Sticla de ceai este nelipsită din arsenalul multor mămici. Se oferă ceai contra colicilor, încă din primele zile de viață, ceai pentru potolirea setii, pentru rezolvarea problemelor de tranzit intestinal etc. Deseori se recomandă, chiar și de către medicii pediatri, să se dea ceai bebelușilor pe timp de noapte pentru a fi dezvățați de mesele nocturne.
Proaspetele mămici ar trebui să respecte indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății care recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni, fără apă sau ceai. Nici copiii care primesc lapte praf nu au nevoie de tradiționalul ceai, deoarece formula se pregătește cu apă.
De ce nu au copiii nevoie de ceai ?
Pentru adulți, ceaiul are efect terapeutic sau îndeplinește o funcție de socializare. Bebelușii în primele șase luni nu au nevoie decât de lapte. Pentru colici se recomandă mamelor care alăptează să bea ceaiuri de fenicul, chimion pentru a avea un efect liniștitor asupra bebelușilor. In cazul copiilor hrăniți cu formula, bebelușul poate primi, la sfatul medicului, 1-2 lingurițe de ceai anti-colici (fenicul, chimion). Dacă copilul este însetat, laptele matern are proprietatea de a potoli setea, deoarece acesta își modifică compoziția pe parcursul unui supt. Astfel, laptele de început este mai diluat având același efect ca și apa. Laptele praf conține și el apă, astfel încât poate potoli setea.
În primele luni de viață, copiii se trezesc des pentru că au nevoie de lapte. În plus, suptul de noapte este benefic pentru bebeluș. Administrarea de ceai pe timpul nopții nu ar face decât să umple stomacul micuțului, privându-l astfel de nutrienții necesari creșterii și dezvoltării sale.
Bebelușii nu au nevoie de ceai nici pentru probleme legate de tranzitul intestinal. În cazul bebelușilor alăptați exclusiv, nu se poate vorbi de constipație, deoarece este la fel de normal să aibă mai multe scaune pe zi ca și un scaun la 7 zile, pentru că laptele matern se digeră foarte repede și se absoarbe în totalitate. Nici în cazul copiilor hrăniți cul apte praf, preparat corespunzător, în mod normal nu ar trebui să apară constipația.
În oricare dintre aceste situații, nu ceaiul este panaceul universal, ci un consult la un medic specialist.
Nici după vârsta de șase luni, ceaiul nu are de ce să facă parte din meniul copilului. Ceaiul nu reprezintă un supliment alimentar. Copilului i se va oferi apă atunci când va dori, iar ceaiul va rămâne în sfera terapeutică în caz de răceli, constipație, diaree etc.
Ce efecte poate avea ceaiul pentru bebeluși :
- Ceaiul satură bebelușul, iar acesta nu va mai dori să sugă, fapt ce poate periclita stabilirea lactației. În primele șase luni de viață, laptele este un aliment vital, care asigură copilului toți nutrienții de care are nevoie.
- Tetina biberonului din care bebelușul bea ceaiul poate interfera cu alăptatul, creându-se confuzia sân-tetină.
- Ceaiurile pentru colici conțin zahăr sau îndulcitori.
- Unele ceaiuri împiedică absorția fierului din lapte, ceea ce favorizează apariția anemiei. Teina, conținută de unele ceaiuri oprește absorbția mineralelor, în special a fierului.
- Unele specii de plante mușețelul, gălbenelele, margaretele și ambrozia pot provoca alergii.
Așadar, în primele luni ceaiul nu are ce căuta în alimentația bebelușilor, deoarece este foarte periculos. După 6 luni se recomandă precauție în administrarea ceaiului și în niciun caz acesta nu trebuie îndulcit.
Surse :
http://schatzie-speaks.hubpages.com/hub/The-Potential-Dangers-in-Giving-an-Infant-Tea
http://everydaylife.globalpost.com/safe-infants-drink-herbal-teas-4053.html
Pingback: Începutul diversificării - cu ce probleme te poți confrunta - SuntPitic - Blog de Parenting