Cum le ajută pe mame un stil de viață echilibrat și sănătos (guest post)

0
ce-ai facut pentru tine azi

Masa luată pe fugă în timp ce conduci mașina? Ieșiri cu prietenele? Ce-s ălea? Cine are timp de așa ceva? Somnul – un lux. Mișcarea? În timp ce alergăm după copii. Se pare că acești factori sunt deosebit de importanți pentru sănătatea fizică și mentală a oricărei femei. Și pe aceștia ajungem să îi neglijăm mereu.

Provocarea de vineri aduce astăzi sfaturi valoroase din partea unui specialist nutriționist dietetician.

„ Tu ce-ai făcut pentru ține astăzi? ” este o întrebare asupra căreia merită să reflectăm preț de câteva minute zilnic. De ce? Pentru că, înainte de a fi mame (soții, femei de afaceri, etc), să nu uităm că suntem femei și avem nevoie de „puțin timp/ spațiu” pentru a ne „păstra” feminitatea și, în același timp, să nu uităm nici de sănătatea noastră, care este cea mai mare bogăție.

Ca să ne găsim un echilibru, noi ca mame,  în primul rând, trebuie să adoptăm un stil de viață cât mai echilibrat și sănătos, care să includă alimentația sănătoasă, odihna corespunzătoare, mișcare zilnică și socializare – toate, aspecte deosebit de importante, și o să va spun și de ce.

  1.  Alimentația sănătoasă

Un factor atât de important pentru menținerea stării de sănătate, pentru a ține în frâu „poftele alimentare”, pentru a evita diferitele carențe de vitamine/ minerale care își pot pune amprenta asupra stării noastre de spirit și a psihicului nostru mai mult decât ne imaginăm (de exemplu deficitul de Fier, Seleniu, acid folic sau diferite vitamine care fac parte din complexul B ne pot face să ne simțim deprimate, agitate, lipsite de energie), însă cu o alimentație echilibrată și ordonată putem să prevenim și/sau să îndreptăm aceste lucruri.

Tot alimentația sănătoasă este cea care ne ajută să ne revenim la formă inițială de dinaintea sarcinii, de a ne menține o greutate corporală normală-lucruri atât de importante și care ne ajută să ne simțim bine în pielea noastră (pentru că știm prin câte transformări trece organismul nostru în decursul celor 9 luni de sarcină), aspect care ajută și la creșterea stimei de șine.

Sfat: Alimentația sănătoasă NU trebuie să fie o dietă restrictivă, ci trebuie să ne găsim echilibrul, și anume, să învățam să eliminăm EXECESUL nu plăcerea de a consuma alimentul pe care îl „Iubim”.

  1.  Odihna corespunzătoare

Când vine vorba de odihnă în viață de mămică, știu, este o adevărată provocare, însă cereți ajutorul ori de câte ori simțiți că aveți nevoie (soț/ mamă/ mătușă/prieteni, etc) sau de ce nu- încercați și la baby-parking 🙂 .

Somnul deficitar îngreunează scăderea în greutate, ne face să ne simțim slăbite și chiar neputinciose pentru că ne dorim să facem multe, dar nu prea reușim și, de asemenea, tot lipsa odihnei ne predispune și la mâncatul „nesănătos” (aici mă refer mai ales la alimente cu conținut ridicat în zaharuri, grăsimi nesănătoase și fast-food).

Întâlnesc adesea mămici în cabinet care îmi povestesc despre nevoia lor crescută pentru ceva dulce. Le înțeleg și încerc să le ajut.

  1.  Mișcarea

Efortul fizic susținut ar trebui să facă parte din rutină zilnică, însă aici nu includem activitățile de îngrijire a copilului (cu care organismul se va obișnui), ci trebuie să ne găsim o activitate sportivă pe care o să o practicăm constant (3-4X/sapatamana) și să ne facă plăcere, să mergem cu drag și care să ne încarce pozitiv, cu energia de care avem atâta nevoie.

De asemenea, sportul are un rol important și asupra greutății corporale, management bun al stărilor de stres, sănătatea osoasă și echilibrarea poftelor alimentare.

  1.   Socializarea

Atât de importantă pentru echilibrul nostru interior, mai ales în perioade stresante, cu somn puțin – atunci este momentul oportun să încerci să te vezi cu o persoană dragă ție, pozitivă (aspect extrem de important), care să te încurajeze și cu care să îți petreci puținul tău timp liber; puțin, dar valoros 🙂

În cazul proaspetelor mămici invitați o persoană dragă la voi acasă – orice contează.

Așadar, cam acestea ar fi sfaturile de care ar trebui să ținem cont că mămici, dar înainte de toate că femei pentru menținerea stării de sănătate și pentru a avea energia necesară creșterii copilașului.

Voi ce-ați făcut pentru voi azi? Fiți bune cu voi și iubiți sănătatea!

Flavia-Ioana Manole este nutritionist și dietetician. O puteți găsi pe www.flaviamanole.ro sau pe www.facebook.com/flaviamanole.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.