Despre stomatologia pediatrică cu medicul Nicoleta van Gelder

0

Membră a Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică și Doctor în Științe Medicale, Nicoleta este lector EMC acreditat CMDR pe domenii precum controlul fricii/anxietății la dentist și sedarea conștientă la copii. În anul 2007 a inițiat în cadrul Happy Dent Clinic tehnica de sedare conştientă MEOPA sub îndrumarea Prof. Dr. Yves Delbos a Universităţii din Bordeaux. Concomitent cu aceste activităţi, Nicoleta a participat la nenumarate Congrese Nationale şi Internaţionale cu specific de Medicină Dentară Pediatrică şi a prezentat şi publicat peste 25 studii pe teme ca „Frica de Dentist la Copii”, „Mecanisme de Coping la Copii”, „Sedarea Conştientă la Copii”.

  1. În primii ani de viață a copilului, multe mame pun toate stările de agitație, dereglările de somn, crizele de plâns ale acestuia pe seama erupției dentare ? Cât este adevăr și cât este mit în această situație ?

Pentru un copil sănătos și echilibrat erupția dinților temporari poate trece neobservată. Totuși, hiper-reflectivitatea naturală a copilulu îmi poate explica anumite stări de agitație,dar numai după excluderea bolilor curente ale copilăriei. Pentru un copil cu un teren ereditar tarat sau suferind de o boală acută (a cărui rezistență a organismului este scăzută și a cărui hiper-reflectivitate îi este mărită) tulburări nervoase, digestive, respiratorii, urinare pot însoți erupția dinților temporari.

  1. Instalarea febrei poate fi corelală la copiii mici cu apariția dinților ?

Da, dar în accidentele locale inflamatorii ale erupției cum ar fi pericoronarita, gingivostomatita, abcesul sau chistul de erupție care sunt ușor de diagnosticat și tratat.

  1. Ce pot face mamele pentru a-și ajuta copiii să treacă mai ușor peste perioada erupțiilor dentare ?

Să se uite des și îndeaproape în gurița copilului lor. Ca tratament domestic medicamentos de preferat un supozitor analgesic de tip Paracetamol și nu un sirop. Există pe piața Europei și niște biscuiți de lemn dulce (pe care și copiii din familia regală britanică îi primește în scopul calmării tensiunii/pruritului de erupție). Se numesc Bickie pegs/teething Biscuits for babies.

  1. Dar pentru a preveni problemele dentare ale copiilor ?

Caria este o boală determinată de cel puțin 3 factori etiologici: igienă, alimentație, terenul moștenit etc. Concluzia este că:o prevenție eficientă are în vedere controlul a cât mai mulți factori. Indicele de risc de carie al copilului se stabilește matematic în baza unei anchete individualizate de tip Cariograma. A nu ignora faptul că înainte de orice măsură de prevenție a carieicopilului, părinții trebuie să-și întrețină sănătatea orală a lor înșisi ca părinți. Caria se transmite și transversal.

  1. De ce sunt dinții de lapte importanți ?

În primul rând pentru că ajută pe copil să evolueze de la o alimentație exclusiv lactată și suptă la una diversificată și masticată. Îngrijirea, întreținerea și menținerea sănătății lor pe arcadă îi oferă copilului confortul și plăcerea masticației oricărui aliment savuros.

  1. Când trebuie să aibă loc prima vizită la medicul stomatolog ?

Primul dinte… prima vizită! este de fapt principiul/ mesajul european care vrea să spună despre vizitarea dentistului cât mai devreme posibil și a nu aștepta o primă întâlnire cu el într-o situație de urgență. A nu vă imagina că vizita timpurie se referă la turbine stomatologică (popular și neadecvat spus albinuța)! Vizita timpurie se referă la măsuri de prevenție primară sau secundară și sau cel mult la proceduri non-minim invasive care vor scuti pe copil de multe suferințe posibile ulterioare.

  1. Cum poate fi pregătit un copil pentru vizitele la stomatolog ?

Acasă, el trebuie pregătit prea puțin și în niciun caz cu emfază…Pentru ca uneori- în mod neadecvat- părinții mediază întâlnirea copilului cu dentistul în sensul …nu doare de loc sau…fii curajos băiatule or fata mamii. Echipa stomatologică are un protocol bine structurat care să îl pregătească. În niciun caz nu luați copilul cu dv ca să vă acompanieze/asiste la dentistul de adulți.

  1. Ce este coping-ul și care ce legătură are cu stomatologia pediatrică?

Dacaă frica de dentist se referă la o lipsă de resurse, Coping-ul se referă la prezentarea surselor și la capacitatea de a face față la un eveniment/provocare/situație. Unii copii sunt nativ abilitați-robusti și înzestrați cu abilitatea de a face față cu success la vizitele stomatologice. Alții-tot nativ-sunt mai puțin abilitați. Medicul are obligația de a evalua tipul de coping și nivelul resurselor copilului. Este felul Acela de a privi partea plină a paharului…!

  1. Conferința pentru mame promovează mama în toată complexitatea sa. Ce înseamnă pentru tine „a fi mamă” ?

Înseamnă o piesă master în componenta familiei.

      10. Ce vor afla mămicile care vin la Conferința pentru mame  de la specialistul Nicoleta van Gelder?

Vor afla informații care vor demonta, de-construi mitul fricii de dentist la copii.

      11. Dar de la mama Nicoleta van Gelder ?

Autoritatea excesivă și over-protecția sunt două tendințe maternale de evitat.

 

 

 

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Niciun comentariu on "Despre stomatologia pediatrică cu medicul Nicoleta van Gelder"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *