Orice părinte visează la o formulă magică pentru a-și face copilul să adoarmă repede și să nu se trezească în timpul nopții. Deseori părinții sunt sfătuiți să înlocuiască mesele de noapte cu ceai sau cu apă, să lase copilul să plângă etc., soluții ce contravin satisfacerii nevoilor copiilor și care se pot dovedi dăunătoare pentru aceștia. Din păcate, nu există o rețetă ideală pentru somnul copiilor. Iată câteva sugestii care vă pot ajuta să vă odihniți mai bine, fără să ignorați nevoile copilului dumneavoastră.
- După ce bebelușul adoarme, trebuie să așteptați aproximativ 20 de minute, până ce acesta iese din stadiul de somn ușor/activ. În faza de somn profund, mișcarile bebelușului încetează, respirația devine regulată și ușoară, mușchii sunt total relaxați, pumnii nu mai sunt strânși, iar mâinile și picioarele atârnă. Acum este momentul pentru a fi lăsat jos sau mutat în pătuț. Cu cât trece timpul, se scurtează etapa de somn activ, copiii intrând mai rapid în faza de somn profund.
- Observați care este locul în care copilul doarme cel mai bine. Găsiți cea mai bună soluție pentru întreaga familie. Părinții trebuie să fie atenți la nevoile copiilor și să se adapteze particularităților acestora. Cea mai simplă metodă pentru ca părinții să se poată odihni este co-sleeping-ul. Aceștia nu trebuie să apeleze la metode dure de a-l face pe bebluș să doarmă toată noaptea. Fiți deschiși la schimbare pentru că este posibil ca aranjamentele legate de somn să se schimbe pe parcursul primilor doi ani, deoarece copilul trece prin diferite stadii de dezvoltare.
- Părinții trebuie să înțeleagă că trezitul nocturn este firesc în primele luni de viață și îi asigură copilului supraviețuirea. Mai ales dacă doarme în proximitatea părinților, aceștia îl pot supraveghea scăzând riscul unor probleme de sănătate.
- Obișnuiți bebelușul cu același ritual de seară : baia la aceeași oră, un masaj relaxant,liniște în cameră, temperatură adecvată etc. Ora de culcare să fie constantă pentru ca bebelușul să adoamră mai ușor și să rămână adormit pentru mai mult timp.
- Nu dați copilului medicamente pentru a a dormi mai bine și nici nu îl hrăniți peste măsură în speranța în care nu se va mai trezi. Este posibil ca în acest fel să doarmă chiar mai prost decât o face de obicei. Și oricum există mult mai multe motive pentru care un bebeluș are somnul fragmentat.
- Nu obligați copilul să meargă la somn dacă nu dă semne de oboseală. Somnul, ca și mâncatul nu se pot impune cu forța. Culcatul în acest mod nu are rezultatul scontat, este doar generator de frustrări atât pentru părinți, cât și pentru copii. Un obiectiv realist pe termen lung este de a ajuta copilul să-și dezvolte o atitudine sănătoasă despre somn. Multe probleme de somn întâlnite la copiii mai mari și la adulți provin din copilărie, deoarece aceștia cresc cu o atitudine nesănătoasă cu privire la somn. Jucați-vă cu copilul, râdeți, lăsați-l să-și consume energia și apoi, la primele semne de oboseală încercați din nou.
- Feriți-vă de trainerii de somn (sleep trainers). Există multe cărți, în care autorii acestora le promit părinților formule magice, cu ajutorul cărora copiii lor vor dormi toată noaptea. Cele mai multe dintre aceste tehnici de somn sunt doar variante ale metodei cry -it- out, o metodă foarte dăunătoare pentru copii. Poate că este tentantă imaginea unui somn neîntrerupt, dar câștigul este doar pe termen scurt, pe termen lung fiind extrem de dăunătoare această abordare. Înainte de a încerca orice program care induce somnul, analizați bine riscurile, gândiți-vă bine dacă merită să lăsați copilul să plângă. Decât să încercați să încercați să schimbați comportamentul de somn al bebelușului, mai bine faceți modificări în stilul dumneavoastră de viață.
- Purtați bebelușul într-un sling sau wrap. Mișcarea legănată îl va adormi pe copil apoi îl puteți muta în pătuțul său.
- Creați un mediu liniștit în dormitorul unde doarme copilul, fără nici un fel de zgomot care ar putea deranja un copil mai sensibil.
- Dacă bebelușul se trezește frecvent verificați mai întâi toate cauzele posibile (probleme medicale, scutec ud, foame, frig etc.) .
- Nu există rețete perfecte pentru somnul copiilor. Fiecare este diferit, de aceea nu se poate aplica un șablon în această situație. Nicio abordare nu poate fi valabilă pentru toți copiii și nici măcar întotdeauna cu același copil.
Nu uitați copilul are nevoie de părinții lui 24 de ore. Aceștia trebuie să-l ajute să intre în starea plăcută de somn și să rămână în ea.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.