Anotimpuri colorate- poezii pentru copii, de Emilia Plugaru

0

Le citim copiilor tot felul de basme, de povestiri. Cel puțin la noi, acestea sunt la putere. Ne concetrăm pe narațiune și omitem, adesea, în lecturile copiilor, poezia care este, astfel, nedreptățită.

Este foarte important să îi familarizăm pe cei mici cu versurile. Poezia le cultivă sensibilitatea. Îi învață sensurile figurate ale cuvintelor, chiar dacă nu sunt conștienți încă de aceste forme de expresivitate. Copiii își antrenează simțurile și își dezvoltă, în acest fel, limbajul. Ritmul versurilor impune o stare de bine copiilor. Prin intonație, adultul poate reda anunite stări și emoții copiilor. Copiii se obișnuiesc să asculte, să se concentreze, chiar dacă textul nu are un fir narativ și personaje intersante. Copiilor mei le-am citit doar versuri de Lucia Muntean, dar le apreciază, pentru că atunci când își aleg cartea de seară, vin, uneori, și cu volumul de poezii.

Am așteptat cu nerăbdare să le citesc copiilor versuri din cartea „Anotimpuri colorate” , scrisă de o autoare talentată din Republica Moldova, foarte puțin cunoscută în România, Emilia Plugaru. Le-au plăcut versurile, au recunoscut fiecare anotimp cu activitățile sale specifice.

„Joacă razele de soare

Printre frunzele de nuc

Trece-un vântuleț șăgalnic

Și le smulge, și se duc.”

 

„Are ochii de cărbune,

Nas din morcov și o gură

Dintr-o ață colorată,

Iar în cap-broboadă sură…”

„-Lună, spune-mi, dacă știi,

Soarele are copii ?

-Are, are, cum să nu,

Un copil de-al lui ești tu.”

Mie mi-a trezit parfum de copilărie pozia „A-nflorit iarăși caisul”. Versurile și imaginea m-au dus cu gândul la explozia florală a caisului din grădina bunicilor.

„A-nflorit din nou caisul

Și în fața casei mele

Roi de albinuțe zboară

Zumzăie prin floricele

 

Razele sale de aur

Soarele și le-a trimis,

Jucăușe și spințare,

Să se joace prin cais.”

Fiecărui anotimp îi sunt dedicate mai multe poezii.Versurile ușor de reținut, delicate și jucăușe sunt ilustrate de pictorul moldovean Ion Cârchean, în acuarelă. Cartea Anotimpuri colorate de Emilia Plugaru se găsește la Libris. Este un prilej foarte bun să îi familiarizați pe cei mici cu textele lirice, iar voi, să retrăiți emoția copilăriei cea plină de farmec.

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.

Niciun comentariu on "Anotimpuri colorate- poezii pentru copii, de Emilia Plugaru"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *