfântă liturghie îmbrăcată în port popular. Recent am fost la un concert al lui Grigore LESE la Ateneul Român cu fiul meu. De mic îl port cu mine peste tot.

 12. Cum arată o zi alături de băiatul tău ? Ce activități preferate aveți ?

Carol e crescut liber. Desculț, mai golaș (în România copiii sunt cam înfofoliți), mănâncă de mic ce vrea și cât vrea când vrea. La fel facem și noi, nu? Cum ar fi să ne oblige cineva să mâncăm când nu ne e foame sau ceva ce nu ne place. De unde știm noi ce e bun să mănânce copiii noștri dacă ei se ghidează după miros. Atenție! Miros mâncarea, iar când sunt mici se joacă cu ea spre disperarea unora dintre noi. O fac ca să o descopere. De aceea am evitat să i le pasez foarte mult și să i le amestec ca să își dea seama, să învețe ce mănâncă, să le recunoască.

Îl las să se uite la dvd-uri cu desene animate, dar nu la cele de la tv. Iese cu bicicleta, se joacă cu plastilina umedă sau tradițională, pictează, îi cânt, dansăm, dormim la prânz, discutăm, montează șinele de cale ferată, construiește cu cuburile, face puzzle, mai merge la înot, mai stă la țară la casa lăsată de bunici mai ales vara că e plină curtea de fructe. A fost și perioada critică după divorț când făcea crize și îl stimulam să plângă să se elibereze. Asta era una dintre activități. Atunci ne-a fost foarte greu, dar am trecut peste și am învățat și sunt dispusă să îi ajut și pe alții care trec prin asta, mai ales că tatal lui Carol se mutase din oraș, deci se vedeau rar. Mergem la teatru, la concerte, îl pun să-și strângă jucăriile, să măture dacă face firimituri, îl învăț să se spele.Toate iau timp și necesită comunicare abundentă. Ne îmbrățișăm toți trei, dormim toți trei fară teama că se va obișnui în dormitorul nostru. Am dormit cu el de când s-a născut și s-a desprins singur de mine la 4 ani și jumătate când a spus clar că vrea camera lui. Zis și făcut!

poza copil 2

photo

 13.Ce valori dorești să insufli copilului tău ? Ce fel de adult ai dori să devină ?

În primul rând nu vreau să-i fur copilăria.Chestia asta cu clasa 0 îmi displace. Să descopere lumea prin joc, să îi respecte pe ceilalți, să prețuiască natura, să fie politicos, să spună ce are nevoie și să-și împlinească nevoile. Normal că Vreau să devină un bărbat adevărat, autentic, cu cordonul ombilical tăiat, responsabil, hotărât, să se bucure de viață, de  tot ce are, să-i ajute pe ceilalți, să-si pună în valoare calitățile și să fie HARNIC!

vesnicia s-a nascut la sat

14. Ce anume te inspiră în educarea copilului tău ? Te ghidezi după anumite modele de parenting, îmbrățișezi o anumită filozofie ?

În educarea copilului meu nevoile lui au fost sursa mea de inspirație. Cred că și modul în care noi am fost crescuți și ne-am petrecut copilăria și calitatea educației primite se reflectă în creșterea și educarea copiilor noștri. De multe ori aplicăm ceea ce ni s-a aplicat. În subconștient au rămas întipărite acțiuni, limbaj care devin automatisme. E bine să ne autoexaminăm și să ne reviziuim comportamentul față de copiii noștri pentru a evita stereotipiile din generațiile trecute. Fiecare copil este unic și poate fi modelat frumos. Dacă ceva nu ne convine la el ar trebui să ne privim în oglindă și să vedem daca noi suntem în regulă. Am adoptat filosofia de pe attacmentparenting.ro. Mi se potrivește. Și am dovada clară că, deși am dormit cu fiul meu de când s-a născut, singur s-a desprins din camera mea și nu la paisprezece ani, ci la 4. A căpătat siguranță și independență. Asta e mesajul pe care l-am recepționat. Nu mi-am tapetat casa cu fel de fel de colțuri îmbrăcate sau alte gadgeturi de orice fel, nici măcar banalul premergător. A mers de-a bușilea pe scoici zile întregi fară nicio rană. La fel printre tufele de trandafiri. Cred că dacă îi ferești,dacă îi protejezi la nesfârșit sau dacă te bagi între ei, mai rău faci. Îl las să descopere lumea și l-am purtat cu mine peste tot ca pe o poșetă și l-am expus la diverse experiențe și activități printre oameni mari. Eu sunt voluntară la o asociație care e sub aripa unui schit ”Bucuria celor necăjiți ”și mergem acolo și facem mâncare pentru amărâți  în cantități foarte mari. Există acolo și multe animale domestice, și brutărie. Și așa cum am spus mai sus, ce am învățat de la Otilia Mentelers, Monica Reu, Aletha Solter. Pe 25 mai sunt la conferința lui Cohen despre frici pe care o va sustine in București.Vă recomand la toți să aruncați tv-ul pe geam și să ieșiți cu copiii în natură. Nu vă faceți griji,că rămân destui care să se uite și la emisiunea în care sunt.

15. Transmite-le un mesaj mamelor aflate la început de drum.

Dragi mămici, nu sunteți singure. Păstrați-vă sănătoase, mai ales la cap, ca să puteți da randament pentru copii și pentru parteneri. Aerisiți-vă, cereți ajutor, deconectați-vă, plângeți, recunoașteți-vă frustrările și eliberați-vă de ele. Dacă simțiți că nu sunteți iubite cereți-vă drepturile sau fugiți cât nu e prea târziu. Nașteți natural și alăptați și interesați-vă ce importanță au aceste aspecte asupra dezvoltării sănătoase a copiilor voștri. Mare grijă unde nașteți și cu cine. Nașterea poate fi o experiență plăcută. Interesați-vă de fiecare etapă a travaliului, nu vă speriați de lucruri care nici nu știți ce înseamnă, care se petrec în timpul travaliului.

Creșteți-vă copiii cu respect, cu multă dragoste, învățați de la ei să iubiți și să vă minunați de frumusețile din jur. Lucruri simple îți pot umple sufletul. Acordați-le credit și încredere totală. Au simțurile mai treze decat noi! Și nu în ultimul rând, citiți ”Conceptul continuum” și aplicați metoda de creștere a copiului de acolo pentru că așa cum scrie și pe copertă,”Aceasta este cartea care ar putea schimba lumea”.

Informați-vă încă din timpul sarcinii asupra beneficiilor alaptării și alăptați cu succes citind blogul Roxanei Dudus : atasatlasanulmamei.blogspot.com.Vă va spulbera orice dilemă.Pe mine întâlnirea cu acest consultant LLL m-a ajutat să trec peste toate îndoielile și să perseverez alăptând.

 

 

 

About The Author

Un comentariu on "Interviu cu actrița Aniela Petreanu – despre rolul de mamă"

  1. Pingback: Ambasadorii Campaniei M.A.M.A. | Happy Moms

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *