Copil pentru o zi (guest post)

0

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să poți să mai fii copil pentru o zi? Cred că dacă mi s-ar da această posibilitate, aș alege să o petrec la teatrul de păpuși. O zi magică, o zi de poveste cu un ritual aparte…

Trezirea de dimineață la care te gândești de zile întregi, (ca atunci când știi că a doua zi vei pleca la mare), alegerea hainelor cu grijă cum se cade pentru o zi de duminică și pentru prezența într-o sală de spectacol, drumul până la locul spectacolului și vata de zahăr cumpărată de tata, emoția pe care o simți când intri în sala întunecată cu scăunele mici și perne puse parcă la întâmplare pe jos și privirea ușor îngrijorată îndreptată către mama când ești lăsat printre primele rânduri. Spectacolul este pe cale să înceapă și tu nu vezi nimic. Deodată scena mică amplasată în fața ta este luminată și e atât de frumos ornată încât te întrebi cum de nu ai văzut-o până acum. Dar e prea târziu să încerci să deslușești misterul, pentru că personajele și-au făcut deja  apariția. Un amestec de sunet și culoare, de dans și voie bună, la care ești invitat să participi fără rezerve. Fără să vrei, te trezești erou într-o poveste la care nici nu ai visat. Dacă este o piesă interactivă, ești mai fericit pentru că poți să modifici firul ei, poți să creezi propria poveste, cu finaluri multiple, pline de învățăminte. Unele personaje te învață să fii curajos, altele să asculți de părinți, sau să fii prietenos cu cei din jur.

Cred că ceea ce înveți cel mai mult sunt poveștile în sine. Ajungi să intuiești finaluri și să diferențiezi personajele pozitive de cele negative. Înveți să te porți într-o sală de spectacol, înveți să apreciezi actorul care apare în atâtea ipostaze. Înveți să călătorești cu ochii minții, înveți limbajul eresurilor, înveți să dezlegi mistere.

Ca adult te poți întoarce în tine să te regăsești entuziast și cu un caier de povești de în minte. Ca părinte, îți poți obișnui copilul cu un neprețuit ritual de duminică. Îți va fi cu siguranță recunoscător când va păși din proprie inițiativă într-o sală de spectacol. Dă-i posibilitatea să descopere lumea artei teatrale. Oferă-i o oră de educație de calitate care îi dezvoltă atât abilități sociale, cât și cognitive. Teatrul de păpuși nu dă greș în captarea atenției celor mici și știm cu toții cât de repede se  plictisesc ei de obicei. Copiii vor fi cuceriți de mirajul lumii spectacolului. A-l duce la un astfel de spectacol este unul dintre cele mai frumoase moduri de a-i spune o poveste, de a-i stârni imaginația și pofta de joacă.

Text de Andreea Kovasznai

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author