Îmi amintesc că atunci când fiul meu era mic, cel mai dificil mi s-a părut să pun limite. Mi-era frică să nu greșesc, să nu îi impun prea multe reguli. Totodată mă gândeam cu groază că mi se va urca în cap, că va fi răsfățat. Că doar așa îmi spunea toată lumea, că îl învăț prost dacă îl țin doar în brațe și nu îl pedepsesc sau recompensez. Încet, încet, am aflat că de fapt limitele nu sunt un fel de bau-bau, ba chiar sunt necesare, iar cei mici au nevoie de repere fixe.
Am învățat că putem stabili limite, pe care să le trasăm cu fermitate, dar într-un mod blând și, uimitor, dar copiii le înțeleg și ajung să le respecte.
Da, știu că este tare greu, iar interacțiunea cu copiii ne poate întinde nervii la maxim uneori. Când fiica mea de doi ani, nu vrea să se îmbrace, iar noi ne grăbim, nu este o situație prea plăcută. Când fiul meu, de patru ani jumătate, nu dorește să își strângă jucăriile, când vrea ceva bun, deși a mai primit înainte, când nu înțelege că timpul de desene animate a expirat, mă simt provocată să găsesc soluții cu blândețe pentru a rezolva aceste conflcite. Când niciunul nu dorește să meargă la culcare, deși sunt morți de oboseală, din nou este o situație dificilă. Uneori reușesc să mă conectez cu ei, alteori limitele declanșează plânsul videcător. Mă bucur atunci și le ascult plânsul, pentru că știu că asta îi ajută. Mă conectez
Cum îi ajutăm pe copii să coopereze, dar să-și păstreze și independența personală
Natura copiilor este una entuziastă și iubitoare. Pare că s-au născut pentru a se bucura de viață în fiecare zi. Însă în ciuda acestui dar magic, toți copiii trec prin perioade când nu sunt ei înșiși. Când nu pot asculta sau reacționa cu atenție la ce se întâmplă în jur. Comportamentul lor devine irațional și încep să facă lucruri care nu funcționează și care îi deconectează de cei din jur: trag pisica de coadă, iși lovesc prietenul, nu își duc farfuria la spălat, își tachinează frățiorul, nu fac temele, nu vor să se spele pe dinți, mănâncă doar două feluri de mâncare etc. Mulți dintre noi spunem că sunt copii încăpățânați, sau că au personalitate puternică și de aceea e totul NU.
Oare așa e? Ce se întâmplă în creier? Neocortexul se oprește, iar creierul limbic este cel care dictează comportamentele, care nu sunt din cele mai raționale. În astfel de momente, noi părinții ne pierdem: am vrea să ne facem copiii să înțeleagă de vorbă bună ce au de făcut. Și cu cât ne străduim mai mult să îi “facem să înțeleagă”, cu atât pare că ei nu pricep. Motivul este că vorba bună nu ajunge la ei în momentele în care neocortexul lor s-a oprit!
Ce să facem? Să îi pedepsim? Am văzut cu toții că pedepsele nu funcționează. Ba, mai mult, le strivește ființa, le plantează teama de noi, părinții lor și ne strică relația cu ei. Să punem limite sau nu? Dacă nu le punem, știm cu toții că el nu se oprește decât dacă îl amăgim cu un TV, o prăjitură sau cu altceva. Dacă le punem prea aspru, aceste limite ne deconectează și ne strică relația. Hand in Hand Parenting are un fel inedit de a pune limite copiilor, un fel care….conectează și vindecă!!
Conferința „Limitele întăresc relația părinte copil”- susținută de Otilia Mantelers
Pe Otilia Mantelers cred că toată lumea o cunoaște. Este Parenting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting, psiholog în formare, specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0-10 ani și mamă a trei copii frumoși și plini de joacă.
La invitația celor de Academia Heidi, Otilia Mantelers ne va povesti, vineri, 6 octombrie, la conferința despre limite și ne va explica cu ajutorul neuroștiintei de ce copiii fac năzbâtii și nu se pot opri și ne va da multe exemple despre cum putem pune limite calde și blânde care să ne apropie. După astfel de limite puse, copilul de obicei va trage un plâns de mama focului, care îl descarcă de reziduurile energetice de care nu are nevoie și care îl readuce în contact cu sine. Apoi creierul copilului își recapătă strălucirea!
Pe parcursul celor trei ore, de la 18:30-21:30, vom avea ocazia să aflăm tot ce avem nevoie să știm despre conectare și limite în relația cu copiii.
Lansare de carte “Secretul Monstrului”
Înainte de conferința despre limite, începând cu ora 17.00, va avea loc lansarea de carte “Secretul Monstrului“, eveniment la care participarea este gratuită. Mai multe detalii aici.
Cum vă puteți înscrie la această conferință
Această conferință se adresează părinţilor, bunicilor, bonelor, cadrelor didactice. Există mai multe modalități de plată. Puteți alege un abonament de minim 5 ore/lună sau 150 ron ( pentru cei care vor să participe doar la acest eveniment). Puteți beneficia și de reduceri la acest eveniment:
– 10% reducere de persoană pentru părinții cu copii înscriși la Grădinița Heidi
– 10% reducere de persoană pentru părinții cu copii înscriși la Școala Prems
– 10% reducere de persoană pentru un grup de 2 participanţi
– 15% reducere de persoană pentru grupuri de 3 sau mai mulţi participanţi
Conferința va avea loc la Școala Prems, Strada 13 Decembrie nr.94
Grăbiți-vă să vă rezervați loc în sală. Este un eveniment care vă poate transforma viziunea despre educația copiilor și, cu siguranță, vă va inspira!