Mama e obosită, tatăl vrea să iasă în oraș. Mama e frustrată că nu a mai fost la cosmetică de nici nu își mai amintește momentul, tatăl e frustrat că nu a mai ieșit demult la un meci cu prietenii. Mama e supărată că iar nu îi ajung banii pentru o rochie nouă, tatăl ar vrea ultimul model de telefon. Mama e nervoasă că gunoiul nu a fost dus iarăși, iar tatăl nu are chef să fie din nou cicălit. Și lista ar putea continua la nesfărșit cu motive de conflict în cuplu. Iar copiii vin și ei cu nevoile lor, uneori atât de greu de împlinit, mai ales atunci când bateria părinților este descărcată, iar paharul conectării este gol.
Armonia în familie stă la baza unei vieți liniștite și fericite, unor copii și părinți echilibrați. Dar cum putem păstra această conectare în contextul stresului social, al lipsei de comunicare, a presiunii venite din partea societății?
Cum putem readuce conectarea în familie.
Iată câteva sugestii prin care se pot rezolva conflicte existente în familie și se poate produce re-conectarea atât de binefăcătoare.
1.Lista de pe frigider
Alături de lista de cumpărături, de lista de treburi diverse, se mai poate realiza o listă pe care fiecare membru al familiei trece ceea ce își dorește să discute cu ceilalți, ceea ce îl stresează sau ceea ce l-a supărat. Aceste aspecte se discută într-un fel de consiliu săptămânal, când membrii familiei se așază împreună și dezbat aceste probleme, încercând să caute soluții. Important este ca tonul să fie unul pașnic și toate problemele să fie tratate în mod democratic.
2.Tradiții în familie
Fie că este vorba de cina în familie, de prânzul luat împreună în week-end, de o seară de jocuri sau de sărbătorile speciale ale familiei, tradițiile sunt foarte importante pentru consolidarea relațiilor între membrii acesteia, dându-i fiecăruia acel sentiment benefic de apartenență la o comunitate, de reper.
3.Timpul liber petrecut cu cei dragi
De asemenea, este esențial să existe un astfel de timp destinat familiei, dacă nu zilnic, cel puțin la sfârșitul săptămânii, cand se pot organiza mici excursii, plimbări, ieșiri la restaurant etc.
4.Râsul în familie
O atitudine jucăușă, glumele pot dezamorsa situațiile conflictuale și pot diminua stresul zilnic.
5.Treburile făcute împreună– pregătirea mesei, spălarea vaselor, curățenia, cumpărăturile, chiar dacă par sarcini anoste și obositoare se pot transforma într-o muncă în echipă, într-o cooperare benefică pentru conectarea membrilor familiei.
6.Filmele vizionate împreună, discuțiile pe marginea lor pot ajuta și ele la petrecerea unui timp plăcut în compania celor dragi.
7.Nevoile împlinite în mod democratic
Toți membrii familiei sunt egali, iar nevoile lor sunt fiecare importante în felul lor. O comunicare eficientă scoate la iveală nevoile fiecăruia și soluții pentru rezolvarea lor. Nimeni nu trebuie să se sacrifice pentru nimeni, altfel se nasc frustrări. Uneori, pentru o comunicare bună, este nevoie de terapia de cuplu.
Așadar, nu trebuie să lăsăm timpul să treacă și să se accentueze angoasele deconectării, deoarece este mai ușor să prevenim decât să tratăm gravele probleme care se pot naște din lipsa comunicării între parteneri sau între părinți și copii, din tratarea diferențiată a nevoilor membrilor familiei sau din lipsa de atenție și de apreciere.
Vă reamintesc că, în cadrul Provocării de vineri, vă invit, dragi mămici, să faceți ceva pentru voi, pentru a vă îmbunătăți viața, relația cu copiii sau cu partenerul. Este așa de important să ne simțim bine în pielea noastră, să facem lucruri și pentru noi fără a simți vină. Mai multe articole din această categorie, puteți citit aici.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.