Ce este bine să evitați în timpul sarcinii

0

Perioada sarcinii este o perioadă de bucurie, de emoție, dar și încărcată cu multă responsabilitate. Dacă v-ați hotărât că este momentul să aveți un copil sau dacă ați aflat că sunteți însărcinată, iată ce ar trebui să evitați pentru a nu afecta fătul. Din acest moment, grijile noastre se îndreaptă către ființa prețioasă care ne-a ales să fim mame.

Ce trebuie să evităm în timpul sarcinii

  1. Tutunul este extrem de dăunător în perioada sarcinii, deoarece fumul inhalat de mamă face ca fătul să nu primească oxigenul necesar. Fumatul crește riscul unui avort, al unei nașteri premature sau unei greutăți reduse la naștere. De asemenea tutunul poate fi cauza nașterii unui făt mort, cu malformații sau care nu trăiește mult după naștere. Nici fumatul pasiv nu este benefic pentru mamă, provocând riscuri asemănătoare pentru copil. De aceea este bine să renunțati la fumat, să evitați să stați în fum de țigară și să mergeți în locuri în care se fumează.
  2. Alcoolul este și el periculos pentru făt, deoarece tot ce consumați trece prin placentă și ajunge la copilul dumneavoastră. Nu se știe exact ce cantitate de alcool îi poate dăuna fătului, de aceea este bine să evitați în totalitate consumul de alcool, în special în primele trei luni de sarcină. În cantități mari, alcoolul este extrem de nociv pentru făt, putând cauza afecțiuni grave.
  3. Medicamentele pot cauza probleme grave fătului. Pe perioada sarcinii este bine să evitați administrarea oricărui medicament fără recomandarea medicului care vă urmărește sarcina.
  4. Laptele si produsele lactate in general, nepasteurizate, ca și brânzeturile moi, pot fi dăunătoare pentru sarcina, din cauza riscului unei infecții cu Listeria. Acest lucru se poate întâmpla în special atunci când le cumpărați de la persoane care nu dețin un certificat care să ateste condițiile în care au fost realizate. De aceea este de preferat să cumpărați astfel de produse care au un aviz sanitar.
  5. Alți factori de risc pentru sarcină sunt considerate fecalele câinilor și pisicilor, carnea crudă, oul crud, fructele și legumele nespălate. Acestea pot conține un parazit care declanșează toxoplasmoza, o infecție care poate afecta fătul foarte grav. Încercați să nu atingeți fecalele câinilor și pisicilor fără mănuși, să vă spălați pe mâini după ce ați atins carnea crudă, nu consumați legume sau fructe fără a le spăla bine etc.

Vă doresc să vă bucurați de această perioadă magică și să aveți o sarcină ușoară!

About The Author