De câte ori se întâmplă ca fiul meu să primească prea multe jucării foarte des, (uneori chiar săptămânal), am aceeași problemă în a-i convinge pe ceilalți că jucăriile în exces dăunează copilului.
Știu este greu să te abții să cumperi tot magazinul când jucăriile sunt atât de colorate, variate, atractive sau să le oferi când vezi fericirea de pe chipul copilului când le vede (care oricum durează doar o clipă până ce jucăria zace în același morman de jucării nefolosite). Mi-aș dori ca fiul meu să improvizeze, să se joace cu materiale cât mai aproape de natural (bețișoare, frunze, castane, bucăți de material, de lemn, scoici, pietricele etc) care să îl stimuleze și senzorial, să găsească diferite utilități obiectelor de prin casă etc.
Desigur că jucăriile, (mai ales cele bine alese, rezistente și de calitate), au un rol esențial în dezvoltarea copilului, în procesul de învățare sau cel de vindecare a unor traume. Nu același lucru putem spune despre jucăriile în exces din viața copiilor noștri. Acestea, în loc de efectul dorit se pot transforma în dușmanii micuților.
De ce nu sunt de acord cu jucăriile în exces:
- Pentru că, deja, simt că mă sufoc într-o lume a obiectelor, că mă copleșesc jucăriile, că sunt peste tot prin casă.
- Deoarece copilul nu va învăța să aprecieze valoarea jucariilor si nici valoarea banilor.
- Va fi interesat de ce primește de la cei care vin în vizită, apreciindu-i pe cei care îi oferă mai multe și respingându-i pe cei care nu fac acest lucru. Există riscul de a deveni materialist, egoist.
- I se va părea că totul îi este permis și că este de la sine înțeles că trebuie tot timpul să primească ceva.
- Nu învață să se bucure de lucrurile simple.
- Se va plictisi repede și va deveni greu de mulțumit oricât de multe lucruri va avea.
- Va deveni dependent de obiecte în detrimentul relațiilor autentice între oameni.
- Copilul nu își mai folosește imaginația, inventivitatea, pentru că primește totul de-a gata.
- Copilul nu se poate concentra prea mult la o singură jucărie, pentru că sunt prea mulți stimuli.
- Nu va avea grijă de lucrurile sale, deoarece știe că vor fi rapid înlocuite cu altele.
Trebuie să avem în vedere faptul că fiecare jucărie are o viață a sa proprie, iar copilul trebuie să aibă timp să o descopere, să creeze o poveste în jurul ei, să îi găsească multiple utilizări, să se bucure de ea. De asemenea, nu este bine să îi expunem pe cei mici la un stil de viață bazat pe consumerism, să îi învățăm să fie risipitori sau dependenți de obiecte. Trebuie să le oferim alternative sănătoase și relații autentice, bazate pe afecțiune. În afară de jucării, copiii au nevoie de natură, de implicarea în activitățile părinților, de timp petrecut cu aceștia, de cărți, de experiențe diversificate.
Voi cum rezolvați problema jucăriilor în exces?
Câteva idei pentru jucăriile celor mici, găsiți aici.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.