Săptămâna a treisprezecea de sarcină marchează debutul trimestrului al doilea, o nouă etapă din sarcină. Trimestrul al doilea reprezintă cea mai frumoasă perioadă a sarcinii, în care vă simțiți binecuvântate, senine, pline de energie, puteți călători și face tot felul de activități. În acest trimestru s-au eliminat din temerile unui avort spontan, așa că radiați de fericire împărtășindu-vă bucuria cu toți cei apropiați. Neliniștile se diminuează, starea de anxietate vă părăsește în această perioadă, în care v-ați obișnuit deja cu gândul că veți fi mămică, ați aflat răspunsul la multe întrebări care vă măcinau, v-ați făcut deja planuri pentru noua viață care va începe odată cu nașterea bebelușului dumneavoastră.
Dezvoltarea bebelușului în săptămâna a 13-a de sarcină
În săptămâna a treisprezecea de sarcină, fătul a ajuns la dimensiunea unei piersici, având o lungime de 7,5 cm și cântărind aproximativ 24-30 de grame. Fătul seamănă acum cu un copil în miniatură. Trăsăturile feței sunt bine stabilite, ochii sunt situați în poziția lor definitivă, la fel și urechile. Sistemul osos se transformă, oasele devenind moi și flexibile. Bebelușul își poate mișca membrele, articulațiile funcționând perfect. Fătul este în permanență alimentat cu oxigen și necesarul nutritiv cu ajutorul placentei, care în acest moment funcționează deplin. Un ecograf performant ar putea arăta sexul copilului, dar de obicei acest lucru se întâmplă mai târziu, cam prin săptămâna a șaisprezecea.
În această săptămână se creează melanina, pigmentul pielii și se formează și coardele vocale. Tot acum se secretă și bila de către ficat și insulina de către pancreas.
Prin ce schimbări trece corpul dumneavoastră în săptămâna 13-a de sarcină
În prima săptămână a celui de-al doilea trimestru de sarcină, veți observa o stare de bine, deoarece grețurile, amețeala și oboseala dispar. Sunteți mult mai optimistă și pozitivă, având în vedere că șansele de a pierde sarcina se diminuează foarte mult. Se poate remarca o ușoară creștere în dimensiuni și un apetit culinar ridicat. În această săptămână vă simțiți mult mai dinamică și energică, dornică să recuperați timpul pierdut în prima parte a sarcinii, atunci când din cauza stărilor de greață și epuizare ați neglijat multe treburi.
Uterul dumneavoastră își continuă creșterea, de aceea puteți simți câteodată dureri în această regiune. Este posibil să simțiți nevoia de a purta haine cât mai largi, care să nu vă strângă.
În săptămâna a treisprezecea de sarcină este posibil să vă confruntați cu disconfortul unor arsuri în capul pieptului, cauzat de trecerea acidului gastric în tubul gastric.
Ce trebuie să faceți în săptămâna a 13-a de sarcină
Continuați să țineți o dietă sănătoasă și să nu întrerupeți exercițiile fizice regulate. Acestea vă vor ajuta și să preveniți riscul apariției vergeturilor. Pentru a preîntâmpina vergeturile este indicat și să vă masați cu ulei de măsline sau creme speciale.
Pentru a ameliora disconfortul arsurilor din capul pieptului, este bine să mâncați puțin și des, să evitați mâncărurile grele, prăjelile, alimentele grase.
Dacă nu aveți probleme medicale și interdicție de la medic, în trimestrul al doilea puteți să vă bucurați de o viață sexuală normală.
Încercați să aveți un tonus ridicat și o atitudine pozitivă pentru a nu-i transmite fătului stări negative. Bucurați-vă de această perioadă, în care starea fizică vă permite să fiți dinamică, încrezătoare și veselă.
Discutați în permanență cu partenerul dumneavoastră, încercând să-l implicați în permanență în sarcină. Nu luați medicamente fără prescrierea medicului ginecolog, nu consumați droguri sau alcool, evitați fumul de țigară. Toate acestea sunt deosebit de periculoase pentru făt.
Dacă aveți pisică, nu faceți dumneavoastră curat în urma ei, deoarece există riscul toxoplasmozei. Tot pentru a preveni acest risc, nu consumați carne crudă.
În continuare este bine să nu vă suprasolicitați și să alternați activitățile dumneavoastră cu perioade de repaus. Încercați să eliminați stresul din viața dumneavoastră și să fiți cât mai calmă și relaxată.
Notă: Fiecare sarcină are particularitățile sale, de aceea informațiile oferite sunt orientative. Pentru mai multe detalii consultați medicul specialist.
Niciun comentariu on "Săptămâna a 13-a de sarcină"