Dragă mamă care nu ai putut alăpta

1

A început Săptămâna Internațională a Alăptării. Vei vedea peste tot imagini idilice cu copii la sân și mame senine. Vor fi întâlniri, seminarii pe această temă, articole care ridică în slăvi alăptarea. Și este normal să fie așa. Este important să promovăm cu toții alăptarea, căci laptele e un dar neprețuit pentru copii. Este important ca mamele să fie corect informate și să primească suport atunci când au nevoie. Și apoi să facă alegerile în mod asumat.

Ceea ce nu este normal, este să se împartă mamele în două categorii: care alăptează și care nu alăpteză, care alăptează mai puțin și care aleg alăptarea extinsă.

Dragă mamă care nu ai putut alăpta și ți-ai dorit mult să faci asta! Pentru tine este acest articol.

Nu trebuie să te simți pusă la zid. Nu trebuie să te simți incompletă, inferioară sau să te îndoiești de calitățile tale materne.

Știu că îți iubești copilul. Știu că vrei să îi oferi ce este mai bun. Știu că ești cea mai bună mama pentru puiul tău. Știu că ai încercat tot ce ai putut pentru a avea un start bun în alăptare. Poate chiar ai citit mult pe această temă. Poate ai apelat și la un consultant în alăptare. Poate ai folosit pompa, în speranța de a oferi măcar câteva picături din licoarea magică. Poate nu ai dormit nopți întregi și ai plâns că nu îți poți alăpta copilul. Poate ai cumpărat chiar și un SNS (Supplemental Nursing System). Și te-ai întrebat la tine de ce nu se poate? Poate au fost doar cauze medicale. Poate nu ai avut informația potrivită. Poate a fost prea multă presiune pe tine. Sau prea multe sfaturi contradictorii. Sau poate nu ai avut susținerea de care avea nevoie. Sau poate te-ai simțit deprimată. Sau poate ai fost prea epuizată și ai renunțat. Poate ți-a fost teamă că bebelușul nu se satură și ai suplimentat cu lapte praf. Apoi copilul s-a obișnuit așa și nu a mai vrut să sugă. Nici măcar nu mai contează cauza pentru care nu ai reușit, în ciuda eforturilor depuse.

Nu te simți vinovată. Vina este toxică! Nu trebuie să simți presiune din partea femeilor care alăptează. Nu ești cu nimic mai prejos decât ele. Nu trebuie să te compari cu nimeni. Tu ești unică, așa cum este și puiul tău!

Da, laptele este aur pentru bebeluș. Nu este doar hrană, este și alinare. Alăptarea creează atașamentul între mamă și copil. Dar asta nu înseamnă că tu nu poți crea acest atașament cu copilul tău! Nu înseamnă că nu poți compensa cu iubirea ta. Cu prezența ta conștientă în viața lui! Nu înseamnă că puiul tău nu va crește sănătos și nu se va dezvolta armonios.

Un copil pentru a se dezvolta frumos și pentru a fi fericit are nevoie în primul rând de o mama liniștită.

Așadar, dragă mamă care nu ai putut alăpta, fă pace cu tine! Aruncă vina la gunoi și bucură-te de puiul de om. Timpul trece repede, iar peste câțiva ani altele vor fi problemele cu care te vei confrunta în relația cu copilul.

Oferă-i bebelușului tău brațele tale, timpul tău și atenția ta. Vei suplini alăptarea cu alte lucuri minunate pe care le vei face pentru copilul tău. Veți avea parte de alte experiențe înălțătoare. Vă veți construi propriile momente speciale!

Joacă-te cu el, zâmbește-i mereu. Zâmbește-ți și tie și spune-ți: Sunt cea mai bună mamă pentru pruncul meu!

Din dragostea ta, copilul tău va crește miraculos ca Feții din poveste!

Mai multe povești ale unor mame despre experiențele lor cu alăptarea puteți citi aici.

Despre acest subiect a scris  și Miruna o scrisoare foarte emoționantă pe blogul său: https://www.siblondelegandesc.ro/2016/08/09/draga-mama-care-putut-alapta/.

Mesaje frumoase pentru mamele care nu au putut alăpta au scris și Cristina și Florina.

Dacă v-a plăcut acest articol și credeți că ar fi util pentru cineva, m-aș bucura dacă să îl apreciați cu un like sau îl dați mai departe:) Pentru a fi la curent cu ultimele articole, urmăriți pagina de Facebook sau de Instagram.

Sursă foto: Pexels

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.