Este greșit să îmi doresc ca fiul meu să fie cel mai bun? (guest post)

1

Este o întrebare reală, pusă într-o lume reală, într-o discuție reală. Mărturisesc că primul meu impuls  a fost să spun DA. Dar cum să jignești cu atâta lipsă de delicatețe o mamică mândră de copilul ei. De unde vine dorința de a avea cel mai bun copil?  Din faptul că vrei să fie ca tine, iar tu ai trecut prin școală de plăcere, cu maximă ușurință și ți se pare firesc ca și el să fie la fel. Din faptul că tu nu ai reușit să ai mereu „premiul întâi cu coroniță” și îți dorești să se bucure el de această recunoaștere. Din orgoliu pentru că tu faci concurs cu ceilalți părinți din clasă.

Tocmai a intrat în clasa a cincea și te temi că nu va face față schimbărilor la care este supus și rigorilor ceva mai mari decât în școala primară. De aceea ai decis că trebuie meditat, în special la matematică, materia coșmar a atâtor generații de elevi și părinți.Ce dacă până acum a avut numai calificativ „foarte bine cu steluță”? Ce dacă a fost la cercul de matematică pe care l-a frecventat cu plăcere? Ce dacă nu se plânge că ar avea neclarități? Tu insiști că trebuie meditat ca să nu rămână în urmă, ca să nu piardă ceva și ți-ai antrenat toți prietenii în căutarea meditatorilor ( profesori huliți de altfel pentru că mai muncesc și acasă).

Este admirabilă preocuparea ta pentru viitorul lui și este incontestabil că faci toate aceste eforturi din dragoste pentru el. Dar nu uita să iei în calcul personalitatea lui. Gândește-te la cât poate, la ceea ce își dorește. Este util să ceri o evaluare suplimentară diferită de cea de la școală pentru a te lămuri unde se situează ierarhic, dar nu este profitabil să îi ocupi fiecare zi cu meditații pentru ca atunci când va trebui să dovedească faptul că e bun, va fi obosit și va claca. Stabilește-i standarde reale pentru că dacă așteptările sunt foarte mari, un eventual eșec va fi greu de depășit pentru amândoi. În plus, presiunea pusă asupra lui va face mai dificil actul învățării deoarece i se va părea că niciodată nu a făcut suficient, va fi stresat și în criză de timp.

Ia-ți copilul așa cum e! Nu căuta să-ți împlinești frustrările prin el. Fără îndoială, pentru tine, el va fi mereu cel mai bun, dar rolul tău principal este să îl ajuți să descopere ce este mai bun pentru el!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

Andreea Kovasznai

About The Author