Rolul tatălui în alăptare

2

Ce rol are tatăl în alăptarea bebelușului? În aparență niciunul. Legăm alăptatul de imaginea idilică a mamei, aflate într-o perfectă  simbioză cu pruncul său. Cu toate acestea, tatăl nu este exclus din această ecuație, el având un rol important în procesul alăptării.

Ideal ar fi ca tatăl să urmeze cursuri prenatale, unde să primească informațiile de bază despre îngrijirea copilului și despre alăptare. El trebuie să fie conștient de beneficiile alăptatului și să-și susțină partenera în demersul său de a-și hrăni bebelușul natural.

Ce poți face pentru proaspăta mămică pentru a o susține și ajuta ?

–   Empatizează cu soția ta, încearcă să o înțelegi, chiar dacă ți se pare imposibil, deoarece furtuna de hormoni își spune cuvântul ; încurajeaz-o să alăpteze și să aibă încredere în ea și în bebeluș.

–  Nu o lăsa să renunțe la alăptare sau să suplimenteze cu lapte praf într-o clipă de slăbiciune. Informează-te de pe site-uri specializate, de pe grupuri de profil și oferă-i toate aceste informații atunci când întâmpină probleme. Apelează la un consultant în alăptare dacă sunteți depășiți de situație.

–   Ajut-o la treburile casnice pentru a-i permite să se relaxeze și să înlăture stresul. Când mama  se odihnește, plimbă copilul, leagănă-l, cântă-i sau fă-i baie. În acest fel, se creează o legătură afectivă cu bebelușul. Nou născutul se va atașa de tine în egală măsură ca și de mama sa.

–   Du-i-l pe micuț în brațe mamei pentru a-l hrăni.

–   Ai grijă ca acesteia să nu-i lipsească nimic în timp ce alăptează, oferă-i o cană de ceai, apă, compot etc., fă-i  un masaj ușor pe spate pentru a se detensiona, alintă-o, mângâie și privește bebelușul.  Astfel, nu te vei simți exclus din relația mamă-copil și nici mama nu se va simți singură și neajutorată.

–   Creează o atmosferă plăcută pentru ca micuțul să se simtă în siguranță în noua lume în care a pășit.

–   Protejeaz-o pe mamă de vizitele nedorite, explică-le tuturor nevoile și doleanțele proaspetei mămici.

–   Poartă-ți bebelușul într-un sistem de purtare sănătos (pentru nou nascuți: wrap, sling, unele SSC-uri)

–    Combate sfaturile incorecte ale celor din jur cu tact și diplomație pentru a nu o stresa pe mamă. Explică-le că nu aveți nevoie de ajutor, că sunteți bine informați și sunteți capabili să vă creșteți copilul corespunzător.

–    Încurajeaz-o pe mămică să iasă din casă, să nu se izoleze. Susține-o să alăpteze chiar dacă sunteți în vizită, în parc, la un eveniment. Dacă aceasta nu se simte confortabil să alăpteze în public, poate apela la o eșarfă, păturică etc. Este important ca mama să răspundă promt nevoilor bebelușului, alăptând la cerere.

–    Nu o lăsa pe mamă să cedeze presiunii celor din jur și să introducă în alimentația copilului apă, ceai sau sucuri până la vârsta de 6 luni. Până la această vârstă, bebelușul trebuie să beneficieze de alăptare exclusivă.

–    Fii un bun ascultător dacă soția are nevoie să se plângă sau să-ți împărtășească gândurile, sentimentele, emoțiile, grijile sau nelămuririle sale.

–     Petreceți cât mai mult timp în trei (sau mai mulți dacă în familie mai există și alți copii). Nu există bucurie mai mare pentru mamă decât să vadă ce relație frumoasă se dezvoltă între tătic și copilul său.

Un tată implicat de la început are un rol esențial în armonia și echilibrul familiei. O mămică liniștită înseamnă un copil fericit. Într-o familie, nevoile fiecărui membru sunt importante în egală măsură. De aceea părinții trebuie să fie atenți unul la celălalt, să se respecte și să se sprijine reciproc pentru a crea acel ambient sănătos pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului.

Tătici, voi cum vă susțineți soțiile în procesul alăptării ?

Despre importanța tatălui în viața copiilor lor, mai puteți citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

About The Author