Miriam Comaniciu este Consilier în Alăptare, Educator Prenatal Lamaze în curs de certificare și nu în ultimul rând mămică a doi copii minunați. Pasiunea pentru alăptare și tot ceea ce înseamnă natural în creșterea și îngrijirea copiilor a prins contur prin proiectul său de suflet Căsuța Bebelușului, dedicat viitoarelor și proaspetelor mămici. În acest centru vor avea loc diferite workshopuri : despre naștere, alăptare, diversificare, nutriție, prim ajutor, homeopatie etc.
1.Cum s-a născut ideea proiectului Căsuța Bebelușului?
Ideea acestui proiect s-a născut cu aproximativ 8 luni în urmă. După ce am terminat colegiul de asistente și am făcut voluntariat la Clinica Eva alături de Mihaela Drilea, de la care am învățat multe lucruri frumoase și constructive. În toată această perioadă m-am gândit că îmi doresc să am ceva al meu, să-mi umplu timpul liber ajutând viitoarele și proaspetele mămici. Așa s-a născut Căsuța Bebelușului (https://www.facebook.com/pages/Casuta-Bebelusului/736021853112056?fref=ts).
2.Care sunt obiectivele acestui proiect? Cui se adresează?
Acest proiect se adresează tuturor gravidutelor si mămicilor care își doresc să primească informații corecte și utile despre naștere, alăptare, diversificare și multe altele.
3.Ai doi copii minunați. Ce ne poți spune despre experiența ta legată de alăptarea acestora?
Da, într-adevăr, am doi copii minunați, Mihnea are aproape 6 ani, iar Antonia 2 ani și 3 luni. Pot spune că am o experiență minunată cu ambii. Am născut de două ori la Clinica Eva și sincer nu am avut nevoie de niciun ajutor în ale alăptării, am știut din prima clipă ce am de făcut, asta probabil pentru că mi-am dorit enorm să alăptez din primele minute de viață ale copiilor și până în momentul în care își doresc. Eu am fost alăptată 2 ani jumate, iar mama a fost un adevărat sprijin la început când m-am confruntat cu tot felul de stări. Ca urmare pe Mihnea l-am alăptat aproape 2 ani, atunci el a fost pregătit pentru auto-înțărcare iar Antonia încă este alăptată si ne bucurăm din plin de aceste momente magice:)
4.Cum poate un consultant în alăptare să vină în ajutorul unei mămici care dorește să alăpteze ?
Eu sunt consilier în alăptare, am absolvit cursul pregătitor de 90 de ore intensiv pentru susținerea examenului IBCLC și cursul Lamaze, pentru care îmi voi susține examenul anul ce vine. În primul rând un specialist în alăptare este foarte bine informat și va împărtăși aceste informații foarte corect, iar mămicile ar trebui să apeleze cu toată încrederea la specialist încă din primele luni de sarcină și in acest fel startul în alăptare va fi unul foarte ușor.
5.Care sunt cele mai frecvente sfaturi pe care le primesc mămicile care pot periclita alăptarea ?
Laptele matern este un dar pentru o viață întreagă, iar sfatul meu pentru mămici este să aibă multă răbdare și dorință, nu există NU POT să alăptez. În primele zile de viață ale bebelușului contează foarte mult atașarea corectă la sân, mama trebuie corect informată, copilul trebuie trezit în primele zile mai repede de 4 ore și pus la sân, sfătuiesc mamele să stea în permanență cu bebelușul, să se bucure din prima clipă împreună…. și așa o viață întreagă.
6.Ce le spui mamelor care vin și te întreabă dacă este bun laptele lor, dacă este suficient sau dacă se satură bebelușii lor ?
Fiecare mama are laptele perfect pentru copilașul ei. Trebuie doar sa se alimenteze sănătos, sa se hidrateze corespunzător și să se odihnească cât poate de mult. Atunci când avem un bebe, este greu să ne odihnim atât cât are organismul nostru nevoie, dar eu consider că se poate.
7.Ce poate face o mamă al cărei bebeluș refuză să sugă ?
Răbdarea despre care vorbeam mai devreme este foarte importantă. Dacă bebe refuză sânul nu trebuie să ne panicăm, schimbăm poziția de alăptat, insistăm când este semi-adormit. Este posibil să treacă printr-un puseu de creștere, printr-o grevă a suptului sau din alte motive. Cu perseverență si blândețe, cu siguranță mama va reuși să re-ataseze copilul la sân.
8.În ce condiții cantitatea de lapte poate scădea și ce remedii există ?
Cantitatea de lapte scade atunci când copilul nu este atașat regulat la sân, la cerere. Gura copilului reglează cel mai bine lactația, nu pompa sau alte metode. Alăptarea are ca bază principiul cerere și ofertă așa că, dacă procesul de alăptare decurge normal și firesc cantitatea de lapte va fi suficientă, acoperind toate nevoile nutritive ale copilului. Există ceaiuri și pastile pe bază de plante care stimulează lactația, dar nu se recomandă în primele săptămâni, trebuie ca totul să decurgă natural.
9.Ce greșeli poate face o proaspătă mămică în primele zile ale alăptării și ce consecințe pot avea acestea?
Cea mai mare greșeală este ca proaspăta mămică să nu-si atașeze pruncul la sân din primele clipe de viață, o greșeală este și poziția incorectă la sân care poate cauza vestitele ragade (răni). Dacă copilul nu suge eficient și nu este pus la sân cât de des este nevoie poate apărea angorjarea sânilor și se pot complica lucrurile. Orice problemă apărută la nivelul sânilor se poate agrava într-un timp foarte scurt. Orice problema din cele enumerate: febra, frison, pete roșii pe sâni, durere în profunzimea sânilor poate anunța o infecție a sânilor și de urgență trebuie consultat un specialist.
10.Care sunt cele mai dese probleme cu care se pot confrunta mamele pe parcusul alăptării? Cum se pot preveni sau rezolva acestea?
Păi mamicile, dragile de ele, se confruntă des cu pusee de creștere, cu greva suptului sau copilul plânge și refuză sânul din diverse motive. Tot răbdarea este pionul principal. Trebuie să știm că un puseu de creștere va trece, iar bebelușul mănâncă la fel de bine doar că o face mai des, în special noaptea. Greva suptului este tot o etapă prin care trec mulți bebeluși, dar mămica trebuie sa fie acolo, să-l iubească, să-l mângâie, să doarmă alături de el, să-l țină dezbrăcat la pieptul ei (contactul skin to skin este foarte benefic) și să nu renunțe nicio clipă…totul va trece cu siguranță.
11.Ce avantaje are alăptarea extinsă?
Bună intrebare….în ziua de astăzi, mai ales la noi în țară, majoritatea mamelor care reușesc să alapteze exclusiv în primele 6 luni de viață cu siguranță vor alapta copilul până la vârsta de 2-3 ani. Este foarte important pentru copil să beneficieze de această legătură cu totul specială, o legătură fizică și emoțională indestructibilă. O alăptare prelungită are avantaje din toate punctele de vedere, pentru copil, pentru mamă, dar și pentru societate.
12.Transmite un mesaj viitoarelor mame care sunt îngrijorate că nu vor putea alăpta.
Din tot sufletul spun ca orice femeie poate alapta (excepție fac femeile cu probleme de sănătate pentru care alăptarea este interzisă) și nu trebuie să fie deloc îngrijorate că nu vor reuși. Sfătuiesc toate mămicile, și mai ales viitoarele mămici, să se informeze corect despre beneficiile alăptării și riscurile nealaptării, să consulte specialiști înainte și după naștere. Recomand cu mare drag cartea „Ghidul pentru alăptare” a doctorului Jack Newman, unde mamicile vor găsi toate informațiile corecte si necesare. Îmi doresc sa reușesc să ajut cât mai multe mămici și îmi doresc ca peste ani sa mă uit înapoi și să văd niște progrese uriașe. Și nu uitați faptul ca pentru copiii noștri laptele matern este un dar pentru o viață întreagă.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.