Despre Jesper Juul și Familylab

2

Credit foto: www.jesperjuul.com

Grija pentru creșterea și educarea copiilor într-un mod pozitiv reprezintă preocuparea principală a părinților zilelor noastre. Dacă în trecut părinții se îngrijeau mai ales de sănătatea fizică a copiilor lor, acum interesul s-a deplasat și în sfera emoțională, părinții fiind preocupați de o dezvoltare psihică armonioasă a micuților. Astfel tot mai mulți psihologi, terapeuți au început să manifeste interes spre această schimbare de paradigmă.  Câteva nume cu rezonanță în domeniul educației parentale sunt : Lawrence Cohen, Aletha Solter, Alpfie Kohn, Michael Thompson, Jesper Juul, Catherine Dolto, Thomas Gordon etc.

Din noianul de curente de parenting, foarte interesante și echilibrate mi se par ideile lui Jesper Juul. Acesta este specialist  în terapie de familie și educație parentală, autor și fondatorul rețelei Famiylab Internațional. Jesper Juul atrage atenția asupra importanței unei schimbări în relațiile de familie moderne, a unei treceri de la un model autoritar, manipulant și conformist la un nou set de valori. El aduce în discuție conceptul de „copil competent”, capabil să empatizeze, să ofere un feedback adecvat părinților. Cărțile sale cele mai cunoscute sunt : No ! The art of saying NO! With a clear conscience (Arta de a spune NU cu constiinta impacata), Your Competent Child (Copilul este competent), cărți care nu sunt încă traduse în limba română și Acesta sunt eu!tu cine ești?, carte tradusă în română.

Filozofia lui Jesper Juul și a rețelei Familylab pe care a creat-o are în centru valori precum: echidemnitatea, autoresponsabilitatea, integritatea, autenticitatea.

Rețeaua Familylab reunește specialiști din diferite domenii de activitate care au urmat o formare specială sub îndrumarea lui Jesper Juul. Familylab este prezentă și în România datorită terapeutului Raluca Jacono. (Interviul cu Raluca Jacono poate fi citit aici)

About The Author

2 comentarii on "Despre Jesper Juul și Familylab"

  1. Pingback: Copilul competent - SuntPitic - Blog de Parenting

  2. Pingback: Echidemnitatea – valoare de bază în relațiile interumane - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *