Bambi sau primul contact cu moartea

0

-Mami, mami, Bambi a pierdut-o pe mami a lui!

M-am uitat lung neștiind ce să răspund.

Și la tine în carte mor oameni? Culmea! Cartea din mâna mea era „Cimitirul” lui Teleșpan! În niciun caz ceva de discutat cu un copil de trei ani și jumătate. În timp ce eu îmi căutam disperată cuvintele pe care arareori nu le am la mine, fiu-meu continua imperturbabil:

Mami, uite mami a lui Bambi nu mai vine. Bebe plânge, mami! Unde e mămica lui?

-A împușcat-o un vânător rău, m-am trezit spunând sec.

– Daaaaa, mami? Când am văzut că îngrijorarea a fost înlocuită de curiozitate (nu cred că îi era cunoscut vreunul dintre cuvintele a împușca sau vânător), am început să-i povestesc despre această activitate care se desfășoară uneori fără limite. Am reușit să-i explic că mama lui Bambi a fost împușcată din greșeală. Oricât de bine m-aș pricepe la cuvinte, nu voi găsi niciodată o formulă prin care să explic că omul este singurul mamifer (evoluat!) care omoară de plăcere (și cu plăcere). După ce am găsit, ajutată de imagini, colacul de salvare că de acum înainte, tata va fi acela care va avea grijă de Bambi și nu îl va lăsa singur, am reușit să-i alung îngrijorarea. Cel puțin așa am crezut. S-a făcut mic lângă mine, m-a luat de mână și mi-a spus:

-Da, și eu rămân cu tati cât ești tu la școală (pentru o clipă am înghețat crezând că va spune „dacă te împușcă cineva”). Nu mă mai uit la filmul ăsta.

Slavă Domnului! și mintea cea de pe urmă nouă că l-am scăpat pe lista cu cele permise.

Oare cum îi explici unui copil că mama poate să moară?

Andreea Kovasznai este profesor și mamă. Pasionată de educație și de frumos, ea pune suflet în tot ceea ce face.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Cărți care vă pot ajuta să le vorbiți copiilor despre moarte, găsiți aici.

Text de Andreea Kovasznai

 

About The Author