„Copiii noștri, frumoși și sănătoși” de Aletha Solter (recenzie)

0

Înainte să fiu mamă mă gândeam dacă voi fi o mamă bună pentru copiii mei. Acum cinci ani aveam deja un copil și mă întrebam cum pot fi mama perfectă pentru el. Acum am doi copii și nu îmi mai doresc să fiu o mamă perfectă. Îmi doresc „să cresc” alături de copiii mei și să mă bucur conștient de ei.

În primul an din viața de părinte aveam, desigur, o mulțime de dileme și de neliniști. Mă copleșeau informații contradictorii. Nu înțelegeam plânsul copilului meu și mă gândeam cu groază la următoarele etape care mă așteptau. Nu știam cum le voi face față. În căutările mele, am descoperit-o pe Aletha Solter. „Copiii noștri, frumoși și sănătoși” a fost una dintre primele cărți de parenting care mi-au picat în mână.  Și acolo am găsit răspunsuri la toate întrebările pe care le aveam. Am rezonat cu toate ideile ei. I-am citit toate cărțile, apoi am mers în Franța să o cunosc. Și mi-a plăcut atât de mult simplitatea și modestia sa, echilibrul ideilor, încât am devenit Instructor de Aware Parenting.

Mă bucur că cei de la Editura Herald au avut inițiativa de a reedita această carte, pentru că tirajul primei ediții a fost epuizat demult.  Și multă lume o căuta. (Aici i-am făcut prima recenzie cu mulți ani în urmă).

În carte, părinții pot găsi răspunsuri la majoritatea întrebărilor care îi macină. Primul capitol tratează o temă provocatoare pentru părinți, și anume, lacrimile și crizele de furie ale copiilor. În cultura noastră, plânsul este reprimat: „Este rușine să plângi”, „Mă faci de rușine dacă plângi!”, „Ești urât când plângi”, „Ești băiat mare și plângi.” Emoțiile ascunse sub preș pot răbufni în cele mai neașteptate momente, de aceea este important să știm cum să abordăm plânsul copiilor.

Aletha vorbește în acest capitol nu doar despre emoțiile grele ale copiilor, ci și ale părinților. Pentru că, nu-i așa, un părinte liniștit înseamnă un copil fericit.

Volumul trece în revistă și cele mai obișnuite temeri ale copiilor și oferă soluții prin care părinții pot să îi ajute pe copii să le depășească. Este foarte important ca aceste temeri să nu fie negate de părinți („Nu are de ce să îți fie frică”). Nu este o soluție nici tachinarea unui copil sau ferirea de obiectul/situația care îi provoacă spaimă. Validarea temerilor și o abordare blândă, jucăușă pot face minuni.

O altă temă abordată în carte este procesul de învățare, experiențele pe care le oferim copiilor sau experiențele de care trebuie să ne ferim copiii în primii ani de viață. Cum pot răspunde la întrebările despre moarte? Care este cea mai bună școală pentru copiii mei? Care este efectul televiziunii asupra copiilor mici? Cum îmi pot ajuta copilul să își descopere potențialul? sunt doar câteva întrebări care își găsesc răspunsul în carte.

Jocul este modalitatea principală prin care copiii comunică și învață la această vârstă. Aletha Solter ne învață că jocul poate fi și terapeutic, poate vindeca diferite probleme cu care se confruntă cei mici. De exemplu, prin joc se poate vindeca anxietatea de separare a copilului, care a suferit trauma despărțirii temporare de un părinte. Aletha oferă sugestii părinților despre cum se pot conecta prin joc cu copiii lor, dar și despre joaca liberă a copiilor sau despre jucăriile potrivite pentru cei mici. Dacă doriți să aprofundați acest subiect, mai multe idei de jocuri găsiți în cartea Alethei Solter „Jocul atașamentului.”

„Copiii noștri, frumoși și fericiți” nu ignoră  nici conflictele și provocările din relația părinți-copii.. Copiii sunt răi prin natura lor? Cum putem să îi disciplinăm într-un mod pozitiv, fără a recurge la pedepse sau recompense? Cum să avem un copil cooperant? Este un capitol important, deoarece cu toții avem unori sentimentul de vină  în relația cu copiii noștri. Cartea ne oferă informații valoroase despre înțelegerea comportamentului provocator al copiilor și modalități de gestionare a acestor conflicte.

În carte veți găsi și un capitol destinat vieții sociale a copiilor, care este deosebit de importantă. De aici, veți putea învăța cum să gestionați rivalitatea între frați și cum să le oferiți celor mici instrumentele necesare adaptării în grupurile sociale.

Îmi place mult această carte că oferă multe exemple din relația Alethei cu cei doi copii ai săi, că autoarea își recunoaște greșelile și explică ce ar fi putut face mai bine în situațiile respective. Ceea ce aduce nou volumul este că, la sfârșitul fiecărui capitol, ni se lansează invitația de a sonda în propria noastră copilărie. Știm că cei mici apasă niște butoane personale atunci când se comportă provocator. De aceea, înainte de a ne apleca către problema lor, este important să privim în noi înșine. Să vedem de ce ne deranjează atât de mult ceea ce a făcut copilul.. Are legătură cu noi? Sau cu copilul?

Vă las pe voi să descoperiți bogăția de idei pe care o oferă cartea „Copiii noștri, frumoși și sănătoși”. Este o carte bună de ținut la îndemână și de revenit la ea de câte ori simțiți că aveți nevoie de un sprijin în aventura de părinți.

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.