Cei 7 ani de acasă

0

Sunt de acord cu defectele și neajunsurile sistemului de învățământ pe care le dezbate toată lumea cu proverbiala competență a românului priceput din născare la fotbal, politică, agricultură, medicină. Aș putea adăuga câteva „bube” din interior. Dar nu pot fi sub nicio formă de acord cu lipsa educației elementare pe care trebuie să o facă părintele. Da, părintele!

Este bine cunoscut că orice copil face ceea ce vede acasă. Este la fel de bine cunoscut că există și excepții. Puterea exemplului matern sau patern depășește orice fel de instruire. Un comportament contradictoriu vorbelor, îndemnurilor va atrage o replică în oglindă din partea copilului. Desigur, asta nu înseamnă că renunțăm la sfaturi, la a vorbi cu ei, la a comunica și, mai ales, la a-i asculta, dar trebuie să încercăm să fim consecvenți și să păstrăm un echilibru între ceea ce spunem și ceea ce facem.

Aud cu o frecvență supărătoare că la școală nu se învață iginenă, nu se învață circulație, nu se învață finanțe, nu se învață nimic! Dar voi ce faceți acasă, stimați părinți? Ce-i învățați?

Imaginați-vă următoarea situație, indiferent de profesia pe care o aveți: imaginați-vă că sunteți o oră profesor la clasa în care învață fiica dumneavoastă, elevă în clasa a XII-a; dumneavoastră aveți ca specialitate o disciplină obligatorie la Bacalaureat (știu că este un examen care a ajuns de râs, dar el se cuvine să fie trecut pentru a putea face orice mai departe); în timp ce dumneavoastră explicați, discutați, dezbateți (sau vorbiți ca televizorul fără să vă bage în seamă decât vreo doi-trei), fiica dumneavoastră, din prima bancă, își scoate tacticos oglinda, trusa de machiaj, tot arsenalul necesar și începe să se zugrăvească temeinic preț de 20 de minute. Încercați să vizualizați. Numai procesul, nu și faptul că arată de parcă ar fi îmbrăcată în mortar (cred că Ana a lui Manole avea mai puțină tencuială pe ea).

Și data viitoare când vă întrebați cu aplomb ce învață copilul la școală încercați să vă imaginați 20 de minute legate scena de mai sus, iar apoi întrebați-vă ce i-ați învățat dumneavoastră acasă!

De Andreea Kovásznai

 

About The Author

Niciun comentariu on "Cei 7 ani de acasă"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *