Există în sfârșit o lege care îi va apăra pe copii împotriva bullyingului

0

Când le-am spus copiilor de la școală că a fost votată o lege anti-bullying m-au întrebat ce e aia. Unii au râs, alții au fost uimiți, alții s-au bucurat. Uneori, viața socială a elevilor, în școli, este o junglă. Jigniri, umilințe repetate. Frustrări care îmbracă forme de violență verbală și fizică greu de imaginat. Când a dat prima zăpadă și îi supravegheam pe copii în curtea școlii, am fost surprinsă să observ că, la unii aceștia, inocenta bulgăreală, de care cu toții ne-am bucurat în copilărie, s-a transformat în acte de violență. Copiii nu se jucau, ci parcă descătușau energii negative reprimate. Se pare că, din păcate, această situație este o realitatea tristă a zilelor noastre. Statisticile cofirmă acest fenomen îngrijorător.

Ce spun statisticile despre femomenul bullying

Coform studiului Bullying-ul in randul copiilor. Studiu sociologic la nivel national, realizat de către Organizația Salvați Copiii, datele sunt ingrijorătoare.

  • 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;
  • 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la școală;
  • în mod repetat, în școală, 3 din 10 copii erau excluși din grupul de colegi;
  • 1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
  • 7 din 10 copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.

În plus, este îngrijorător și faptul că România se situează pe locul 3 în ceea ce privește bullyingul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cifrele acestea fac parte din realitatea neagră a mii de copii. Care de cele mai multe ori nu au curajul să spună nimic. De frică. De rușine. Pentru că nu sunt înțeleși. Sunt răni care nu se vor închide niciodată. De multe ori, victimele devin, la rândul, lor agresori.

Despre bullying am tot scris de-a lungul timpului. Am și intervenit de fiecare data când am fost martora unui astfel de episod. Dar copiii au nevoie de mai mult de atât. Victimele acestui femomen au nevoie de o lege care să îi protejeze. Și această lege a fost, în sfârșit, votată.

Încă din 2017, Asociația Părinților Isteți și Itsy Bitsy FM au făcut demersuri și au coordonat o campanie de prevenire a bullying-ului. Anul trecut, alături de câteva colege din Brașov, ne-am alăturat și noi campaniei inițiate de Itsy Bitsy.

Am urmărit evoluția demersurilor celor de la Itsy Bitsy și m-am bucurat să aflu că eforturile lor nu au fost în zadar.

„Am pornit această campanie strategică natțională de conștientizare, prevenire și intervenție în caz de bullying în urmă cu un an, ca urmare a datelor îngrijoratoare în materie de bullying în România. Dar mai ales din cauza mesajelor primite de la copii, care se simt singuri, neajutați și neînțeleși de adulți în fața înjurăturilor, agresiunilor emoționale sau fizice, poreclelor dureroase, luptelor de putere la care sunt supuși în mod repetat în mediul școlar ne-au impresionat și ne-au mobilizat să acționăm. Mă bucur mult că vocea copiilor s-a făcut auzită și de această dată și bullyingul este reglementat. Acum urmează să învățăm să depistăm și să prevenim bullying-ul în rândul copiilor.” a declarat Nadia Tătaru, cofondatoare a Itsy Bitsy FM și președinta Asociației Părinților Isteți, inițiatoare a campaniei naționale de prevenire a bullying-ului.

Ce prevede legea anti-bullying?

Legea a fost adoptată pe 3 decembrie 2018 și face parte dintr-un alt proiect de lege de modificare a Legii educației naționale.
„În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”, prevede legea.

Violența psihologică este definită ca fiind :

„Violenţa psihologică – bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într -un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile persoane, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”.

Pentru a veni în ajutorul victimelor bullyingului, se vor introduce sesiuni de informare/teme/ cursuri de perfecţionare asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, pentru ca toți cei care se ocupă de educația copiilor să dobândească competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite.

Această lege apără demnitatea tuturor copiilor. Este un pas important în asigurarea și menținerea unui cadru normal de dezvoltare pentru copii. Pentru că este momentul ca școala să devină un spațiu prietenos în care copiii să vină cu plăcere și să se simtă în siguranță.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.