Cum ajutăm copilul să își descopere potențialul nativ

0

Pe 12 ianuarie 2018, am avut șansa să îl ascult pe prof. dr. Florian Colceag în cadrul conferinței „Descoperierea potențialului nativ al copilului”, organizate de Expoziții călătoare. Prima parte a conferinței mi s-a părut puțin plictisitoare. Este drept că aspectele prezentate îmi erau familiare. Dar partea a doua a fost o adevărată revelație. A fost mult mai interactivă, deoarece din sală curgeau întrebările, iar domnul profesor răspundea cu multe detalii nelămuririlor din public. Prin materialele pe care Florin Colceag ni le-a pus la dispoziție, ne-a îndemnat la studiu suplimentar.
Conferința a debutat cu un clip video cu un impact deosebit de puternic, având următorul mesaj:

„Toți suntem genii. Însă dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept.”

Programe de succes în alte țări

Domnul profesor ne-a prezentat particularități ale programelor din Singapore și din Finlanda. În Singapore, învățarea e diferențiată pentru ca elevii să își poată maximiza potențialul. Totul este centrat pe progresul copilului. Noțiunile predate la diferite discipline se leagă între ele. Elevii oferă feedback profesorilor. Profesorii folosesc acest feedback pentru a-și îmbunătăți predarea.

Învățarea se realizează prin experimentul practic, nu prin simpla transmitere de informații. Elevii trebuie să descopere singuri legături dintre ceea ce se întâmplă în clasă și ceea ce se întâmplă în viața reală. Ei folosesc ce au învățat ca să fie creativi. Profesorii formează personalități.

Un alt învățământ de succes este cel finlandez. Finlanda a înființat instituții suplimentare și a înlăturat politicul din educație. Bordul de educație studiază mereu cum pot îmbunătăți învățământul. Scopul e binele copilului. Pentru șanse egale la educație, Finlanda a investit mulți bani în acest domeniu și își pregătește permanent profesorii pentru un învățământ de calitate.

Cum influențează mamele genialitatea propriilor copii

Toți copiii au abilități de geniu. Dacă și le pierd pe parcurs, este vina mamelor. Florin Colceag ne-a explicat cum funcționează creierul uman. Copiii învață de la mame încă din mediul uterin stresul. De aceea, încă din perioada de graviditate, mamele trebuie să își păstreze echilibrul, să aibă grijă de starea lor emoțională. Amprenta mamei este definitivă și decisivă pentru copil. Oamenii au structuri neuronale care îi pot face geniali.

Se pare că noi, mamele, avem o misiune specială în viața copiilor noștri. Pentru a le dezvolta acestora potențialul nativ de genialitate, trebuie să învățăm să ne controlăm emoțiile, să creștem în umanitate, să ne dezvoltăm latura spirituală.

De asemenea, trebuie să învățăm să îi apreciem pe copii, nu să îi depreciem. Dacă nu apreciem ce pot face și corectăm ce nu pot face, energia lor se pierde în van.

Fiecare copil se naște cu anumite abilități într-o anumită direcție. Este datoria noastră să descoperim acest talent, să ne uităm unde performează copilul.

Așadar să ne observăm copiii, să avem încredere în abilitățile lor și să îi încurajăm.

Ce nu trebuie să facem cu copiii noștri pentru a nu le inhiba potențialul nativ

Cele mai toxice lucruri în relația cu copiii noștri sunt:

  • controlul excesiv
  • atitudinea disprețuitoare
  • rușinarea copiilor
  • învinovățirea copiilor (vina este un proces de distrugere pentru copii)

Profesorul Florin Colceag este de o calmitate desăvârșită, are o pace interioară stare pe care o transmite și publicului.

Conferința s-a adresat în egală măsură profesorilor, cât și părinților.Cu toții avem de învățat despre potențialul copiilor noștri pentru a-i ajuta să îl pună în valoare. Mesajul lui a fost unul foarte clar pentru toți participanții:

Calm, pace și iubire în relația cu copilul!

Felicitări, organizatorilor! Așteptăm  la Brașov cât mai multe astfel de evenimente  care schimbă mentalități!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să dați like sau share. Dacă doriți să ne urmăriți în continuare, nu uitați să dați like paginii noastre de Facebook.

 

Text de Eliza Biro

Credit foto: Andreea Radics

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.