Amintirile mele cele mai îndepărtate au miros de cărți. Nu îmi amintesc exact primele jucării, dar, cu siguranță îmi amintesc primele cărți. Să fi avut vreo 3- 4 ani când le spuneam tuturor că eu știu să citesc. Și ei mă ascultau fascinați cum recitam cuvânt cu cuvânt Capra cu trei iezi.
Am fost crescută cu dragoste și respect față de cărți. Am fost înconjurată mereu de cărți. Mi s-au spus multe povești, mi s-a citit mult. Apoi, după ce am învățat să citesc, am devorat pe rând biblioteca părinților, a bunicilor, apoi pe cele ale prietenilor sau cunoscuților.
Le-am transmis copiilor mei această iubire de carte. Le-am citit cărți încă din primul an de viață. Fiica mea era bebeluș, atunci când îi citeam doar fiului meu. Și ne-a surprins că își amintește fragmente din cărțile respective.
De ce este importantă lectura pentru copii
Știu cât de importantă este lectura pentru copii. Și ce influență au părinții în îndrumarea primilor pași ai copiilor către aventura cunoașterii. Părinții sau bunicii sunt cei care pun primii o carte în mâna copiilor! Ei sunt modelul pe care aceștia îl urmează. Mai târziu, în anii de școală, se văd copiii cărora li s-a citit de mici. Ei nu își pierd această dragoste de carte. Ei sunt cititorii cu C mare, care se hrănesc cu pasiunea pentru citit. Îi observi mereu cu câte o carte în brațe. Le vezi ochii mari, curioși. Au imaginație, un vocabular bogat și manifestă spirit critic. Este o plăcere să lucrezi cu ei, să discuți cu ei, să îi asculți.
Așa cum eu am crescut, firesc, cu dragul de cărți, așa îmi cresc și eu copiii. Pentru noi, cărțile sunt nu numai cunoaștere, ci și conectare.
Cum dezvolt eu iubirea față de cărți copiilor mei
La noi, cititul este un adevărat ritual. Seara, fiecare își alege câte o carte. Ne înghesuim unii în alții și citim, așa, îmbrățișați. Uneori, când timpul ne permite, citim și peste zi. Sunt mereu atentă să le aleg cărți cu conținut adecvat cu vârsta lor. De asemenea, caut cărți frumoase, cu mesaje variate. Cărți care să le suscite imaginația, cărți care să le provoace curiozitatea, cărți care să le dezvolte gândirea critică. Discutăm apoi despre cărțile pe care le-am citit. Facem diferite jocuri sau teatru de păpuși, pornind de la ele. Alteori, inventăm povești. Sau ne oprim din citit, închidem cartea și ne imaginăm ceea ce urmează. Sau schimbăm sfârșitul. Sunt exerciții creative pe care le fac și cu copiii mei mai mari, cei cu care lucrez la școală. Avem și cărți doar cu imagini, cărți care stimulează creativitatea copiilor. Poveștile se nasc sub ochii noștri. Copiii devin creatori, găsesc indicii.
Cercetările arată că învățarea profundă are loc în timpul procesului de reflecție. Cea mai importantă parte a cititului se întâmplă după ce închizi cartea. Dr. Erin Clabough, specialist în neuroștiințe a studiat tehnici de dezvoltare prin lectură a empatiei intelectuale și emoționale la copii. Ea ne arată că dacă îi implicăm pe copii în mod activ în procesul lecturii, copilul învață să ia decizii și învață mai ușor. Din cărți, copiii învață empatia. Prin jocuri de rol, îi ajut să se pună în pielea personajelor, să găsească cauza acțiunilor, soluții. În acest sens, Dr. Clabough ne recomandă să exersăm cu cei mici pauzele de reflecție și schimburile de rol cu personajele.
Întrebări pe care le puteți pune copiilor în timp ce citiți o poveste
În funcție de vârsta pe care o are copilul, puteți să îi puneți următoarele întrebări. Dacă nu dorește să răspundă, nu îl forțați, citiți-i mai departe și reluați întrebările cu altă ocazie.
- Cu ce personaj ai dori să semeni și de ce ?
- Ce personaj nu ți-a plăcut ? De ce ?
- Dacă ai fi în locul personajului ce ai face acum ?
- Ce crezi că se întâmplă mai departe ?
- Ce ai face dacă ție ți s-ar întâmpla acest lucru ?
- De ce crezi că personajele au acest conflict ? Ce soluție vezi pentru rezolvarea acestui conflict ?
- Ce crezi că vrea să transmită această imagine ? De ce crezi că a desenat așa ilustratorul ?
- Ce crezi că simte personajul ? Tu cum te-ai simți în această situație ?
Cărturești vine în ajutorul părinților cu materiale valoroase
Pentru a veni în sprijinul părinților, care doresc să îi ajute pe copiii lor să devină cititori competenți, cei de la Cărturești v-au pregătit materiale valoroase. Activitățile creative propuse în ghidul pentru părinți Cum să crești un cititor, vor fi o sursă de inspirație, pentru a-i face pe cei mici să înțeleagă mai bine mesajul profund al cărților citite. De asemenea, ei au pregătit, cu mult drag, și o scrisoare pentru viitorii Cititori cu C (Dragă Cititorule cu C mare), menită să îi atragă pe copii în universul fabulos al cărților.
Puteți să cereți ghidul și scrisoarea în librării. Iar în cazul în care cumpărați online cel puțin o carte pentru copii, veți găsi aceste materiale în colet.
În plus, pe blogul Cărturești, găsiți două topuri de cărți pentru copii, foarte bine realizate, care nu se vor demoda niciodată:
Top 10 cărți pe care orice mic explorator al lecturii ar trebui să le descopere și 13 cărți de răsfoit alături de cei mai mici dintre cititori (0-3 ani). Pe baza lor se pot face multe activități frumoase. Omida mâncăcioasă a fost ani de zile preferata fiului meu, iar Hoinari prin anotimpuri ne-a ajutat să explorăm lumea. Despre colecția Bobiță și Buburuza ce să vă spun ? Au fost cărțile preferate ale fiului meu, iar acum surioara lui aproape că le știe pe dinafară. Cartea cu Apolodor, Minunea sau Jurnalul unui puști sunt foarte îndrăgite de copiii mai mari. Pot fi puncte de plecare pentru discuții interesante și pentru nenumărate exerciții creative.
Pentru pasionații de lectură, cei de la carturesti.ro v-au pregătit și un cod cu 20% reducere. Este foarte simplu, intrați pe https://carturesti.ro/raft/raftul-pentru-parinti-1182024, alegeți-vă cărțile dorite și introduceți codul 3MD7ADX4. În perioada 08.01.2019 – 09.02.2019, puteți utiliza acest cod de câte ori doriți! Voucherul se poate folosi exclusiv online și doar pentru cărțile de pe raftul pentru părinți.
Nu uitați, dragi părinți, că noi îi ajutăm pe copiii noștri să devină Cititori cu C mare. Să le transmitem micuților noștri că fiecare poveste din cărțile pe care ei le citesc, le dau super puterile pe care aceștia și le doresc în secret.
„Cărțile sunt cele mai bune navete spațiale, ele te poartă către lumi din trecut sau din viitor, în care tu poți ajunge oricând vrei, doar citind pagină cu pagină.” (Dragă Cititorule cu C mare)
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.