Despre purtatul sănătos al bebelușilor- interviu cu Iuli Darie, consultant Babywearing

0

Iuli Darie este consultant babywearing și o mămică dedicată. Din pasiune pentru purtarea bebelușilor și pentru un stil de viață mai sănătos s-a născut magazinul său de suflet, Harbuz. Se implică cu multă dăruire în diferite proiecte și organizează întâlniri senzaționale cu mămicile. Dar vă invit să aflați mai multe despre Iuli și despre purtatul sănătos al bebelușilor în interviul următor.

1. Cum ai devenit consultant babywearing și cum s-a născut ideea magazinului Harbuz?

Anul trecut în septembrie am fost la un curs intensiv de 4 zile la Timișoara, în urma căruia am obținut o diplomă de Consultant Babywearing. Cursul a fost ținut de Ulrike Hover, fondatoarea Școlii de Babywearing(TrageSchule) din Dresden, Germania.

Ideea magazinului a pornit dintr-o necesitate. Mi-am dorit să văd pe stradă mai multe mămici care-și poartă copiii, mai mulți parinti care renunță la scutecele plasticoase și aleg scutecele textile, din materiale naturale.

Baiețelului meu ii plac foarte mult fructele, harbuzul este preferatul lui. In nordul țării, de unde sunt eu, harbuz se spune la pepene roșu, pepene verde sau lubeniță. Este un cuvânt slav. Și în Bulgaria se spune la fel.

2.Ce definește conceptul de babywearing?

Pentru mine *Babywearing* înseamnă să-ți porți sănătos copilul în ce ai, fie un marsupiu modern sau o eșarfa tradițională pe care ai cumpărat-o, fie o eșarfă port-bebe improvizată frumos acasă dintr-un cearșaf, batic sau un material bun.

Ideea principală e sa-l ai pe bebe aproape, mâinile libere și să te deplasezi cât mai ușor.

3.Ce avantaje are purtatul bebelușilor în dispozitive de purtare sănătoase?

Un dispozitiv de purtare sănătos susține foarte bine coloana și capul nou-nascutului, picioarele NU stau atârnate, ci în poziția ortopedic corectă “M”(broscuță). Un sistem de purtare sănătos previne și chiar ajută la vindecarea displaziei de șold.

Pentru părinte, greutatea copilului este distribuită foarte bine și astfel purtătorul NU are dureri de spate, de umeri sau șold chiar dacă poartă copilul și ore întregi.

prin oras cu tramvaiul

4. Până la ce vârstă ți-ai purtat băiatul? Crezi că a influențat cu ceva relația ta cu el faptul că a fost un bebeluș purtat?

Băiețelul meu a împlinit de curând 4 ani. Când mergem în drumeții pe munte, iau tot timpul marsupiul la mine. Când vrea să doarmă, nu ne întrerupem traseul, îl punem frumușel în spate și în câteva minute a adormit.

Da, eu simt ca s-a creat o legătură mai puternică între noi, deoarece l-am purtat. Într-un sistem de purtare era aproape de mine, puteam să vorbesc cu el, să-i povestesc despre ce vedeam în drumețiile noastre, să adoarmă la pieptul meu, să-l feresc de tot felul de agitații urbane. Mi-a fost foarte ușor să mergem împreună la cumpărături, în vizite, la proteste, în parc, pe unde aveam treabă. Doar plimbându-l în cărucior cred că ar fi arătat cu totul altfel activitățile noastre zilnice.

somnic langa mami

5. Dintre sistemele de purtare care este preferatul tău? Care are mai mare căutare în rândul mămicilor?

Mie îmi plac foarte mult toate sistemele. L-am purtat pe băiețelul meu în wrap elastic, wrap țesut, sling cu inele, sling fix, diferite marsupii cu catarame. Mei-tai-ul nu l-am încercat și îmi pare rau acum că l-am tot ocolit. Dar, cine știe, poate la urmatorul bebe voi începe cu acest sistem de purtare:)

La Harbuz.ro n-am observat un sistem de purtare preferat. S-au cerut aproximativ la fel atât sistemele tradiționale(wrap, sling) cât și cele moderne cu scai sau catarame. Câțiva tătici au fost ceva mai reticenți cu wrap-urile și au preferat ceva mai rapid, cu scai. Dar, foarte puțini.

in drumetii

6.Ce alte produse mai pot găsi cei interesați în magazinul tău?

La magazinul Harbuz.ro avem scutece textile (refolosibile, lavabile). Sunt foarte frumoase și colorate, dar mai ales sănătoase. Sănătoase pentru copiii noștri și pentru planeta noastră. Eu sunt îndrăgostită de ele și mă bucur că le-am descoperit când băiețelul meu avea câteva luni <3 Am mai adus hăinuțe practice și de foarte bună calitate : căciulițe (cagule) din bumbac și lână, pantaloni din lână merinos, jambiere. Pentru casă avem detergenți fără chimicale, pentru rufe și pentru tot ce înseamnă curățenie(vase, geamuri, lemn, wc).

7. Ce sisteme de purtare recomanzi pentru tătici?

Tăticilor, le-aș recomanda un marsupiu modern cu scai sau catarame. DAR, nu înainte de a le prezenta un frumos wrap elastic sau țesut. Știu multi tătici care nu s-au speriat de bucata lungă de material și s-au descurcat foarte bine cu legătura *nou-născut*/new born.

tatic cu wrap

8.Există sisteme de purtat și pentru toddleri? Până la ce vârstă ar putea fi aceștia purtați ?

Există pe piața marsupii moderne cu catarame special croite pentru copii mai mari 3-4 ani. Se numesc SSC Toddler. Acum depinde foarte mult și de copil cum crește în greutate/înălțime. Băiețelul meu e mai micuț de înalțime și mai atletic și la 4 ani îi este foarte bun un marsupiu modern clasic.

Copiii pot fi purtați până vor ei si-i pot căra părinții lor. Nu cred că există vreo limită de vârstă.

9. Babywearing-ul a dat naștere unei adevărate comunități. Ce alte principii de creștere a copiilor crezi că animă această comunitate?

Da, este o comunitate foarte frumoasa și activă de mămici în toată țara. S-au legat prietenii faine și constructive. Principiul de bază pe care l-am observat în această comunitate este creșterea copilului cu dragoste și respect.

10. În ce alte activități/proiecte ai mai fost sau mai ești implicată?

În București am participat la organizarea Săptămânii Internaționale a Bebelușilor Purtați în 2011 și 2012. Am fost la diferite proteste pentru alăptare în public, mărirea îndemnizației mamelor. Am participat la întalnirile lunare La Leche League, unde am aflat multe informații prețioase care m-au ajutat foarte mult în cariera mea de mămică.

În Brașov, de când m-am mutat, mă implic în proiectele Asociațiilor Floare de Colț Brașov și Asociația de Turism și Ecologie Bucovina. Am descoperit alergarea montană și particip din când în când la crosuri și semimaratoane.

pe la maratoane

11. Ce planuri ai pentru viitor?

Am multe planuri schițate în carnețel. Să vedem acum cum se potrivesc lucrurile și ce se concretizează. Mi-ar placea mult să organizez ateliere pe diferite teme legate de unele din pasiunile mele. Imi place că la astfel de întâlniri se nasc multe prietenii și proiecte frumoase. Deocamdata, asa mai concret, voi incepe luna asta împreună cu un prieten din Bucovina un Atelier de Bucătărie și Cultură Bucovineană. Abia aștept să-i învățăm pe brașoveni să facă tocinei și piroște:)

12. Ce recomandări ai pentru mămicile care doresc să-și poarte copiii?

Să-i poarte. Cât mai repede, că apoi cresc și n-or să mai vrea în brațe:) Să nu se piardă prea mult în detalii tehnice (materiale, cm, lățime, lungime). Să întrebe prietenele purtărețe cum le este cu copilul în sistemul de purtare pe care l-au ales. Să vină la întâlnirile organizate periodic în Brașov. Vor descoperi o nouă lume 🙂

in drumetii la cheile nerei

 

de Iuli Darie – mămica lui Horia, un băiețel zglobiu de 4 ani. Am deschis în acest an magazinul Harbuz.ro din pasiune pentru purtarea bebelușilor și un stil de viață mai sănătos.

 

 

About The Author

Niciun comentariu on "Despre purtatul sănătos al bebelușilor- interviu cu Iuli Darie, consultant Babywearing"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *