Siguranța nu se negociază. De ce este mai sigur un scaun rear facing (P)

0

Acum câteva săptămâni discutam despre limitele pe care le impunem copiilor la un seminar cu mai mulți părinți. Unul dintre exemplele pe care mi le-a dat o mămică se referea la scaunul de mașină și ce facem dacă cel mic plânge când este pus în el.

Scaunul auto este un subiect sensibil pentru mine, pentru că mi se pare o inconștiență să îți ții copilul în brațe în trafic sau să îl lași să zburde liber prin mașină, să iasă pe geam în timpul mersului sau, și mai grav, să stea în față. Am văzut multe în trafic, dar cel mai mult m-a uimit un tătic care își ținea copilul  de vreo trei ani în brațe ca să conducă. Chiar dacă era doar pe străduțele unui cartier rezidențial, tot mi s-a părut periculos.

Așadar, i-am răspuns mămicii respective că limitele nu se negociază atunci când este vorba de siguranța copiilor. Există tot felul de metode să împrietenim copilul cu scauanul auto, dar regula principală ar trebui să fie : mașina nu pornește până ce nu este toată lumea legată  în scaunul său cu centura!

Mașina nu pornește până ce nu este toată lumea legată în scaunul său cu centura !

Dacă copiii mei au plâns în scaun ? Da, au plâns. Dacă ne-a fost greu să îi împrietenim cu scaunul ? Da, ne-a fost. Dacă am cedat vreodată ? Nu ! Scaunele auto sunt indispensabile, ele nu sunt, în niciun caz, doar o fiță.

Cum alegem un scaun pentru copii?

Când începem căutările pentru un scaun auto, ne orientăm după vârsta copiilor (exista mai multe categorii), după greutate/înălțime, după sistemul de prindere pe autovehicul- centură sau ISOFIX și după poziție – cu spatele la direcția de mers (Rear Facing) sau cu fața la direcția de mers (Forward Facing).

Noi am avut scaun pentru copil înainte să avem mașină. Îl căram după noi prin mașinile cu care mergeam. Ba acum, aș merge și mai departe cu ideea de siguranță. Aș alege un scaun rear facing. Din păcate, atunci când am achiziționat scaunele copiilor mei nu știam prea multe despre acest tip de scaun. Am fost foarte atenți și atunci la calitate, la testele făcute scaunelor pe care le-am ales. Cu toate astea, cred că scaunul rear facing este cel mai sigur. Conform testelor de impact, copiii aflați în această poziție sunt de cinci ori mai în siguranță decât în poziția cu fața la direcția de mers. La început credeam că aceste scaune sunt doar pentru bebeluși. Dar după ce m-am informat mai bine, am aflat că unele scaune rear facing sunt recomandate și copiilor mai mari, chiar și până la 5 -6 ani (25 de kg).

De ce este mai sigur un scaun rear facing ?

Scaunul auto rear facing fost conceput în funcție de anatomia copilului mic și de forțele exercitate asupra corpului sau, în cazul unui accident. Oasele gâtului unui bebeluș sunt mai moi. Aceste structuri cartilaginoase încep să se întărească dupa vârsta de 2 ani, dar durează mult până ce oasele devin solide.

Așa cum vă spuneam mai sus, conform testelor de impact, copilul aflat în această poziție este de cinci ori mai în siguranță decât în poziția cu fața la mers. Testele au demonstrat că pentru gâtul şi coloana bebeluşului este mai bine ca orientarea lui să fie cu spatele în direcţia de mers. În cazul unui impact frontal, capul, gâtul și coloana bebelușului pot fi grav afectate, deoarece pe gât și pe coloană se pune o presiune imensă. Atunci când îl punem cu spatele, forța cu care are loc impactul e distribuită pe tot spatele copilului, care e împins înapoi în scaun.

Ce trebuie să urmăriți atunci când alegeți un scaun auto rear facing?

Să aibă un ISOFIX, deoarece acest sistem de prindere aduce un plus de siguranță. Instalarea scaunului să fie făcută cu ușurință.

Dincolo de siguranță, un scaun auto trebuie să fie și confortabil, pentru ca drumurile lungi să nu fie o problemă pentru copil. Spătarul să aibă mai multe poziții de înclinare, să fie potrivit pentru somn. Tetiera să fie reglabilă pe înălțime, având multiple poziții. Materialul din care este realizat scaunul să fie confortabil pentru a nu deranja copilul la un drum lung.

Este adevărat că scaunele auto rear facing sunt mai scumpe decât celelalte, dar puteți găsi și variante bune raport preț-calitate. De exemplu, scaunul auto Tiago are un preț bun, iar acum îl puteți găsi și la reducere. Dispune și de picior de sprijin în podeaua mașinii, având indicatori colorați pentru fixare corectă. În plus, acest tip de scaun este rotativ. El poate fi folosit atât cu spatele la direcția de mers, cât și cu fața. Scaunul auto Tiago KidsCare  are și o protecție împotriva impactului lateral, cu spumă poliuretanică, de înaltă densitate.

Siguranța în trafic nu este doar o chestiune de noroc. Și nici amenda nu este cea care ne sperie să ne așezăm copiii în scaunul auto. Îi punem în scaun, pentru că ținem la siguranța lor, pentru că sunt importanți pentru noi și pentru că îi iubim!

Vă las mai jos un video pentru a înțelege mai bine cum funcționează un scaun rear facing.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.