Deseori mămicile se plâng că nu mai au lapte, că bebelușul lor suge mai mult și este mai agitat, plânge atunci când suge. Atunci la presiunea celor din jur, acestea ajung să suplimenteze cu lapte praf sau chiar să înlocuiască laptele matern, considerând că acesta nu face față nevoilor bebelușului fie că este prea slab, fie că este insuficient. În aceste situații mămicile ar trebui să fie bine informate și să înțeleagă acest fenomen, care se numește puseu de creștere.
Ce este puseul de creștere și cum se manifestă ?
Aceste pusee se manifestă periodic în primul an de viață al bebelușului și variază de la o zi la o săptămână. În acest timp, sugarul se dezvoltă fizic într-un mod accelerat. Poate fi însoțit și de dobândirea unor achiziții noi. Pusee de creștere apar la câteva zile de la naștere, apoi la la 7-10 zile, 2-3 săptămâni, 4-6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni etc, însă fiecare bebeluş, este diferit și are un ritm propriu de dezvoltare. Unul dintre cele mai puternice pusee, este cel de la trei luni. Cele mai multe mămici se plâng că au alăptat numai trei luni, că au rămas fără lapte. Din lipsă de informație, aceastea nu au știut că au de-a face cu puseul de la trei luni și au renunțat la alăptat.
Ce trebuie să facă mama în timpul unui puseu de creștere ?
În primul rând, trebuie să fie bine informată pentru a nu intra în panică atunci bebelușul pare că nu se satură cu laptele matern. Să aibă răbdare, deoarece sugarul ar putea suge și din 10 în 10 minute, ceea ce ar putea fi epuizant pentru ea. Să nu se streseze că laptele nu-i ajunge bebelușului, deoarece producția de lapte se reglează după nevoile copilului. În niciun caz nu ar trebui ca mamele să înceapă diversificarea la 3-4 luni, crezând că bebelușului nu-i mai ajunge laptele.
Mamele nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece puseul de creștere se manifestă pentru o perioadă temporară și favorizează stimularea lactației prin faptul că bebelușul suge mai des.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Un comentariu on "Ce sunt puseele de creștere"