Medic specialist în Obstetrică și Ginecologie, cu competențe în ecografie de obstetrică și ginecologie eco 3D/4D, a absolvit medicina la Facultatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca în anul 1990. A facut prima specialitate de anestezie și reanimare în Siria, Damasc, și a doua specialitate de Obstetrică și Ginecologie în Romania în anul 2001. A lucrat ca ginecolog și în Anglia și acum s-a stabilit în Cluj Napoca împreună cu familia unde practica medicina în cadrul unei Clinici private.
- Se spune că sarcina nu este o boală. Totuși ce este permis și ce nu este permis pe perioada sarcinii ?
Într-adevăr, sarcina nu este o boala, ci este un proces fiziologic care se desfășoară la toate mamiferele, în special la ființa umană.
La o sarcină sănătoasă fără riscuri și fără complicații se permite:
• Mișcarea (munca la serviciu; munca casnică; sport adecvat, fiind cel mai potrivit înotul etc.)
• Alimentație diversificată (fructe, legume etc.)
• Deplasarea cu transportul aerian, având sarcina cel mult de 37 de săptămâni (pentru sarcina gemelară, până la 32 de săptămâni). Durata de zbor să nu depășească 4 ore. La o sarcină, nu se permit următoarele:
• Fumatul
• Consumul de alcool sau stupefiante
• Sport de performanță
• Activități care necesită eforturi mari
• Medicamente fără prescripție medicală
• Baie în cadă cu apă caldă
• Evitarea contactului cu oameni bolnavi
- Se știe că este indicat ca o gravidă să fie sub supravegherea unui medic ginecolog. Dacă nu există complicații, câte controale sunt recomandate ? Dar ecografii ?
Fiecare gravidă trebuie supravegheată de către un ginecolog pentru a-și cunoaște situația sarcinii, astfel evitând orice risc ce poate apărea în această perioadă. Ecografiile trebuie efectuate lunar, fiind nedăunătoare sarcinii, ori de câte ori se efectuează, așa spun studiile de până acum.
- Contează vârsta în aducerea pe lume a unui copil ?
Da, contează foarte mult, deoarece mămicile de peste 35 de ani, dețin un risc de a naște un copil cu probleme genetice, care duc la malformații (Sindrom Down). De aceea se efectuează ecografii de morfologie fetală, test dublu și triplu și aminocenteză, pentru a confirma orice risc de malformație.
- În ultimul timp apar tot mai multe teorii despre pericolul ecografiilor pentru făt. Există studii care atestă acest fapt ?
Până acum, nu sunt studii care să dovedească faptul că ecografiile dăunează fătul, deoarece ecograful nu produce raze, ci unde ultrasonice care se desfășoară sub formă de ecouri.
- În România numărul cezarienelor la cerere a crescut semnificativ în ultima perioadă. Care credeți că este cauza acestui fenomen ?
Numărul de cezariene la cerere a crescut, deoarece femeile se informează greșit din diferite surse (familie, prieteni, internet, televizor etc.), astfel crezând că nasterea normală este una dureroasă, cu o perioadă lungă de travaliu, optând apoi pentru nașterea cezariană. O altă greșeală majoră care susține ideea de a efectua nastere cezariană este faptul că medicii nu informează gravidele despre diferența dintre cele două nasteri, avantajele și dezavantajele fiecăruia. Procentul de nașteri cezariene la cerere a ajuns la 70% din numărul total de nașteri cezariene. Nașterile cezariene, în general, prezintă anumite riscuri atât asupra fătului cât a mamei, însă nașterile cezariene la cerere au riscuri mult mai mari decât cele de urgență.
- Pe de altă parte, conceptul de HypnoBirthing sau nașterea cu blândețe a început să prindă teren din ce în ce mai mult. Ce ne puteți spune despre acest concept și cum le ajută pe femei ?
Conceptul de HypnoBirthing nu este nou, dar în prezent, acest act se efectuează mai des, deoarece nu numai că evită frica și stresul, dar ajută la scăderea pragului durerii prin înlocuirea hormonilor de stres cu endorfină și acționează asupra oxigenării fătului și a mamei. Astfel, acest concept conferă mamei confort și usurare a travaliului.
- De ce este important ca nașterea să-și urmeze cursul firesc și să nu fie indusă de către medic ?
Procesul de naștere nu trebuie forțat pentru că există etape în care colul se dilată și copilul se deplasează pe măsura acestor dilatări. Însă, dacă aceste procese sunt forțate de către medic, pot apărea complicații minore sau majore, care afectează atât fătul cât și mama.
- În ce măsură epidurala și medicamentele folosite în timpul nașterii naturale pot influența mama și fătul ?
Naşterea nedureroasă cu ajutorul unei anestezie epidurală (rahianestezie) este tot mai des cerută pentru că este o modalitate de a ameliora durerea în timpul nașterii. Însă această modalitate are mai degrabă dezavantaje pentru că mama nu mai poate să depună efort pentru trevaliu din cauza lipsei de control voluntar. Astfel, medicul este obligat să intervină cu intstrumente obstetricale (foreceps sau ventuză) și dacă tot nu reușește să stabilizeze situația, aici intervine cezariana de urgență.
- Conferința pentru mame promovează mama în toată complexitatea sa. Ce înseamnă pentru dumneavoastră „a fi mamă” ?
A fi mamă înseamnă a avea o nouă responsabilitate și dedicație în viață pe lângă faptul că o mamă e o sursă de iubire care nu dispare niciodată.
10. Ce vor afla mămicile care vin la Conferința pentru mame de la specialistul Bani Al Almarjeh Souzan?
Mămicile vor beneficia de toate informațiile necesare în legătură cu avantajele și dezavantajele atât în perioada sarcinii cât și în timpul nașterii. Astfel, cunoscând pașii necesari pentru o sarcină cât mai sănătoasă și sigură, mamele vor adăuga o nouă sarcina în viață, și anume de a dezvolta o nouă entitate umană.
Sursa foto: arhiva personală dr. Bani Al Almarjeh Souzan
Niciun comentariu on "Despre sarcină și naștere cu medicul Bani Al Almarjeh Souzan"