Cum să ne creștem fetițele să nu accepte rolul de victimă

0

Să ne imaginăm câteva scenarii :

„O fetiță vede acasă că tatăl său îi abuzează mereu mama. Și că mama plânge și nu spune nimic. Mama va plânge acasă și va zâmbi în public. Își va acoperi mereu vânătăile, dând vina mereu pe altceva. Copila va crede că este normal așa și va repeta și ea, în mod inconștient, acest tipar în relațiile sale viitoare. Va prelua tiparul de relație toxică și va deveni victimă.”

„O fetiță este mereu umilită de mama sa. Mereu este comparată cu alți copii. Pe umerii săi planează presiunea de a fi mereu cea mai bună. Se simte neiubită, nevaloroasă, nu are încredere în ea. Crește și caută mereu iubirea care i-a fost refuzată în copilărie. Acceptă pe oricine care îi dă atenție și devine dependentă de acea relație. I se va părea normal să fie jignită și abuzată, pentru că ea știe că nu merită. Doar așa a fost privită toată viața de mama sa.”

„O fetiță de 8 ani este lovită de învățătoarea sa. Are vânătăi pe mâini, pentru că stătea și nu scria la Comper. Nu a avut curajul să îi spună învățătoarei că, din vina sa nu scrie, pentru că ea nu a primit testul respectiv. Apoi mama nu are curajul să facă reclamație, pentru că fetiței îi este frică. Frică care îi distruge stima de sine. Frica care o va face să se simtă mereu mică și neînsemnată. Fără voce. Fără puterea de a riposta atunci când este agresată. Pentru că, nu-i așa, sigur are o vină. Ea este problema pentru care adulții care ar trebui să o ocrotească o lovesc și o jignesc.”

„O fetiță de 13 ani acceptă să fie jignită de colegii săi la școală, să i se adreseze nerespectuos doar pentru a fi acceptată în grupul lor. Va crește cu această stimă de sine redusă și va accepta astfel de comportamente și de la un viitor partener, pentru că va crede că astfel îl va păstra lângă ea.”

Violența este la tot pasul. De la jigniri, la umiliri și agesiuni fizice. Unele foarte grave și care pot naște tragedii. Mamele de băieți au un rol important de a crește viitori bărbați care nu își varsă frustrările pe cei mai slabi fizic decât el.

Mamele de fete au și ele un rol important: acela de a-și valoriza fiicele și de a le feri de rolul de victimă.

Desigur, că nu putem cunoaște și nici schimba destinul copiilor noștri. Nu-i putem feri de toate relele din jurul lor, pentru că nu îi putem închide într-un clopot de sticlă. Dar îi putem învăța să se apere și să să ferească de cei care le vor răul. Îi putem învăța pe copii ce înseamnă o relație toxică și când iubirea poate fi periculoasă.

Cum ne putem învăța fiicele de mici să nu accepte abuzuri din partea celorlalți

  1. Să le oferim iubire necondiționată.
  2. Să le valorizăm, să le ajutăm să se iubească așa cum sunt, să se accepte.
  3. Să le învățăm să spună „nu” atunci când nu își doresc ceva din partea celorlalți.
  4. Să nu accepte ca cineva să țipe la ele, să le jignească sau să le umilească.
  5. Să întindă mâna și să spună „nu ai voie” atunci când cineva intenționează să le lovească. (Să înțeleagă de mici că violența este interzisă, că nimeni nu are voie să le facă rău și că violența nu rezolvă nimic)
  6. Să nu le comparăm cu alte fetițe, ele sunt unice și minunate așa cum sunt.
  7. Să le învățăm ce înseamnă empatia, ce sunt emoțiile și cum ne influențează acestea viața și relațiile cu ceilalți.
  8. Modelul tatălui este foarte important, așa că, să ne asigurăm că tatăl se implică în creșterea și educarea fiicei sale.
  9.  Să le explicăm diferența dintre fantezie și realitate. Ce fetiță nu și-ar dori să fie prințesă? Să îi explicăm diferența dintre basme și realitate, să îi explicăm că ea este singura responsabilă pentru fericirea din viața sa. Nu trebuie să aștepte ca un prinț frumos să îi rezolve toate problemele și să îi aducă fericirea!

Și nu în ultimul rând, fiți mereu aproape de fiicele voastre. Să aibă curajul și încrederea că vă pot povesti orice. Că sunteți acolo să le protejați dacă este cazul. Că le iubiți și le acceptați și când sunt minunate și când greșesc și fac alegeri neinspirate !

Mesajele pe care le sădim în mintea fiicelor nostre încă din copilărie le vor influența viața de adult, relațiile și starea de bine.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

Sursă foto : Ana Francisconi,  Unsplash

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.