De vorbă cu Nora Niculescu, doula și educator prenatal certificat Lamaze

0

Nora Niculescu este doula și educator prenatal certificat Lamaze. Ea a pus bazele unui centru prenatal dedicat gravidelor și proaspeților părinți, Cuibul berzelor. Mamă dedicată și profesionalist desăvârșit, Nora Niculescu va fi prezentă ca speaker la Conferința pentru mame, organizată la Cluj în 30 noiembrie.

1. Cum a luat naștere proiectul Cuibul berzelor? Cui se adresează această inițiativă?

Cuibul Berzelor s-a născut inițial din dorința mea de a mă pregăti cât mai bine pentru apariția primului meu copil, deoarece mereu mi-a plăcut să mă pregătesc din timp pentru toate evenimentele importante din viața mea. Centrul nostru se adresează în egală măsură atât viitorilor părinți, cât și celor ai căror copilași s-au născut deja. Deoarece în acești aproape 5 ani de activitate, am reușit să răspundem nevoilor importante ale părinților din ziua de azi și astfel serviciile noastre s-au diversificat și au inclus și cursuri de diversificare, prim-ajutor sau parenting.

2.Care este rolul unei doule în vizunea ta? Cum este primită această idee în România ?

Principalul rol al unei doula este acela de a asigura mamei în travaliu spațiul necesar, încredere și siguranță, astfel încât mama să poată să-și aducă pe lume copilașul în liniște și cu blândețe. Din acest motiv, sprijinul psiho-emoțional pe care o doula îl poate oferi mamei este neprețuit.

3. Ce amintiri ai de la prima naștere la care ai asistat în calitate de doula ?

Îmi amintesc perfect fragilitatea mămicii aflate într-un mediu nou pentru ea, respectiv spitalul. Și în același timp, m-a impresionat și atunci forța interioară cu care mamă s-a mobilizat pentru puiul ei și l-a adus pe lume sănătos și l-a înconjurat cu multă dragoste din prima secundă. Privirea mamei care-și vede pentru prima dată copilașul mă emoționează și acum și e greu de redat în cuvinte ce se întâmplă în acele momente. Iar pentru mine personal, privirea plină de recunoștință a mămicii pentru că i-am fost alături, o am și acum întipărită în minte.

4. Cum ajută concret o doula gravida în momentul nașterii, dar și după ce aceasta a născut ?

Doula este pregătită să ofere sprijin emoțional, fizic și psihic mamei în travaliu. Nu are însă competențe medicale, un lucru foarte important de reținut. Paleta de « ustensile » ale unei doula este foarte variată și diferă de la o naștere la altă, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei mămici atunci la naștere. Uneori pot face masaje, alteori îi pot sugera mămicii poziții pe care să le încerce astfel încât travaliul să progreseze mai lin. Câteodată o încurajez verbal și comunicăm mult în timpul travaliului, pe când alte dați, mama are nevoie tocmai de liniște, caz în care atunci o privire poate să facă cât o mie de cuvinte. După naștere ajut mama să pună bebelușul la sân, îi masez burtica dacă este necesar și mă asigur că se simte sigură pe ce are de făcut pe mai departe. Este o întrebare cu un răspuns foarte amplu, greu de cuprins în doar câteva rânduri.

5. Cum ai descrie munca ta cu gravidele ? Ce energie îti transmit acestea ?

Pentru mine este cea mai frumoasă meserie din lume, alături de cea de educator prenatal. Încrederea pe care mama mi-o oferă este uriașă și mă onorează. În același timp sunt conștientă și de responsabilitatea mare pe care o am. Iar faptul de a putea fi părtașă la miracolul aducerii pe lume a unui copil, este o reală binecuvântare, care mă încărcă de fiecare dată. Nu cred că există pe lume multe meserii care să poată oferi atâta de mult celui care le practică. Sarcina este o perioadă fantastică, conturată printr-o mulțime de emoții, de neliniști uneori, câteodată de nesiguranță, dar și de o fericire și o anticipație pe măsură. Cam asta este și energia care vine către mine ca doula. E tare frumos !

6.Cum te-au ajutat formările ca doula și educator prenatal atunci când ai devenit mămică ?

Păi știam ce mă așteaptă și a fost tare interesant să simt pe propria piele lucrurile despre care până atunci doar povesteam la cursuri. Deoarece cunoșteam în detaliu fiecare etapă, pot spune că în cazul meu nu au fost neliniști sau frici spectaculoase și am putut să mă bucur în fiecare moment de sarcină și de bebelușul meu din burtică. Iar după ce am născut, atunci când am mai dat de câte un hop, am știut exact la cine să apelez și când, astfel încât să depășim orice obstacol cât mai rapid și mai lin.

7. Te-a schimbat statutul de mamă? În ce fel te inspiră copilul tău ?

Cu siguranță m-a schimbat ! Și sunt convinsă că încă nici nu realizez cât de mult ! În fiecare zi băiețelul meu mă mai învață câte o lecție, o școală a vieții pe care el a inițiat-o încă de când era în burtică. Am învățat că nevoile mele pălesc uneori în față nevoilor lui, am învățat cum să găsesc un echilibru între aceste nevoi ale noaste, am învățat să fiu flexibilă și să nu am prea multe așteptări, căci pe când mi se pare că lucrurile au intrat pe un oarecare făgaș, ele iarăși se schimbă. Puritatea copiilor, faptul că ei trăiesc mereu aici și acum, în prezent, sunt niște calități pe care ar fi bine să le recâștigăm și noi. Iar copiii noștri sunt cei mai buni maeștri în acest sens.

8.Numește trei informații esențiale pe care crezi că ar trebui să le afle fiecare viitoare mămică înainte de marea întâlnire cu bebelușul său.

Aș spune că e esențial ca orice viitoare mămica să se pregătească pentru nașterea copilului ei cât mai bine, luând în calcul toate variantele și bazându-se pe informații corecte și validate științific, să știe că este dreptul ei să aibă alături la naștere persoana care să-i stimuleze cel mai mult încrederea și să o ajute (și această nu trebuie să fie obligatoriu o doula) și să se informeze despre ora magică și contactul direct piele-pe-piele dintre ea și bebelușul ei în prima oră după naștere, căci acolo este secretul unui start perfect în alăptare. Și mai mult decât atât, să aleagă în cunoștință de cauza locul în care va naște, astfel încât să aibă cât mai multe șanse la experiența pe care și-o dorește.

9.Conferința pentru mame” promovează mama în toată complexitatea sa. Ce înseamnă pentru tine „a fi mamă” ?

Pentru mine a fi mamă reprezintă cea mai mare bucurie a vieții mele, dar în același timp și cea mai mare responsabilitate. De mine că mamă depinde evoluția ulterioară a copilului meu din bebeluș în adult. Și cred că este esențial să-l privesc pe copilul meu ca pe un partener egal în această relație încă de la început. Să-i permit și lui să mă modeleze și să mă învețe și să reușesc să-l sprijin în evoluția lui, fără a-l „strica” pe parcurs. Implicațiile acestei relații sunt atâta de complexe, încât nu de puține ori mă simt copleșită, dar în același timp și motivată să fiu un om mai bun în fiecare moment.

10. Ce vor afla mămicile care vin la Conferința pentru mame  de la specialistul Nora Niculescu? Dar de la mama Nora Niculescu ?

În cadrul Conferinței pentru mame, mămicile vor afla de la specialistul Noră Niculescu despre doula – un ajutor suplimentar pe care ele îl pot avea la naștere și chiar și după naștere. Iar de la mama Nora Niculescu vor afla cum viața are propriile planuri cu noi, uneori diferite de ale noastre. Și cum putem îmbrățișa aceste diferențe.

de Eliza Biro                                                                                                                  Foto: arhiva personală a Norei Niculescu

About The Author

Niciun comentariu on "De vorbă cu Nora Niculescu, doula și educator prenatal certificat Lamaze"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *