Cu câțiva ani înainte să am copii, am descoperit că agitația pe care o simțeam uneori în picioare are și un nume : sindromul picioarelor neliniștite. Sufeream demult de această senzație neplăcută, dar nu îmi puteam imagina că este chiar o afecțiune. Mă gândeam că așa sunt eu, agitată. Ba chiar glumeam pe tema asta.
Apoi, cu timpul, nu i-am mai dat atenție, pentru că a dispărut. Pentru a reapărea în toată splendoarea sa în cea de-a doua sarcină. Atunci când toate neplăcerile din lume au apărut : stări de vomă și sfârșeală în primul trimestru, gingivita de sarcină pe toată perioada, arsuri stomacale și picioare neliniștite în ultimul trimestru. Astea pe lângă celelalte stări de disconfort provocate de sarcină și pe lângă un copil de 2 ani jumătate, care necesita toată atenția și energia mea în cea mai mare parte a timpului.
Seara, atunci când îl culcam pe copil, începea calvarul. Simțeam o agitație în picioare, de îmi venea să o iau la goană, să lovesc în ceva cu picioarele etc. Și mai ales că cel mic nu dorea să doarmă. Și dura procesul de culcare și două ore. El era agitat, picioarele mele neliniștite. O combinație de vis ! Așa că m-am apucat să studiez serios această problemă sâcâitoare și să găsesc rezolvarea sa.
Ce este sindromul picioarelor neliniștite
Sindromul picioarelor neliniștite se manifestă ca un disconfort la nivelul membrelor inferioare și ca un impuls nestapânit de a le mișca. Acest sindrom poate afecta atât mișcarea, cât și somnul. Pe parcursul nopți, simptomele apar sub forma unor mișcări involuntare și periodice ale picioarelor, care pot tulbura somnul nocturn. Persoanele afectate de acest sindrom mai pot simți furnicături sau înțepături la nivelul membrelor inferioare. Aceste simptome apar de obicei în perioada de repaus sau în timpul somnului, fiind mai des întâlnite seara sau noaptea. Alte simtome ar putea fi nervozitate, mâncărimi, neliniște, insomnie, oboseală.
Cine poate fi afectat de acest sindrom?
Cu toate că acestă afecțiune poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, totuși s-a observat că femeile sunt mai predispuse la acest sindrom. Simptomele severe se întâlnesc mai des la adulți și bătrâni. Touși, dacă există în familie astfel de situații, boala în faze incipiente poate afecta și persoanele tinere.
Care sunt cauzele sindromului picioarelor neliniștite?
Printre cauzele declanșatoare ale acestui sindrom se numeră: hipotiroidismul, obezitatea, anemia, diabetul, insuficiența renală, fumatul, deficiența de fier, afecțiuni ale nervilor, afecțiuni ale rinichilor , diabetul zaharat sau chiar cauze ereditare. Sarcina poate declanșa această afecțiune, însă, de obicei, la scurt după naștere, simptomele dispar.
Ce am făcut eu ca să remediez această problemă?
Am observat că, de obicei, picioarele deveneau mai liniștite seara, mai ales dacă eram foarte obosită. Am încercat să mă odihnesc mai mult ziua, atunci când băiețelul meu era la grădiniță. Am făcut băi calde sau reci și am aplicat comprese pe zonele afectate. Masajul a ajutat foarte mult, îi mulțumesc soțului pentru asta. Mișcarea mai poate fi de ajutor, exerciții de întindere, alergare ușoară etc.
Partea bună este că după ce am născut, această senzație neplăcută a dispărut ca prin minune.
Voi v-aţi confruntat cu sindromul picioarelor neliniştite în sarcină? Cum ați ameliorat aceste senzaţii supărătoare?
Dacă v-a plăcut acest articol, mă bucur dacă îl apreciați cu un like sau îl dați mai departe:) Pentru a fi la curent cu ultimele articole, urmăriți pagina de Facebook sau de Instagram.