Începutul diversificării alimentației bebelușului este un subiect ce trezește multe controverse chiar și în rândul pediatrilor. Graba în diversificarea bebelușilor provine din perioada în care mamele erau nevoite să se reîntoarcă la lucru după 3 luni și erau sfătuite să înceapă să ofere alimente solide copiilor cât mai repede. Mămicile sunt bombardate zilnic cu sfaturi contradictorii, de aceea este foarte greu să găsești în tot acest noian informația corectă, bazată pe studii științifice. O alimentație echilibrată în primul an de viață are o importanță majoră pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.
Când este bine să se înceapă diversificarea
Organizația Mondială a Sănătății, Societatea Europeană de Gastroeneterologie și Nutriție Pediatrică și Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca introducerea alimentelor solide să aibă loc la 6 luni atât în cazul copiilor alăptați, cât și a celor hrăniți mix, cu lapte matern și formula sau exclusiv cu lapte praf. Până la această vârstă se recomandă alăptarea exclusivă. Există câteva excepții de la aceste recomandări. Se începe diversificarea mai repede în cazul în care sugarii nu iau în greutate sau sunt peste greutatea normală, au tranzitul intestinal încetinit sau reflux gastroefagian. Se poate amâna introducerea solidelor dacă bebelușul suferă de afecțiuni neuro-motorii, de malformații ale tubului digestiv etc.
În primele 6 luni, laptele este alimentul ideal pentru dezvoltarea bebelușului, fără a fi nevoie de suplimentarea cu ceai sau cu apă. După această vârstă este indicată introducerea cu precauție a fiecărui aliment pentru a depista eventualele alergii. Diversificarea precoce poate avea consecințe grave asupra sănătății copilului, putând provoca alergii, diabet sau obezitate.
Semnele care arată că bebelușul este pregătit pentru dersificare
Există câteva semne care ne indică faptul că bebelușul este pregătit să primească solide.
- Starea sa de sănătate este bună
- Este capabil să își țină capul singur pentru a putea înghiți.
- Își controlează mușchii capului și ai gâtului și își întoarce capul pentru a refuza alimentele.
- Poate sta în șezut, chiar și cu sprijin.
- Manifestă interes pentru alimentele solide, întinde mâna spre acestea.
- Își pierde reflexul de expulzare a alimentelor (până la 4 luni, bebelușii au reflexul de a împinge mâncarea din gură afară)
- Greutatea lui s-a dublat de la naștere sau cântărește peste 6,5 kg.
Dezavantajele diversificarii precoce
- Sistemul digestiv al bebelușului este imatur și nu este pregătit să digere alimente. Anumite enzime digestive lipsesc înainte de 6 luni (de exemplu enzima numită amilaza, necesară pentru digestia amidonului prezent în cereale sau legume) Astfel unele alimente nu vor fi digerate și vor ajunge în scutec.
- Rinichii imaturi ai sugarului sunt suprasolicitați.
- Diversificarea precoce a fost asociată cu probleme de sănătate apărute mai târziu cum ar fi obezitatea, alergiile alimentare și afecțiunile respiratorii.
- Glutenul prezent în unele alimente poate favoriza apariția celiachiei.
- Alimentele solide oferă senzația de sațietate în defavoarea laptelui, considerat principala sursă de nutrienți a copilului în primul an.
Ce tip de diversificare se potrivește copilului tău ?
O altă problemă cu care te poți confrunta la începutul introducerii solidelor este ce tip de diversificare să alegi. Fiecare bebeluș este unic, iar o informare corectă, dublată de instinctul matern te vor călăuzi cu siguranță pe drumul cel bun. Bebelușul tău îți va transmite în mod cert ce i se potivește, fie că este vorba de diversificarea clasică, de autodiversificare sau de o combinație între cele două metode.
Sfaturi la început de diversificare
Am adunat la un loc câteva sfaturi care pe noi ne-au ajutat foarte mult în procesul introducerii de solide în alimentația copiilor noștri.
- Discută cu pediatrul copilului tău despre diversificare. Dacă te sfătuiește să începi mai devreme de 6 luni, roagă-l să îți explice cu argumente științifice de ce este benefic acest lucru pentru copilul tău.
- Respectă regula celor trei zile atunci când introduci un aliment nou pentru a observa eventualele alergii.
- Nu introduce simultan mai multe alimente noi.
- Dacă observi că bebelușul tău are intoleranță la un anumit aliment (diaree, vărsături), nu i-l mai oferi, iar dacă problemele persistă consultă medicul.
- Mâncarea trebuie să fie proaspătă, alimentele nu se păstrează de la o zi la alta.
- Nu te stresa dacă bebelușul nu va accepta de la început mâncarea. Diversificarea este un drum anevoios la care trebuie să te înarmezi cu infinită răbdare.
- Nu confunda dorința de a suge a copilului în jurul vârstei de 3-4 luni, când are loc un puseu de creștere, cu nevoia de mâncare solidă și nu te grăbi să diversifici sau să suplimentezi cu lapte praf de teama că acesta nu se satură.
- Nu hrăni copilul seara târziu sau nu începe diversificarea prea repede în speranța că acesta nu se va mai trezi în timpul nopții.
- Dacă copilul tău este alăptat exclusiv, nu te speria dacă greutatea lui nu coincide cu cea a copiilor hrăniți cu formula. Greutatea acestora urmează grafice diferite.
- În cazul în care copilul refuză un aliment, nu îl forța. Dă-i altul în schimb și oferă-i-l pe cel refuzat după câteva zile.
- Ține cont de preferințele culinare ale copilui.
- Nu îl păcăli să mânânce, nu îi distrage atenția oferindu-i jucării sau lăsându-l să privească la televizor.
- Lasă-l să exploreze ce se află în farfurie, să bage mâna chiar dacă asta înseamnă un dezastru în bucătărie.
- Încurajează-l pe bebeluș să mănânce singur după 8 luni, dar nu-l lăsa nesupravegheat.
- Nu mesteca alimentele pentru a i le oferi apoi copilului. Este o metodă neigienică, practicată cu succes în trecut, dar acum există multe posibilități de a pasa alimentele în mod igienic și eficient.
- Chiar dacă îți dorești foarte mult ca bebelușul tău să mănânce de toate, nu te grăbi, el are toată viața la dispoziție să experimenteze gusturi.
- Păstrează un aer relaxat și o atitudine pozitivă pentru a nu-l agita pe bebeluș și a nu-i imprima o anxietate legată de momentul mesei.
În concluzie, începerea diversificării este un moment important în viața copiilor, care își poate pune amprenta pe dezvoltarea lor ulterioară. Acum se creează viitoarele tipare alimentare și acestea trebuie să fie unele sănătoase. De aceea, discuțiile cu medicul pediatru și o documentare serioasă trebuie să vină în completarea instictului matern, iar particularitățile fiecărui copil nu trebuie neglijate.
Despre experiența noastră cu autodiversificarea puteți citi aici, iar ce obiecte ne-au fost utile găsiți aici.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.