Articolul următor este scris de Andreea Pandrea, blogger la delacopillaparinte.com.
Felicitări mami! Tocmai ai accesat cea mai frumoasă, complexă și înălţătoare etapă a vieţii tale – aceea de mamă. Legătura dintre tine și micuţul tău este unică, puternică și de neegalat. Copilul tău și perioada dedicată creșterii lui te învaţă lecţia atașamentului, iubirii, implicării active și a protecţiei cum nicio altă experienţă sau activitate n-o vor face. Deși aparent o fiinţă firavă și fără experienţă, încă din prima clipă în care intră în viaţa ta, fiul sau fiica ta este o lecţie a maturităţii, un test al răbdării, înţelepciunii dar mai ales un exemplu de iubire necondiţionată.
Ca orice călătorie iniţiatică, călătoria cunoașterii dintre tine și micuţul tău, va fi presărată cu peripeţii, încercări și momente de cumpănă. Percepţia generală, cauzată în principal de frumoasa dependenţă a celui mic de mami, va fi că viaţa ta s-a întors la propriu cu susul în jos. Vechile obiceiuri și momentele destinate bucuriilor personale, shoppingul, călătoriile și socializarea, extrapolate chiar până la nivelul nevoilor primare – hrană, aer, igienă, somn, relaţii sexuale, trec în plan secund, în stand by.
Dacă mai luam în calcul și faptul că, este demontrat știintific că experienţa nașterii în sine este un eveniment cu un impact considerabil asupra stimei de sine a femeii și implicit asupra disponibilităţii emoţionale a acesteia în relaţia cu bebelușul și în cuplu, atunci trebuie să întelegem ca valul de sentimente și trăiri cu care ne vom confrunta este o normalitate – bineînţeles până la un moment dat (depresia postpartum), și că suntem datoare să luptăm pentru femeia, iubita, prietena, fiica de dinainte de a deveni mamică.
Când cea de-a doua liniuţă mult așteptată a apărut pe testul de sarcină, lucram într-o multinaţională, cu program „flexibil”, 8 ore în intervalul 9-21. În traducere plecam de acasă la ora 8, deoarece locuiam la 30 km de sediu și ajungeam înapoi, în medie, la ora 22. Cel mai amuzant lucru posibil, în contextul dat, a fost imaginea pe care o aveam, în totală necunoștinţă de cauză, despre perioada postnatală. Având în vedere programul de la job care nu-mi permitea prea multe activităţi extra, cu gândul la perioada postnatală, așternusem pe hârtie o listă a activităţilor „to do”, o înșiruire a cărţillor de citit, a locurilor de vizitat. În imaginaţia mea odihnită ;)), credeam că, prin definiţie, concediul de îngrijire copil este tot un concediu care-mi va permite să bifez lista lucrurilor de care-mi era dor, pe care le amânasem datorită lipsei de timp. Am simtit câteva priviri „tăioase” atunci când mă lăudam în stânga și-n dreapta ce de lucruri voi realiza cât voi sta cu bebe acasă, dar mintea mea refuza să le vadă ghidată de strașnicul plan pus pe hârtie. Funny nu?
Nu, dragile mele, nu veţi putea bifa în timpul concediului de creștere copil toate lucrurile pe care nu le-aţi realizat până atunci, dar veţi avea timp pentru toate!
Da, mami, ai timp!
Ai timp pentru planuri și vise măreţe!
Ai timp să regreţi c-ai greșit și să gresești din nou!
Ai timp să dormi când cel mic doarme!
Ai timp să gătești deși soţul tău o face mai bine! 😉
Ai timp să privești norii, spuma cafelei și volbura mării!
Ai timp să alungi frica, tăcerea și-ntrebările!
Ai timp să iti transformi casa într-un cămin!
Ai timp pentru pauzele dedicate exclusiv mami și tati!
Ai timp să ai încredere și dacă nu să o cultivi!
Ai timp să stai de vorba cu tine într-o cadă cu spumă!
Ai timp să ai răbdare cu alţii dar mai ales cu tine!
Ai timp să spui „o las pe mâine”!
Ai timp să iţi adaptezi standaredele, să îţi reevaluezi așteptările, să te lași dusă de val!
Ai timp să nu mai uiţi cheile, portofelul sau hainele în mașina de spălat!
Ai timp să te bucuri de fiecare clipă a ta, a vostră, a lor!
Şi toate acestea, nu în ritmul în care poate ești obișnuită sau pe care ţi l-ai dori, cu voinţă le poţi realiza.
Nu este nicio filozofie, ci pur simţire. Bebelușul tău este menit să întregească profilul femeii puternice devenite mamică, el a venit pe lume pentru a fi integrat în viaţa ta, iar noul ritm al acesteia va fi un mixt echilibrat între nevoile lui și nevoile tale, mami. Iubirea pentru fiul tău/fiica ta însemnă să-i oferi timp de calitate, încredere, sprijin, înţelegere și libertate, să intervi în creșterea lui/ei fără a-i judeca și mai târziu deforma arderea interioară. A-ţi iubi copilul înseamnă să ai grijă de tine și de relaţia de cuplu. A-ţi oferi timp este o dovadă a maturităţii și dorinţei de armonie. O mămică relaxată, jovială, echilibrată, ancorată în realitate, se va bucura de noul statut, de fiecare etapă alături de noul format al familiei și va avea o disponibilitate emoţională care îi va permite să gestioneze cu răbdare, empatie, dar mai ales iubire noile