Cum alegem cea mai potrivită învățătoare pentru copil

2

Anul viitor, fiul meu merge la școală. Așa că, și eu, ca și alte mame sunt în căutarea învățătoarei perfecte pentru copilul meu. În ultimele săptămâni, am tot discutat despre acest subiect cu multe mame. Am văzut că acest subiect generează nenumărate dileme. Le înțeleg perfect, pentru că și eu am început căutările încă de anul trecut.

De ce toată lumea caută o învățătoare „bună”? 

În primul rând, învățătoarea este o importantă piesă de puzzle în educația unui copil. Primii ani de școală sunt definitorii, pentru că acum se construiește fundația. Acum copilul capătă dragostea pentru învățătură, acum își satisface curiozitatea față de cunoaștere, acum se consolidează stima de sine, iar copilul se poziționează în raport cu ceilalți.

În mod normal, ar trebui să mergem la școala de care aparținem și să ne înscriem copilul acolo.  Și să așteptăm să fie repartizat într-o clasă oarecare. Și asta să fie de ajuns. Dar, din păcate, situația nu stă în acest fel. În primul rând, există o diferență foarte mare între învățătoare. Și între clase. Da, desigur, materia este la fel peste tot. Copiii sunt mulți în toate clasele. Teoretic, metodele de predare-învățare-evaluare sunt similare. Dar, în esență lucrurile stau foarte diferit. Există învățătoare foarte severe, învățătoare blânde. Învățătoare cu viziune, care au curajul să predea altfel, învățătoare care respectă linia tradiționalului. Există învățătoare care privesc copiii cu dragoste și respect, care știu să îi valorifice, există învățătoare care folosesc intimidarea, amenințarea sau umilirea pentru a avea rezultate cu copiii. Există învățătoare care cer foarte mult de la copii, care lucrează după nenumărate culegeri și auxiliare și învățătoare care merg mai mult pe învățarea experiențială. Există învățătoare receptive la nou, deschise să învețe mereu și învățătoare care consideră că nu mai au nimic de învățat. Și lista ar putea continua… Există clase alese pe sprânceană și clase cu ceilalți copii…

Așadar, conceptul de „bun” este relativ, pentru că fiecare părinte își dorește altceva pentru copilul său în funcție de propriul nivel de educație, de experiență subiectivă, de valorile dobândite etc.

Cum alegem învățătoarea potrivită?

Nu contează dacă este o școală de cartier sau o școală din centrul orașului. Contează ce așteptări realiste avem de la școală și de la învățătoarea copilului nostru. Este important să ne cunoaștem foarte bine și copilul și să găsim o soluție potrivită pentru personalitatea acestuia.

Este posibil să mergem la o învățătoare foarte lăudată, cu rezultate bune și noi să nu fim mulțumiți. Experiențele celorlalți nu sunt neapărat relevante pentru noi. De asemenea, putem găsi noi o învățătoare minunată, dar cu care copilul să nu rezoneze. Criteriile noastre sunt, de multe ori, diferite de cele ale copiilor noștri. Lucrurile se mai armonizează și cu timpul. Un copil se pliază după regulile învățătoarei, iar învățătoarea se adaptează și ea după specificul clasei și personalitatea copiilor.

Pentru că alegerea este subiectivă, vă spun cum mi-aș dori eu să fie învățătoarea copilului meu. Sunt conștientă că nu există învățătoarea perfectă. Știu că oricât de minunată și cu bune intenții ar fi doamna, ne putem lovi de problema efectivului mare de copii în clasă și de cerințele celorlalți părinți. În plus, știu din experiență că este tare greu de armonizat atâția copii, cu un bagaj emoțional diferit și cu modele parentale diferite. Învățătoarea nu este psiholog. Este greu să rezolvi și probleme emoționale, să și predai, să fii și intersantă și mereu cu zâmbetul pe buze când ai peste 30 de copii.

Cu toate astea eu mi-aș dori ca învățătoarea copilului meu:

 1. Să îi privească cu respect și să nu facă diferențe între ei. Să nu îi compare și să îi valorizeze pe fiecare în parte cu talentul său.
 2. Să se coboare la nivelul lor și să nu îi privească după un piedestal.
 3. Să știe să îi atragă către învățătură, să le sădească curiozitatea, să le dezvolte creativitatea.
 4. Să nu le ofere mereu soluțiile, să le dezvolte gândirea critică, să încurajeze întrebările și spiritul de echipă.
 5. Să nu îi copleșească cu teme. Temele să fie alese bine, să nu fie repetitive, să nu fie date ca pedeapsă. Copilul să înțeleagă rolul temelor și să fie interesat să le rezolve.
 6. Să fie la curent cu schimbările în educație, cu particularitățile de vârstă ale copilului și să își adapteze demersul educativ în funcție de acestea.
 7. Să fie o persoană comunicativă, creativă, care lucrează interactiv.
 8. Să organizeze și activități în afara spațiului școlar.
 9. Și, nu în ultimul rând, copilul meu să rezoneze cu ea.

Cum căutați cea mai bună învățătoare pentru copilul vostru

 1. Începeți căutările cu școala de care aparțineți. Aflați experiențe diferite ale altor părinți cu această școală, cunoașteți oamenii care predau acolo.
 2. Luați în calcul și depărtarea față de școală. Timpul câștigat dimineața contează foarte mult.
 3. Mergeți la Zilele Porților Deschise cu copilul. Stați de vorbă cu doamnele. Veți afla mai multe despre viziunea sa asupra educației, despre modul de predare etc. Întrebați și după ce criterii se face împărțirea pe clase și câți copii sunt, estimativ, în fiecare clasă.
 4. Întrebați-vă și copilul dacă i-ar plăcea să învețe în școala, clasa respective.
 5. Vizitați clasele. Sunt foarte importante și dotările, pentru că nu poți face minuni și nu poți preda modern dacă nu ai tot ce îți trebuie pentru acest lucru.
 6. Întrebați dacă vă lasă să aruncați un ochi în clasă. Vedeți cum sunt copiii (veseli, triști, speriați) și care este relația lor cu învățătoarea.

Contează ca la sfârșitul zilei copilul să vină fericit de la școală. Școala să nu fie o corvoadă, iar învățarea să se facă cu drag. Copilul să nu își piardă sclipirea din ochi, iar stresul școlii să nu îl copleșească. Aveți încredere în învățătorul copilului că va face tot ce va putea pentru asta!

Voi ce fel de învățătoare căutați pentru copilul vostru? Ce așteptări aveți de la ea?

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.