Copilul competent este un concept introdus de Jesper Juul în cartea sa „Your competent child”, publicată în 1995, care schimbă paradigma educației parentale. În viziunea reputatului terapeut, copilul este o persoană întreagă încă de la naștere, care merită tratată cu același respect cu care ai trata un adult. Jesper Juul atrage atenția asupra pericolului violenței fizice și psihice asupra copiilor, asupra modelului tradițional al autoritarismului, al manipulării și dorinței de influențare a acestora. El propune în schimb un nou stil de relaționare părinte-copil, un nou set de valori, o comunicare autentică, deoarece un copil este o ființă la fel de competentă ca un adult, capabilă să ofere părinților un feed-back foarte corect, capabilă să coopereze, să empatizeze sau să socializeze.
Părintele este dator să încurajeze încă de la naștere responsabilitățile copilului său: să decidă ce gusturi, sunete sau culori îi plac (resposabilitate pentru simțurilor sale), să i se permit să simtă tristețea sau bucuria (responsabilitate pentru emoțiilor sale), să hotărască când vrea să doarmă sau să mănânce, când dorește apropiere sau distanță (responsabilitate pentru nevoile sale).
Copilul obedient din cultura tradițională este înlocuit cu copilul responsabil, a cărui personalitate nu este înăbușită de părinții săi. Copilul responsabil va fi capabil să-și păstreze integritatea, să stabilească propriile limite fără a le încălca însă pe ale altora. Copilul își va păstra competența de a transmite ceea ce are nevoie și ceea ce vrea, fapt care îl va ajuta și ca adult.
De fapt, copilul trebuie tratat ca o persoană reală și autonomă încă de la naștere, trebuie luat în serios de către părinți și respectat.
Este esențial să aflăm cine este copilul, nu de ce se comportă într-un fel sau altul, deoarece aceasta este singura cale de a construi o relaţie stabilă între părinte, copil şi educaţia care este transmisă.
Mai multe detalii despre copilul competent, puteți afla și din interviul cu Raluca Jacono, terapeut, educator parental și fondatorul Familylab România.
Niciun comentariu on "Copilul competent"