Conceptum continuum- în căutarea fericirii pierdute de Jean Liedloff

1

Conceptum continuum este o carte pe care toți părinții ar trebui să o citească, este un fel de Bilblie a parentingului, o pledoarie pentru co-sleeping, pentru alăptare, pentru purtatul bebelușilor etc. Autoarea, Jean Liedloff merge într-o expediție în jungla sud-americană și ajunge în mijlocul unor triburi de indieni. Pe parcursul cărții, autoarea evidențiază  caracteristicile societății Yekuanna, prezentându-le ca fiind net superioare civilizației vestice în diferitele aspecte ale vieții și organizării sociale. Ea este fascinată de modul de viață și de organizare al acestora. Trăind o vreme printre ei, observă cum își cresc copiii. Aceștia nu sunt niciodată pedepsiți, nu se bat între ei, se comportă bine, sunt ascultători și întotdeauna bucuroși. Astfel, Jean Liedloff începe să-și pună întrebări despre greșelile lumii civilizate în creșterea și educarea copiilor, schimbându-și radical percepția asupra educației acestora.

Jean Liedloff consideră că există un „conceptum continuum” al speciei noastre, definit ca „secvența de experiență care corespunde așteptărilor și tendințelor speciei umane într-un mediu comparabil cu acela în care acele așteptări și tendințe s-au format.” Bebelușii au anumite așteptări conform continuumului strămoșesc, iar când acestea nu sunt împlinite, se produce o ruptură in continuum, ruptură care va afecta într-o manieră profundă si iremediabilă experiența ulterioară a ființei umane. Părinții trebuie să-și urmeze instinctele atunci când îngrijesc un copil și atunci așteptările acestuia vor fi împlinite. Așteptările esențiale ale unui bebeluș sunt: să fie în contact fizic permanent cu mama sa din momentul nașterii, să doarmă cu părinții în același pat până în momentul când va vrea singur să plece, să fie purtat în brațe și să participe la toate activitățile în care este angrenată persoana care-l poartă, până la perioada mersului de-a bușilea, să nu fie lăsat să plângă, să fie alăptat la cerere etc. Copiii au nevoie de  experiențe, au nevoie să fie incluși în viața părinților lor de când se nasc, să fie purtați de  aceștia peste tot, să simtă ritmul vieții.

Autoarea atrage atenția asupra importanței perioadei „în brațe” și asupra consecințelor privării bebelușilor de satisfacerea acestei nevoie elementare. Dacă bebelușul este lăsat să plângă singur prea mult, se naște frustrarea în sufletul bebelușului care nu se simte iubit, care simte că nevoile nu-i sunt ascultate. Această senzație lasă un mare gol fără timp și fără speranță. Timp de milioane de ani, puii de om au fost ținuți aproape de mamele lor încă din momentul nașterii. În ultimii ani, bebelușii se nasc în spitale unde sunt despărțiți de mamele lor la naștere, când ajung acasă sunt puși în camera lor, în pătuțul lor, afară sunt purtați în cărucioare, când se joacă sunt îngrădiți de un țarc, fiind astfel privați de apropierea mamei lor, de brațele și căldura acesteia. Mama însăși se privează de fericirea apropierii de copilul său,din cauza presiunilor sociale. Dacă nevoia de  contact a fost satisfăcută, bebelușul poate privi mai departe, către lumea de dincolo de mama lui.

În cazul în care aceste nevoi nu sunt împlinite satisfăcător, consecințele pot fi: tulburări emoționale, comportamentale, sexuale și alte tipuri de devieri comportamentale și antisociale.

Autoarea este de părere că felul în care societatea Yekuanna este reprezintă un factor pozitiv in continuum-ul acestora, ei având un continu-um mult mai ‘sănătos’ și mai neîntrerupt în raport cu omul lumii civilizate.

Ultima parte a cărții conține câteva sugestii și sfaturi pentru părinții lumii civilizate pentru a-și crește copiii în așa fel încât să le asigure un continuum cât mai neîntrerupt copiilor lor. Deși cartea conține și unele exagerări, iar autoarea se contrazice pe alocuri, Conceptum Continuum rămâne o lucrare importantă pentru parenting și ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru viitorii părinți pentru a înțelege mai bine mica ființă care va face parte din viața lor, împlinindu-i totodată așteptările cu care aceasta se naște.

Alte cărți pe care un părinte ar fi bine să le citească găsiți aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author