Diversificarea este un moment important în viața unui bebeluș, pentru care fiecare mamă se pregătește temeinic mai ceva ca pentru un examen de licență. În afară de informațiile referitoare la tipurile de diversificare, la schema de diversificare sau la alimentele interzise,este nevoie să știi și de ce obiecte vei avea nevoie atunci când introduci solidele în alimentația bebelușului tău. Este bine de știut că dacă alegi autodiversificarea (baby led weaning) lista se simplifică.
Iată câteva obiecte care îți pot ușura munca și te pot ajuta să gestionezi mai bine și fără stres timpul necesar acestui proces :
- Scaunul de masă te va ajuta să-ți hrănești micuțul. Oferindu-i câteva jucării sau obiecte din bucătărie, îl vei putea ține ocupat cât timp îi pregătești mâncarea. Este indicat să așezi scaunul la masa la care mănânci și tu pentru ca micuțul să observe ritualul mesei. În plus, astfel vei putea și tu să te bucuri de masă în același timp cu el și îți va fi mai ușor și să cureți mizeria făcută de bebeluș atunci când este hrănit. Poți alege un scaun de masă din lemn, care va putea fi folosit la masa de activități atunci când copilul crește. Trebuie avut în vedere că mulți copii sunt foarte curioși și energici și nu mai acceptă să stea în scaunul de masă după 9-10 luni.
- Steamer și blender sunt două obiecte indispensabile primelor luni de diversificare. Legumele pregătite la abur sunt mult mai sănătoase, iar timpul de pregătire se reduce substanțial. Există aparate care combină cele două posibilități de a fierbe legumele la aburi și de a le pasa rapid. Avantajul este că se curăță ușor și că un astfel de aparat poate fi transportat și în concedii. În locul aparatului de gătit la aburi, se poate folosi o oală sub presiune sau o oală cu apă și o sită ori o strecurătoare pe care să o așezi deasupra ei, astfel încât alimentele să nu atingă apa fierbinte. Blenderul poate fi înlocuit cu un mixer vertical. Pentru noi aparatul de gătit 2 în 1 de la Avent a fost ideal la primul copil care a fost diversificat clasic. L-am cărat după noi în concedii, a fost ușor de folosit și de curățat. Îl vom folosi și la bebelina, în varianta de steamer pentru că ea va fi autodiversificată.
- Răzătoarea de sticlă este necesară pentru fructele din meniul micuțului în cazul diversificării clasice. În cazul autodiversificării, bebelușul primește direct bucăți de fructe.
- Oală emailată cu capac de inox poate fi utilizată la fiertul legumelor sau la pregătirea supei pentru bebeluș.
- Ibricul emailat poate fi folosit la fierberea laptelui atunci când pregătești brânzica pentru copilul tău, când faci ceai etc.
- Storcatorul de fructe îl vei folosi pentru a pregăti sucuri naturale copilului, deși recomadat ar fi să fie oferite copiilor mai degrabă fructul propriu zis decât suc, chiar dacă este natural.
- Bavetele sunt de un real folos pentru a proteja hainele bebelușului. Acesta, aflându-se în plin proces de explorare, va avea tendința să îți bage mâinile în mâncarea cu care va împroșca tot ce îl înconjoară. De aceea sunt recomandate bavetele cu mâneci. Noi am folosit niște bavețele de la Ikea, pe care din păcate le-am descoperit târziu. Ne vor fi însă de folos pentru autodiversificare. Dacă este cald, bebelușul poate rămâne în pielea goală, fiind mai ușor de spălat.
- Castronașe și lingurițe de plastic/silicon sunt utile, deoarece cu acestea bebelușii nu se pot răni. În plus, varietatea de culori și desene i-ar putea face pe micuți mai interesați de procesul de hrănire. Este bine să ai cât mai multe lingurițe de schimb, pentru că bebelușii obișnuiesc să le arunce pe jos, să se joace cu ele, să refuze unele în favoarea altora etc. Noi am avut un set de la Avent, care cuprindea un castronaș, o farfurie, o furculiță și o linguriță, pe care l-am folosit mult timp după ce am început diversificarea.
- Cana cu cioc sau alte tipuri de căni va putea fi folosită de bebeluș atunci când acesta va începe să bea apă sau alte lichide. Foarte lăudată este cana Munchkin, deoarece are un sistem de are un sistem unic de inchidere si deschidere printr-un singur și nu se varsă în geantă. O să o folosim și noi. La primul copil am folosit mai întâi o cană marca Avent, apoi am cumpărat două căni de la DM.
- Paharele din plastic cu capac sunt ideale pentru depozitarea laptelui matern în congelator, a mâncării în frigider sau pentru transportarea alimentelor la plimbare sau în călătorii. Pe noi ne-au ajutat și pentru păstrarea cărnii de pui de țară în congelator, a fructelor puse la congelat pentru iarnă și mai ales în desele excursii pe care le-am făcut.
- Hârtie de bucătărie este bine să ai la îndemână pentru accidentele din timpul mesei, atunci când copilul varsă bolul cu supă sau aruncă mâncarea pe jos.
- Râșnița te poate ajuta după 8-10 luni să macini nuci, mei, quinoa, fulgi de ovăz etc.
Desigur că multe dintre aceste obiecte pot fi considerate un moft, iar lista s-ar putea reduce la 2-3 obiecte esențiale hrănirii micuțului tău. Dar aceste lucruri te pot ajuta să reduci timpul pregătirii mâncării în favoarea unui timp de calitate petrecut cu copiii și să abordezi într-un mod cât mai relaxat procesul complicat al diversificării.
Notă:
Menționez că recomandările sunt strict legate de obiectele pe care le-am folosit noi, de care am fost foarte mulțumită și mi-au fost de un real folos.
Unele obiecte din această listă de recomandări trimit, printr-un link afiliat, către pagina de unde puteți cumpăra obiectul respectiv. Accesând un link afiliat, la achiziționarea obiectului, SuntPitic.ro este recompensat cu un comision între 1-8% din valoarea sa. Prețul obiectelor cumpărate rămâne neschimbat, adică dumneavoastră nu pierdeți nimic. Această sumă va susține costurile de mentenanță ale acestui portal. În cazul în care alegeți să cumpărați un obiect din lista noastră, noi vă mulțumim anticipat pentru susținere și încurajare!
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.
Pingback: Începutul diversificării - cu ce probleme te poți confrunta - SuntPitic - Blog de Parenting
Pingback: Cum ne pregătim pentru diversificarea alimentației la bebeluș? - Mamici.info