Toată lumea care ne-a auzit că plecăm în Franța, prima dată a exclamat wow, apoi inevitabil a venit întrebarea: Cu copilul? sau varianta Și copilul? Ei bine…și cu copilu!l. Noi suntem nebunii care au plecat cu copilul de 16 luni (împlinite în Franța), fără cărucior, cu trenul și avionul și cu alte câteva mijloace de transport pe care le-a încercat piticul nostru.
Marea aventură a început cu pregătirea bagajelor: calculat, pus haine, scos haine, măsurat și cântărit ca să se încadreze în criteriile celor de la BlueAir. Și tot era cât pe-aici să nu ne încadrăm. Dar o domnișoară simpatică, probabil văzându-mă și cu copilul agățat de mine, ne-a dat undă verde și am respirat ușurați. Călătoria a fost plictisitoare, a fost prea cald, Pișcoțelul meu a dormit tot drumul. Am ajuns pe aeroportul Beauvais. Chiar din fața aeroportului pleacă cursa de transfer spre Paris care costă 17 euro de persoană. De data asta, Pișcoțel nu a a mai avut răbdare se săturase să meargă cu taxi, cu trenul Brașov-București, cu autobuzul până la aeroport, cu avionul, apoi din nou cu autobuzul. O zi obositoare pentru un adult, dar pentru un copil de nici 16 luni. După o oră și un pic, am ajuns în Paris, de unde am mai luat un metrou care ne-a dus la destinația finală, apartamentul prietenei mele dragi, chiar în buricul târgului, lângă Notre Dame de Paris. Ajunși acasă, Pișcoțel s-a activat imediat, a uitat de oboseală, s-a familiarizat cu locul, s-a împrietenit cu fetele prietenei mele și cu greu a vrut să meargă la culcare. Era surescitat, curios și fericit. Am făcut traseul pentru fiecare zi, deoarece am dorit să profităm din plin de scurta noastră ședere în Paris.
Pentru prima zi am ales ce se putea face pe jos din zona Notre Dame. Traseul a fost următorul: Place Maubert – Bd. Saint Germain- Termele Cluny (Muzeul Evului Mediu, Grădina Medievală)- Bd. Saint Michel (fântâna Saint Michel)-Sorbona-Pantheon- (Place de Grands Hommes) – Grădinile Luxemburg (de care-mi aminteam din manualul de franceza din liceul, cu personajul narator care traversa parcul sărind ca o vrăbiuță în drum spre școală) (Palatul, grădinile și fântâna Medici)- Odeonul- Cartierul Latin- Saint Chapelle și Horologe.
În câteva ore am făcut tot acest traseu. Având în vedere timpul scurt și copilul agățat de noi în manduca, am hotărât să nu vizităm prea multe interioare, pe care să le lăsăm pentru o a doua vizită în Paris. Așa că am profitat de vremea frumoasă și ne-am relaxat în Grădinile Luxemburg. Am găsit un loc de joacă superb, însă era foarte scump și nu merita pentru o oră să plătim. Mi-a plăcut mult că oamenii se relaxau la soare, întinși pe câte un scaun, bancă sau pe peluza care permitea accesul publicului. Exista o singură peluză unde se putea sta, pe restul era interzis să calci. Unii citeau, alții mâncau prânzul sau beau o bere sau o sticlă de vin. Am mâncat și noi câte un sandwich în aer liber. În ultima zi, când am revenit în Grădinile Luxemburg, ne-am dat seama că prima dată ratasem Fântâna Medici, descoperită numai pe final. Dar a meritat, deoarece este absolut superbă.
Ne-am plimbat pe străzile din Cartierul Latin, am admirat piețele, terasele, magazinele, florile din ferestre, totul aranjat cu bun gust. Seara am mai ieșit la o plimbare prin apropierea catedralei Notre Dame, ne-am plimbat pe Podul cu lacăte (prea kitschos pentru gustul nostru) și pe insulă.
A doua zi, cu forțe proaspete am pornit din nou la drum.
Ne-am cumpărat o cartelă de 10 călătorii. Mai era și varianta unui abonament pe 3 zile, însă pentru noi nu merita, deoarece nu făceam atâtea călătorii ca să ne acoperim costul. Din fața lui Hotel de Ville am luat autobuzul 72 până la Luvru. Am început cu Palatul Regal (Palais Royal, Grădina Palatului Regal (aici Pișcoțel deja dormea în manduca, deși era 11 dimineața), am intrat apoi în curte la Luvru, mi s-a părut superb, iar Pișcoțel care între timp s-a trezit, a fost de-a dreptul fascinat. Este înnebunit după apă, și dacă nici în Franța nu sunt fântâni de toate felurile…A alergat, s-a jucat cu alți turiști, era în lumea lui, am intrat apoi în Grădinile Tuilleries, unde am și mâncat, adăpostiți de coroanele stufoase ale copacilor de stropii de ploaie.( Ne-am propus să gustăm brânzeturile franțuzești, așa că în fiecare zi am încercat alt sortiment de brânză și toate ne-au plăcut). Am ieșit apoi în Piața Concorde (Place de la Concorde). Și aici este o fântână superbă. Între timp vremea n-a mai ținut cu noi, dar ne-am echipat cu ce aveam la noi, și am urmat drumul spre minunatul Pod Alexander III, construit în cinstea prietenei francezo-ruse. Am trecut apoi pe langă PetitPalais și Grand Palais, două construcții absolut remarcabile. De fapt, în Paris, unde îți arunci ochii găsești o clădire cu o arhitectură deosebită. Am ajuns apoi la Catedrala Madelaine, unde ne-am adăpostit de ploaie,am vizitat apoi Piața Vendomme (am văzut magazinele scumpe), am băut apoi o cafea într-un fast-food și cu forțe proaspete ne-am reîntors din drum pentru că ploaia ne grăbise și nu epuizasem tot traseul. Am pornit spre Hotel des Invalides, care nu era pe lista noastră, dar ne făcea cu ochiul, impunător cum era din depărtare. Drumul a fost mai lung decât credeam, părea mai aproape, dar a meritat. Ne-a fascinat din prima, de la parcul minunat de simplu de la intrare, până la arhitectură și interioare. Aici se află mormântul lui Napoleon, dar noi eram prea obosiți să-l mai vizităm, așa că am mers spre cea mai apropiată stație de metrou și ne-am întors acasă. Înainte să intrăm, am vizitat și Notre Dame-ul. Într-adevăr impresionant. Ne-a plăcut foarte mult. Pișcoțel a rezistat eroic a dormit în vreo două reprize, s-a mai plimbat puțin, dar cel mai mult l-am ținut în manduca, la căldură. Nu s-a prea omorât cu mâncatul, noroc că este alăptat. Solide a mâncat biscuiți, banane și merișoare, iar seara iaurt cu fetița cea mare. Ne miram noi de ce mânca cu atâta poftă iaurt din bolul fetiței. Ea pusese niște zahăr pudră în iaurt, iar piticul nostru mânca de nu se mai oprea.
Ziua a treia
Din nou am avut ghinion de vreme urâtă. Am început cu Arcul de Triumf, ne-am plimbat apoi pe Champ-Elysee, unde am admirat magazinele de lux. Niciun mare brand nu lipsea din peisaj. Cu toate astea nu am fost foarte impresionați. După ce ne-a udat ploaia, am schimbat un autobuz și un metrou și am ajuns la piața Trocadero, de unde se vedea turnul în toată splendoarea sa. Din păcate ploaia ne-a împiedicat să ne bucurăm din plin de priveliște. Am coborât totuși la celebrul turn, am trecut apoi prin Champ de Mars. Între timp ploaia s-a oprit, ne-am plimbat puțin prin zonă (clădiri foarte frumoase, în Paris pe oriunde te-ai plimba, ai ce admira) am luat un metrou spre casă. Am mâncat, iar apoi prietena mea ne-a invitat la o plimbare pe Sena cu vaporașul (15 euro). Ghidul ne-a prezentat toate obiectivele turistice pe care le văzusem deja, dar ne-a fost o lecție de cultură franceză aprofundată. Pișcoțel a mai bifat un mijloc de transport, barca. Plimbarea l-a legănat și a adormit în brațele mele. Pe drumul de întoarcere, am văzut Palatul de Justiție (Consiergerie), ale căuri turnulețe le-am admirat, Horologe (primul ceas din Paris), Hotel de ville (primăria), Sainte Chapelle.
Însetați de a vedea cât mai mult din bătrânul Paris, am hotărât să nu pierdem restul zilei și am mers la controversatul Pompidou, cea mai ciudată clădire pe care am văzut-o vreodată. Arhitectura sa originală sfidează tiparul clădirilor franțuzești, dar este un mare centru cultural, care adăpostește o bibliotecă impresionantă, una dintre două cele mai mari colecții de artă modernă și contemporană din lume, alături de cea a Muzeului de Artă Modernă din New York, importante galerii de expoziții temporare, săli de spectacole și de cinema. Aici se găsește și un muzeu dedicat lui Brâncuși. În zona Centrului Pompidou, te întâmpină străduțe animate, terase vesele, atmosferă de sărbătoare. Ne-a părut rău că nu am avut timp să rămânem mai mult pe aceste străduțe cochete în care palpită viața pariziană. Ne propusesem să adormim copilul și să mergem în Montparnasse să contemplăm orașul de sus sau măcar să ne plimbăm romantic prin piața din fața Notre Dame, dar oboseala și ploaia torențială ne-au stricat planurile.
Ziua a patra
A debutat tot cu ploaie. Deja ne săturasem de plimbări pe ploaie, dar nu doream să ne dăm bătuți. Era ultima zi, trebuie să epuizăm tot itinerarul. Mai aveam încă destule de văzut. Am pornit spre cartierul artiștilor Montmartre. Am fost atenționați că nu este o zonă foarte prietenoasă și că trebuie să fim atenți. Oricum în Paris, te poți simți oricum, numai în siguranță nu. Chiar și în metrou ești atenționat să nu lași bagaje nesupravegheate și să fii atent că se fură. După câteva căutări, am găsit urcarea spre Sacre Coeur (exista și un funicular, dar noi am ales să urcăm pe jos). Și aici tot pe ploaie am ajuns, dar până ne-am plimbat prin catedrala s-a oprit. Foarte frumoasă biserica și impunătoare, la fel ca și priveliștea de sus. Mi-a plăcut foarte mult piața unde pictorii imortalizau pe pânză portretele turiștilor. Străduțe mici, locuințe cochete, m-au încărcat pozitiv. Îmi imaginam cum Touluse- Lautrec, Van Gogh, Mogigliani sau Picasso stăteau în micuțele cafenele, discutând despre artă și căutându-și câte o muză creatoare.
Am coborât apoi această cea mai înaltă colină a Parisului în căutarea Moulin Rouge-ului. Francezii sunt destul de superficiali în explicații, inclusiv cei de la Oficiul de Turism. Deși le-am vorbit în limba lui Voltaire, tot nu mi-au oferit informațiile complete de care aș fi avut nevoie. Noroc că știind limba, tot întrebam și după ce am ocolit puțin, am ajuns și la celebrul cabaret, trecând pe lângă Moulin de la Galette și pe lângă cimitirul Montmartre. Mi-ar fi plăcut să intru în cimitir, dar eram obosiți și în criză de timp. De la Moulin Rouge am luat un autobuz spre Operă, care era tot în zona cu Luvru, pe care o vizitasem deja, dar o ratasem atunci. Între timp și soarele ne-a zâmbit, așa că după o scurtă plimbare am hotărât să mergem să mâncăm acasă, apoi să urcăm în Montparnasse. Găsisem un voucher cu reducere la urcarea în turn, dar pe care l-am uitat acasă. Intrarea fost 15 euro, am urcat cu liftul până la etajul 56, dar priveliștea îți taie efectiv respirația și merită fiecare cent. Pișcoțel a fost foarte fericit, l-am lăsat să alerge, l-am ridicat să privească și el panorama. La un moment dat, a obosit și a adormit. În turn îți poți cumpăra chiar și șampanie, iar dacă mergi seara și vezi toate luminile aprinse este chiar romantic să savurezi o cupă de șampanie. Am ales să facem drumul spre casă pe jos și, deși, o parte din acest traseu mai fusese parcurs în prima zi în Paris, tot am mai descoperit câte ceva. Am mai intrat o dată în Grădinile Luxemburg, care m-au vrăjit pentru totdeauna, am descoperit în sfârșit Fântâna Medici, apoi o altă catedrală impunătoare Saint-Suplice, care e puțin mai mică decât Notre Dame, dar nu la fel de celebră.
Mai erau lucruri de văzut, clădiri de admirat, străduțe de străbătut, terase și cafenele de încercat, dar timpul nostru în Paris s-a scurs repede.
Noi am fost încântați de cât am reușit să vedem având în vedere că am avut cu noi un copil de 16 luni. Norocul nostru că a fost alăptat la cerere și că am avut manduca cu noi. Mie mi-ar fi fost greu să manevrez căruciorul în anumite spații înguste, în aglomerație, la metrou sau în autobuze. Cu toate astea nu am văzut multe sisteme de purtare, ba oamenii chiar se uitau ciudat la noi, ceea ce mă face să cred că nu sunt prea familiarizați cu sistemele de purtare și că sunt foarte comozi. Am întâlnit doar vreo 2 ssc-uri și câteva sisteme clasice de purtat copiii, din cele nesănătoase, cu copii atârnați sau poziționați cu fața către lume. În rest, am văzut foarte mulți turiști cu copii în cărucior. Oricum cred că după doi ani, când copilul nu mai vrea să stea în brațe, tipul acesta de vacanță poate fi foarte dificil. Așa că pentru noi, a fost perioada ideală să ne bucurăm de tot ceea ce am văzut.
Dacă ajungeți în Paris pentru câteva zile:
- Mergeți la un Oficiu de Turism, cereți o hartă și grupați-vă obiectivele pe care doriți să le vizitați pe zone de interes. Organizați-vă bine traseul, pentru a nu pierde timp căutând.
- Dacă doriți să vizitați muzee, faceți-vă un abonament pentru toate intrările.
- Calculați-vă aproximativ câte drumuri cu metroul/autobuzul faceți și luați fie o cartelă cu 10 călătorii, fie un abonament pentru una, două sau trei zile. Pentru noi în patru zile a meritat să luăm 3 cartele a câte 10 călătorii pentru 2 persoane, decât să ne facem abonament. Dar noi am preferat să mergem pe jos foarte mult.
- Dacă aveți buget redus, puteți alege să mâncați în parcuri. De asemenea, astfel veți câștiga timp prețios. Francezii obișnuiesc să servească prânzul în aer liber, iar parcurile sunt absolut superbe.
- Gustați un vin franțuzesc și brânzeturile franțuzești. Nu veți regreta.
Plimbarea în Franța nu s-a oprit aici. A urmat apoi călătoria cu TGV-ul, Grenoble și Nisa.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.