Cum terapia de cuplu poate aduce armonie în familie (guest post)

1

Săptămâna trecută am lansat provocarea: „Tu ce-ai făcut pentru tine astăzi”. Primul articol din această serie de provocări vorbește despre cuplu. Pentru că în cuplu ne găsim echilibru. Starea de bine personală este strâns legată de starea de bine de cuplu. De aici ne luăm energia, de aici ne luăm liniștea, puterea sau motivația de a face lucrurile să meargă. După ce apar copiii, lucrurile în cuplu tind să nu meargă la fel de bine ca înainte. Este o altă dinamică, o altă ernergie. Uneori nu ne putem recalibra singuri. Atunci avem nevoie de ajutor. De aceea am invitat-o pe Alina Moldovan, consilier psihologic și psihoterapeut, să ne vorbească despre terapia de cuplu și despre rolul său în armonia familiei.

 

Cât e confortabil poate fi pentru tine să începi un program de consiliere psihologică? Cât de ușor sau cât de greu îți este să vorbești despre acest subiect depinde de particularitățile tale individuale, însă deschiderea și sinceritatea în ședințele de consiliere sunt esențiale dacă îți dorești să progresezi, cu atât mai mult cu cât terapeutul are obligativitatea păstrării confidențialității acestor ședințe.

Familia poate fi atât un element de suport, încredere, siguranță, cât și o sursă de stres, neînțelegeri și suferință, fiind afectată ca întreg atunci când unul din membrii săi se confruntă cu o dificultate. Este o unitate vie, prin urmare cu ritmul său natural de creștere, dezvoltare, dar și impas și dezintegrare, supusă în prezent unor presiuni extraordinare. Familia este implicată în satisfacerea celor mai profunde nevoi ale copilului, care de la dependenţă absolută va evolua spre autonomie şi o bună integrare socială, însă pentru a dobândi aceste capacităţi, copilul are nevoie de un mediu familial stabil, coerent şi sigur, de căldură emoţională şi încredere, toleranţă şi ajutor, dar şi de o disciplină constructivă, ordonatoare şi structurantă.

Relațiile implică existența problemelor și e importantă acceptarea acestei realități, însă dezechilibrele la nivel personal afectează și dinamica familială, pentru care ambii parteneri au partea lor de responsabilitate individuală. Schimbările care se produc în cuplu sunt unele de profunzime, care necesită timp, adeseori ele nu se produc rapid sau facil și există riscul ca atunci când conflictul intern produs de aceste schimbări este prea mare, unul dintre parteneri să fie tentat să renunțe.

De cele mai multe ori, partenerii apelează la serviciile unui terapeut atunci când se confruntă cu o criză în cuplu: infidelitate, probleme legate de intimitate, comunicare, autonomie afectivă, divergențe în ceea ce privește modul de educație al copiilor, respectiv înstrăinarea dintre parteneri. Scopul demersului terapeutic este să vă susțină să depășiți momentul de criză, să găsiți soluții optime de gestionare a acestuia pe viitor, prin creșterea calității relațiilor familiale și a interacțiunii pozitive între voi, însă terapia poate reprezenta și ocazia de a redescoperi plăcerea și savoarea traiului împreună. Puteți face pași în dezvoltarea transparenței în exprimare, clarificarea comunicării și a unei maniere eficiente de negociere și abordare a conflictelor sau a diverselor situații problematice, pentru a putea reintra în contact cu capacitatea naturală de a vă oferi suport unul celuilalt

Consilierea și psihoterapia de familie se adresează oricărei persoane ce experimenteză stresul parental, ceea ce îți poate oferi ocazia ție, ca părinte, să înveți mai multe despre rolul tău natural, despre dezvoltarea copilului tău și să nu te mai simți singur în fața rolului parental. Vei descoperi astfel importanța faptului de a te îngriji pe tine însuți (emoțional și psihic) pentru a putea să gestionezi  relațiile cu copilul tău. Programul de consiliere familială se concentrează asupra importanței tale ca părinte în viața copilului tău și asupra punctelor tale forte, pe analiza modului în care relaționezi cu copilul tău, pe descoperirea unei game mai largi de alternative pozitive și eficiente pentru rolul tău ca părinte și pe dezvoltarea unei rețele de sprijin social împreună cu alți părinți.

Alina Moldovan este consilier psihologic și psihoterapeut, co-owner EquilibruPsi – Societate Civilă Profesională de Psihologie

O poți găsi la equilibrupsi.ro.

Și pentru că este vineri și este week-end, pregătiți o sticlă de vin și stați la povești cu partenerul, după ce se culcă copiii. Un film bun, o muzică bună, discuții de suflet sunt mereu binevenite. Timpul special petrecut în cuplu face minuni pentru atmosfera generală a casei.

Un week-end plin de iubire și de armonie vă doresc!

 

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.