Motive reale ale lactației insuficiente

1

Auzim foarte des afirmații de genul: „Nu am avut lapte”, „Nu am avut suficient lapte”. Aceste afirmații sunt valabile în foarte puține situații, într-un procent de 2-5%. Restul femeilor sunt apte să-și alăpteze cu succes bebelușii. Motivele pentru care multe mămici nu alăptează sunt false și provin dintr-o lipsă de informare sau din presiunea socială la care sunt supuse după naștere. Astfel de cauze pot fi: nu sunt formate sfârcurile, pompa nu scoate nimic, bebelușul nu se satură, se agită la sân, nu țâșnește laptele, sânii sunt moi, nu curg, nu a venit decât puțin colostru, proba suptului etc.
Trebuie avut în vedere că femeile pot alăpta indiferent de mărimea sânilor sau de forma mameloanelor. Cantitatea de glande mamare este aceeași la fiecare femeie, aceasta având suficient lapte pentru copilul său. Este important de știut că un copil poate suge de la orice fel de sân sau mamelon dacă este atașat corect.
Motivele medicale reale pentru lactație insuficientă sunt datorate unor afecțiuni ca: hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, dezvoltarea incompletă sau insuficientă a glandei mamare (hipoplazie mamară), diabet, obezitate, retenție placentară, hipertensiune, anemie, chirurgie mamară etc. În unele situații, chiar dacă apariția laptelui poate întârzia, femeile pot totuși alăpta, dacă au acces la o bună informare și un suport medial specializat.
Alte motive de lactație scăzută vizează bebelușul: refuzul sânului, ca o consecință a confuziei sân-tetină., frenul lingual scurt, anomalii anatomice, disfuncții orale (retrognatism, anchiloglosie, cheiloschizis), poziționare incorectă la sân, icter prelungit, infecții. Unele dintre aceste probleme se pot rezolva. De exemplu, în cazul producerii confuziei sân-tetină, se scoate biberonul și se poate folosi un SSN (sistem suplimentar de nutriție), se ține copilul în contact fizic cu mama cât mai mult pentru a readuce bebelușul la sân. Problema frenului lingual scurt se remediază printr-o intervenție chirurgicală rapidă.
Exsită însă și situații în care mama ar trebui să evite alăptarea, deoarece i-ar putea face rău copilului:
1. Mama suferă de tuberculoză activă, netratată.
2. Infectarea mamei cu virusul limfotropic al celulelor T umane I sau II.
3. Dependența mamei de droguri.
4. Mama se află sub tratament de cancer, chemoterapie.
5. Mama urmează un tratament cu radioterapie.

Surse:
http://alapteaza.wordpress.com
http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2009/world_aids_20091130/en/index.html
http://www.blacktating.com/2009/12/new-recommendations-for-breastfeeding.ht:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1952588/
http://www.cdc.gov/breastfeeding/disease/index.htm
http://www2.aap.org/breastfeeding/policyOnBreastfeedingAndUseOfHumanMilk.html

Homepage

About The Author