Tu cât timp petreci pe internet?

0

Fiecare dintre noi își ia ce are nevoie  sau ce i se potrivește dintr-un anumit context. Avem auz selectiv și reținem mai ușor ce ne interesează, ce corespunde nevoilor noastre. La început de octombire, am participat din nou la Webstock. Am ascultat mai mulți speakeri. De la fiecare am reținut ceva ce are legătură cu ceea ce mă preocupă în ultimul timp: cât timp este bine să petrecem pe Internet? Cum păstrăm un echilibru sănătos al timpului petrecut pe internet?

Internetul ne fură. Uneori ne vindem iluzia că petrecem timp căutând informații valoroase, idei sau că muncim. Îmi este foarte cunoscut acest lucru. Am fost și eu acolo. Dincolo de faptul că, este adevărat că există o latură educativă și funcțională a social media, canalele de socializare ne fură mai mult timp decât ar trebui. Putem învăța,  într-o anumită măsură, din articole, newslettere, posturi din grupurile de Facebook. Sau social media ne ajută în promovarea unei afaceri. Nu putem nega rolul important pe care îl are comunicarea online în zilele noastre. Cu toate acestea, este la fel de adevărat și că, uneori, fugim din fața realității și ne ascundem în spatele ecranelor, într-o formă de disociere. Ne comparăm cu alții, iar comparația iese mai mereu în defavoarea noastră. Alții sunt mai buni, mai frumoși, au copii mai reușiți, timp mai mult etc. Stima noastră de sine mai scade puțin, devenim mai triști că la alții cum se poate și la noi, nu.

Nu vă abandonați copiii în fața ecranelor

La Webstock, surpiza a venit de la Selly (Andrei Șelaru, pe numele lui). Selly este un puști de 18 ani, care se ocupă cu vloggingul. Pe Selly, l-am văzut prima dată acum vreo doi ani tot la Webstock. Despre el am citit apoi în DOR, un articol care a devenit foarte controversat. Mie mi-a plăcut mult articolul și îl apreciez și pe Selly, chiar dacă nu intru în publicul lui țintă și nici nu mă dau în vânt după conținutul pe care el îl livrează. Și nici nu am copii la vârsta la care i-ar putea interesa vloggingul. Dar îmi place șarmul lui Selly, felul în care poate să susțină un discurs, corența ideilor. Admir puterea lui de muncă și profesionalismul său. Pentru că, nu-i ușor, nu-i așa, să muncești și să fii și un elev bun la școală. Recunosc că sunt puțin subiectivă, pentru că este elev la liceul în care am terminat și eu cu mulți ani în urmă.

„Nu vă abandonați copiii în fața ecranelor!” (Selly)

Dar supriza pentru mine a fost sfatul pe care l-a dat părinților din sală.

„Nu vă abandonați copiii în fața ecranelor!” În ciuda faptului că este în interesul său să fie urmărit de cât mai multă lume, iar publicul său țintă îl reprezintă adolescenții, el a sfătuit părinții să petreacă mult timp cu copiii lor și să îi ferească cât mai mult de ecrane. Selly a povestit că părinții lui nu-l lăsau cu orele la televizor sau pe net, ci se jucau cu el. Și se pare că acest lucru l-a ajutat foarte mult și că are și acum o relație frumoasă cu părinții care îl susțin în tot ceea ce face.

Și actorul Pavel Bartoș a punctat tot pe importanța timpului petrecut cu copiii, cu familia. Trebuie să existe momente în care lăsăm deoparte telefonul și oferim toată atenția copiilor noștri.

Digital Wellbeing

Se pare că așa cum există un stil de viață sănătos, în care ne facem curat în gânduri, suntem atenți la ceea ce mâncăm, facem sport, așa există și un Digital Wellbeing, adică un mod sănătos de folosire a internetului.

„Trăim să citim despre alții, în loc să ne conjugăm verbele la persoana I, asta e o sursă foarte mare de nefericire.” (Monica Jitariuc)

Monica Jitariuc, expert în comunicare, a tras un semnal de alarmă când ne-a vorbit despre exemplul pe care noi îl oferim copiilor noștri. Este penibil și ipocrit ca noi să le spunem copiilor să nu stea pe telefon și noi să o facem. De asemenea, mi-a plăcut observația sa: „Trăim să citim despre alții, în loc să ne conjugăm verbele la persoana I, asta e o sursă foarte mare de nefericire.”

Cristian China Birta, specialist în Social Media ne-a povestim cum internetul este asemeni unui drog. Ne-a pus și el pe gânduri, atunci când ne-a povestit despre un studiu legat de folosirea telefonului mobil. Se pare că 53% dintre oameni deschid telefonul imediat după ce se trezesc. Sfatul său este să facem un calcul al timpului zilnic și să vedem cât timp ne rămâne pentru noi. Este foarte important acest echilibru pentru sănătatea personală.

În stilul său caracteristic, Cristian China Birta : „Fake living în social media înseamnă să te minți singur că ai nevoie de ciocan să faci omletă. ”

Câteva concluzii cu care am rămas despre utilizarea Internetului în mod rațional

  1. Să nu stăm pe internet atunci când suntem cu copiii.
  2. Să nu ne facem toată viața publică pe internet. Să trăim pentru noi, nu pentru a ne povesti viața pe internet.
  3. Să nu abandonăm copiii în fața ecranelor. (Despre pericolele ecranelor pentru copii, am scris aici).
  4. Să ne intalăm o aplicație care contorizează cât timp stăm pe internet.
  5. Să fim un exemplu pentru copiii noștri. Să nu le cerem acestora să nu stea pe telefoane, atâta vreme cât noi o facem.
  6. Să nu ne comparăm cu alții în Social Media (nici în viața reală, desigur, dar pericolul este mai mare în Social Media, deoarece acolo vedem doar ce alții vor să ne arate).
  7. Să trăim mai mult în viața reală și mai puțin în cea virtuală. Dacă suntem mai atenți la viețile noastre, este posibil să ne placă mai mult.
  8. Să interacționăm mai mult cu oamenii reali.
  9. Să ne abonăm la newsletterele din domeniile care ne interesează, pe care să le deschidem o dată pe sătămână.
  10. Social media este un instrument și de noi depinde cum și dacă îl folosim. Online-ul este util dacă știm să îl folosim cu măsură.

Aceste concluzii sunt ca adevărurile acelea evidente, pe care toți le știm, dar de care nu devenim cu adevărat conștienți decât atunci când cineva ni le aruncă în față.

Așadar, cum facem să ne luăm înapoi viața furată de internet? Să fim actori în viețile noastre, nu spectatori în ale altora?

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole, urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram

Credit foto: Pixabay

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.