Cum îl ajutăm pe copil să renunțe la scutece

2

– Și face la oliță? sunt întrebate de obicei mamele unor bebeluși care nici nu merg încă. Desigur că urmează apoi sfaturile binevoitoare și poveștile care încep cu „pe vremea mea”.

Din fericire, mamele din zilele noastre beneficiază de mai mult timp pentru a sta cu copilul și a-i urma ritmul firesc de dezvoltare. Au la îndemână toate condițiile: scutece de unică folosință, mașină de spălat și de uscat haine etc. Și, mai ales, au acces la multă informație și la studii de ultimă oră din domeniul creșterii copiilor. Studii care spun că, înainte de doi ani, copiii nu au controlul sfincterului și că nu pot să fie dresați să facă la oliță fără consecințe în planul dezvoltării afective.

Așa că unde este graba? De ce să nu lăsăm copiii să folosească olița atunci când se vor simți pregătiți? În ritmul lor. Și cum fiecare copil este diferit, așa cum povesteam despre experiențele propriilor mei copii cu olița, trebuie să ne adaptăm nevoilor fiecăruia dintre ei.

Cum se pot împrieteni copiii cu olița

  1. Le prezentați olița, le vorbiți despre ea și despre momentul în care vor fi pregătiți să o folosească.
  2. Îi lăsați să se joace cu ea, să toarne apă, să se joace cu nisip sau să-și pună olița în cap dacă doresc. Un articol foarte bun despre joaca care îi pregătește pe copii pentru renunțatul la oliță găsiți la psihologului Speranța Farca.
  3. Le citiți cărți care îi pregătesc pe copii pentru acest proces.
  4. Urmăriți semnele pe care vi le transmit și observați când sunt pregătiți să renunțe la scutece.
  5. Scoateți scutecul și puneți-i copilului chiloței.
  6. Implicați copilul în alegerea și achiziționarea oliței.

Ce nu trebuie să facă părinții sau cei care au grijă de copiii lor în procesul renunțării la scutece

  1. Nu îi forțați să stea pe oliță sau să îi streseze cu renunțatul la scutece.
  2. Nu îi comparați cu frații lor mai mari sau cu alți copii care au renunțat deja la scutece.
  3. Nu îi certați dacă în acest proces au accidente în care nu reușesc să ajungă la timp la baie și fac pe ei.
  4. Nu îi criticați și nu îi rușinați.
  5. Nu începeți acest proces dacă această perioadă interferează cu un alt eveniment stresant pentru copil: intrarea în colectivitate, apariția unui frățior, divorțul părinților etc.
  6. Nu folosiți recompensa sau pedeapsa pentru a-l învăța pe copil la oliță.

Voi ce alte sugestii aveți pentru a obișui copilul cât mai blând cu trecerea de la scutece la oliță?

Dacă v-a plăcut acest articol, mă bucur dacă îl apreciați cu un like sau îl dați mai departe:) Pentru a fi la curent cu ultimele articole, urmăriți pagina de Facebook sau de Instagram.

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.