În urmă cu patru ani mă pregăteam să o întâlnesc pe Aletha Solter în Franța. Am ratat conferința ei din România în 2012, pentru că pe atunci nu o cunoșteam. Abia în 2013, după ce am născut, am auzit prima data numele său. Apoi i-am citit pe rând cărțile. Și am simțit că rezonez cu tot ce spunea. În mintea mea plină de dileme, s-a făcut lumină. Am început să înțeleg plânsul copilului meu. Am conștientizat greșelile pe care le făcusem. Am început să mă pregătesc pentru etapele care mă așteptau. Într-un cuvânt, m-am liniștit. Și, surpiză: și copilul meu s-a liniștit.
Mi-am dorit să o cunosc pe Aletha Solter și să le împărtășesc și altor părinți această abordare Aware Parenting. Și am ales să merg la o conferință și la un workshop susținute de Aletha la Grenoble, în Franța.
Întâlnirea a fost magică. Îmi amintesc ca ieri emoția momentului. Am ajuns mai devreme și în sală se făceau încă pregătiri. Aletha era împreună cu organizatoarele. M-a văzut, m-a salutat și am mers să vorbesc cu ea. Am cumpărat una dintre cărțile sale în ediție franceză și am obținut și un autograf. M-au impresionat foarte tare modestia, simplitatea și blândețea sa. Felul în care le vorbea mamelor. Faptul că nu judeca pe nimeni și își recunoștea propriile greșeli în creșterea copiilor săi. Apoi, în cadrul atelierului am avut ocazia să interacționez și mai mult cu ea. Am descoperit un profesionist desăvârșit și un om minunat. Pe atunci nu știa când va reveni în România.
De aceea, când am auzit că Aletha Solter ajunge din nou în Cluj, pe 9 iunie, mi-am schimbat toate planurile pentru acea dată și am hotărât să nu ratez acest eveniment. Tema conferinței este foarte importantă „Disciplină fără pedepse sau recompense”.
Pentru că iubesc democrația democratică, pentru că știu că limitele sunt foarte importante pentru copii, pentru că mereu caut alternative la pedepse și recompense, pentru că nu îmi iese întotdeauna așa cum mi-aș dori, vreau să o ascult din nou pe Aletha Solter.
Cred că, cu toții ne dorim copii cooperanți, nu obedienți. Copii responsabili și auto-disciplinați, fără a cădea în capcanele des întâlnite ale educației bazate pe pedepse și recompense.
Ce veți afla participând la acest eveniment?
– care sunt tehnicile de bază ale disciplinei democratice;
– cum identificam cele trei motive care cauzează comportamentele inadecvate și care este cea mai bună abordare pentru soluționarea lor;
– cum putem schimba comportamentul nedorit al copiilor prin recunoașterea și satisfacerea nevoilor acestora;
– care sunt dezavantajele educației prin pedepse și recompense și ce alternative au părinții care nu se identifică cu acest stil de parenting;
– cum clădim o relație bazată pe empatie și respect între adulți și copii;
– de ce tehnici și instrumente ne putem folosi pentru a atrage cooperarea copiilor, și cum ne pot ele ajuta pentru a ne conecta cu aceștia;
– cum putem încuraja copilul să își exprime emoțiile și cum venim, ca părinți, îngrijitori sau profesori, în întâmpinarea acestora, prin folosirea jocului, a timpului special și a altor tehnici de rezolvare a conflictelor;
– cum stabilim limite ferme în relația cu copiii, în timp ce creștem, încurajăm și promovăm o relație de respect, iubire și conectare profundă.
Cine este Aletha Solter?
Dr. Aletha Solter, psiholog american de origine elvețiană, este recunoscută la nivel internațional ca expert în probleme de atașament, traumă, disciplină fără pedepse. Ea continuă să participe și să susțină seminarii și workshopuri la nivel internațional, activitatea sa fiind dedicată atât părinților, cât și educatorilor, profesorilor și altor profesioniști din domeniul educației.
Evenimentul este organizat de Brindusa Milasan, Parenting Instructor și care este adresat tuturor părinților, profesorilor, îngrijitorilor de zi, medicilor de familie, asistenților sociali, psihologilor, terapeuților sau oricărei alte persoane implicată în lucrul și interacțiunea cu copii, de la naștere și până la adolescența timpurie (12 ani).
Accesul cu copii la eveniment este posibil doar pentru mamele cu bebeluși de maxim 6 luni. Evenimentul se va desfășura în limba engleză și beneficiază de traducere simultană.
Prețul biletului este de 330 RON, iar dacă folosiți codul #suntpitic puteți achiziționa biletul la un tarif special de 250 RON.
Toate detaliile despre eveniment, program și înscrieri – pe site-ul evenimentului: https://brindusamilasan.com/.