– Vreaauuuu acum! ….. apa, ciocolata, ieșitul în parc etc…Cu siguranță vă este cunoscută această replică, urmată de un potop de lacrimi, dacă nu este soluționată în acel moment.
Răbdarea în cazul copiilor este foarte dificil de obținut. Este drept că, la vârstele mici, este ceva normal ca un copil să nu aibă răbdare. El nu înțelege noțiuni ca „mai târziu”, „peste câte ore”, „mâine”, „la vară.” Ei trăiesc intens prezentul și își doresc rezolvarea problemei lor atunci. Știți experimentul ălă cu „vrei o prăjitură acum sau două mai târziu.” ? Ce credeți, pe baza zicalei „ce-i în mână, nu-i minciună”, majoritatea a ales varianta părjiturii din momentul respectiv, în defavorea amânării momentului și obșinerii de mai multe prăjituri,
Dar, cu cât cresc copiii, faptul că nu învață să aibă răbdare poate avea consecințe nefericite. La școală, lipsa de răbdare duce la pierderea rapidă a interesului, la lipsa de atenție și de concentrare. Acestea conduc către performanțe școlare scăzute.
Oana Moraru, specialist în educație, vorbește des în conferințele sale de una dintre cele mai mari probleme ale copiilor: scăderea rezistenței la frustrare. Acesta rezultă din lipsa răbdării. O greșeală majoră, pe care o facem ca părinți, este că nu lăsăm un spațiu între momentul exprimării dorinței copiilor și satisfacția ei. Pentru că sărim repede să le satisfacem nevoile, nu apucăm să îi lăsăm să își exprime nevoia ce ține de corpul lor. Copiii trebuie să își înțeleagă nevoile, frustrările, trebuie să simtă respingerea înainte de a simți acceptarea. Acest spațiu inexistent între formularea dorinței și satisfacerea ei va duce apoi, în anii de școală, la probleme de atenție, de concentrare, la lipsa răbdării și a perseverenței.
Cum putem crește răbdarea copiilor ?
Când fiul meu era mai mic, avea mari probleme cu răbdarea. Era o tragedie dacă nu săream în momentul în care deschidea gura să îi satisfacem nevoile. Și nu vorbesc aici despre nevoile de bază ale unui bebeluș (afecțiune, somn, hrană etc.) pe care este nevoie să le împlinești la timp. Cu timpul, mi-am dat seama că greșeam și, am încercat, mai întâi prin joc, amânarea momentului. Când observam că și-a pierdut răbdarea, transformam lupta într-un joc.
„Unde este răbdarea lui Eric ? Ia să o căutăm.. Măi, a fugit răbdarea. Ați văzut-o pe undeva ? Copilul se oprea din criză și mă privea uimit. Ia să vedem, o fi aici, sub masă ? Nu e… Hmm, cred că s-a ascuns în pat.” Copilul deja râdea.. Măi, să fie, nu este nici aici… Și continuam în felul acesta până ce râsul detensiona atmosfera.
Desigur, că jocul nu fucnționează mereu. Alteori, punem limita ferm, dar cu blândețe.
„Nu, nu poți primi acum bomboane. Acum trebuie să mâncăm de prânz.” Limita declanșează plânsul. Aici este nevoie de răbdare din partea părinților să asculte plânsul, care, mai mult ca sigur, ascunde alte dureri mai profunde ale copilului.
Ce mai putem face pentru a crește răbdarea copiilor?
Ca în orice situație, exemplul personal funcționează cel mai bine. Știu, e foarte greu, răbdarea nu este nici punctul meu forte. Și eu învăț zilnic să am răbdare și să le transmit acest mesaj și copiilor. Ai răbdare cu el de fiecare dată când vorbește cu tine. Ascultă-l mereu până la capăt. Nu îl intrerupe și nu îl grăbi!
Amână momentul satisfacerii poftelor ! Fixează niște repere temporale și mărește treptat timpul până când copilul primește ce își dorește. Poți folosi un calendar sau o imagine cu activități zilnice. De exemplu, în această perioadă a anului, copiii mei sunt foarte nerăbdători să vină Moșul. Noi folosim calendarul de Advent să îi învățăm să aștepte, să deprindă noțiuni despre timp.
Educația financiară poate ajuta atunci când copiii nu au răbdare ca părinții să le cumpere jucăria mult dorită. Dacă sunt învățați să strângă bani și care este valoarea banilor, atunci învață și cum să aibă răbdare până vor intra în posesia bunului dorit. Și, este posibil, în acest fel, să își dea seama că nici măcar nu au nevoie de obiectul respectiv.
Poveștile sunt, și în acest caz, minunate ocazii să discutăm cu copiii despre răbdare, despre perseverență.
Uneori, și noi, adulții trebuie să deprindem lecția răbdării împreună cu copiii noștri. Ca multe alte lecții pe care ni le însușim din întâlnirile cu aceștia !
Sunt curioasă copiii voștri cum stau cu răbdarea? Voi ce metode ați găsit pentru a-i ajuta să aibă mai multă răbdare?
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram