Noi, adulții, obișnuim să ne lăsăm pradă grijilor, să trăim fie cu nostalgia trecutului, fie prin proiectele noastre de viitor. Ceea ce uităm însă, deseori, este să trăim clipa prezentă, să fim mindfulness. Conceptul de mindfulness face referire la o stare de prezență constientă în care ne concentrăm atenția în mod intenționat, în momentul prezent și fără judecată critică. Copiii, în schimb, au capacitatea să trăiască intens clipa prezentă. De multe ori, acest fapt poate genera conflicte, tocmai pentru că noi suntem incapabili să trăim alături de ei momentul prezent și să ne deconectăm de la îngrijorările noastre din viața de adult. Ne pierdem răbdarea atunci când îi așteptăm să termine jocul început sau când nu vor să părăsească locul de joacă. Noi suntem cei care îi învățăm să uite de prezent, să nu îl trăiască în mod conștient fie atunci când sunt triști și le distragem atenția, fie când nu avem răbdare și le prezentăm sub o formă tentantă următoarele activități. De fapt, noi suntem cei care ar trebui să învățăm de la ei să ne oferim posibilitatea de a ne cufunda în activitatea prezentă și de a trăi în mod autentic clipa.
Într-o duminică dimineața, îl priveam pe fiul meu cum savura o felie de pâine cu gem în timp ce ciripea zglobiu despre un curcubeu pictat (își amintise despre o scenă din Bobiță și Buburuza) și se distra copios. Era atâta prezență, atâta bucurie pură în această simplitate încât am devenit invidioasă. Noi, adulții, facem lucrurile după rutină, uităm să ne bucurăm, ne grăbim mereu și îi grăbim și pe copiii noștri să crească, îi târâm prea repede în viețile noastre agitate.
Copiii trăiesc clipa prezentă. Este celebru experimentul în care unor copii li se oferă o prăjitură acum sau două mai târziu, iar mulți dintre ei aleg prăjitura din prezent. La fel sunt și replicile copiilor: „Mi-e sete acum!” „Vreau să mănânc acum!”. Pentru ei ceea ce trăiesc în momentul respectiv contează, viitorul nu există, de aceea le este foarte greu să învețe să aibă răbdare sau să proiecteze lucruri în viitor. De câte ori nu vedem un bebeluș preocupat minute în șir cu un pachețel de șervețele sau să se joace cu mâncarea din fața sa, un copil de 3 ani interesat de construcția sa sau unul de 4 ani concentrat la puzzle-ul său.
A trăi conștient momentul prezent este una dintre multele lecții pe care ni le oferă copiii noștri. Să învățăm, așadar, de la ei să redescoperim simplitatea și bucuria de a trăi!
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.