Ziua în care a fugit somnul

0

Nu vreau să merg la grădiniță, pentru că nu vreau să dorm.

Cam așa începe fiecare dimineață din viața noastră. Somnul a fost mereu un dușman pentru Eric. El este un copil activ, inventiv, mereu gata să exploreze ceva. Dacă doarme i se pare că pierde din timpul lui prețios de joacă. I-am cumpărat tot felul de cărți care să îl ajute să adoarmă, am creat ritualuri, citim și inventăm povești în fiecare seară. Uneori funcționează, alteori este mai greu.

Atunci când l-am anunțat că vom merge la un spectacol de teatru s-a bucurat. Pentru că iubește teatrul. Îi plac poveștile. În plus, îi place să petreacă timp doar cu mine. (Până acum, la spectacolele de teatru nu am luat-o și pe sora lui. Plănuiesc să o duc și pe ea la viitoarele spectacole, deoarece începe să înțeleagă poveștile și să aibă răbdare să le asculte.)

Când i-am spus fiului meu că vom merge la un spectacol, cu o fetiță căreia nu îi plăcea să doarmă, a fost și mai încântat.

Ziua în care a fugit somnul-spectacol pentru copiii certați cu somnul

Mă bucur când avem ocazia să vizionăm piese de teatru de calitate. Fastrakids ne-a făcut din nou o supriză plăcută și a adus în Brașov un spectacol al Teatrului Momolino din București.

Așadar, sâmbătă dimineață am mers la teatru. Am trăit alături de fiul meu emoțiile pe care actorii le-au transmis pe scenă. Eric s-a identificat cu Ana, fetița care și-a pus de ziua sa dorința de a nu mai dormi niciodată. Și-a dorit și el să îi fac un ceai, atunci când ajungem acasă, ca cel pe care bunica l-a pregătit pentru a invita Somnul să vină din nou în viața nepoatei sale. Mi-a plăcut mult metafora Oboselii și felul cum acest personaj a prins viață pe scenă. A avut un impact mare și asupra fiului meu pentru că am discutat ulterior și am analizat efectele Oboselii asupra copiilor.

La cererea sa specială, am cumpărat și cartea. M-a bucurat și faptul că autoarea poveștii puse în scenă, Victoria Pătrașcu, a fost acolo și ne-a oferit și un autograf. Cu acest prilej, Eric a cunoscut un autor și a participat la prima lui lansare de carte.

Zilele următoare am citit cartea, am făcut comparații cu piesa de teatru. I-am explicat care sunt diferențele între un spectacol și o carte, cum se adaptează o poveste scrisă pentru a fi jucată pe scenă.

Povestea l-a impresionat și o reluăm de fiecare data la ora de culcare. Continuă să îmi pună întrebări despre Somn, despre Oboseală.

Când putem spune că o piesă de teatru este de calitate

Mă străduiesc să aduc în viața copiilor mei cât mai multe activități educative și culturale.  Și vreau să le dezvolt gustul pentru spectacolele de calitate.

O piesă de teatru este de calitate atunci transmite o emoție. Când plecăm acasă cu un mesaj puternic. Când este educativă și învățăm ceva din ea.

Când costumele, decorurile și recuzita sunt bine realizate și redau esența personajelor și a situațiilor prezentate. O piesă de teatru calitativă are o muzică potrivită care te face să intri în atmosferă. Muzica spectacolului „Ziua în care a fugit somnul” este deosebită, te transpune parcă în lumea liniștitoare a somnului.

Teatrul Momolino are spectacole minunate. Actorii interacționează cu copiii, iar în sală se simte o atmosferă de voioșie și de entuziasm.

Text de Eliza Biro

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.