Cărțile ne oferă o lume mirifică, o lume bogată, plină de culoare. Dar dincolo de plăcerea pe care ne-o oferă cărțile, acestea le pot fi de ajutor copiilor noștri în a-i pregăti pentru experiențele noi din viața lor, care îi sperie și le trezesc emoții greu de gestionat. Copilul este transpus în lumea personajelor și înțelege altfel dacă se detașază puțin de situația care îi provoacă neliniști. În afară de cărțile editurii Usborne (cu tematică diversă) sau de Poveștile terapeutice, puteți căuta cărți în funcție de problema cu care vă confruntați în acel moment. De asemenea, pornind de la lectura acestor cărți, prin întrebări, se poate ajunge mai ușor în profunzimea stărilor sufletești ale micuțului.
I. Cărți care ajută la pregătirea pentru grădiniță
În așteptarea grădiniței și în etapa de pregătire pentru începerea acestei noi etape în viața copiilor, puteți apela la micuța Maria personajul principal al acestei cărți. Minunata gentuță roșie este un obiect care îi dă fetiței putere și încredere în prima zi de grădiniță.Totodată gentuța roșie, la început prilej de conflict, o ajută pe fetiță să își găsească o prietenă la grădiniță.
O altă carte care aparține îndrăgitei autoare pentru copii, Lucia Muntean le oferă celor mici informații complete despre universul grădiniței cu toate personajele si activitățile ei. Nu-i așa că, citind această carte, parcă vă este și vouă dor de grădiniță, dragi părinți?
Această carte frumos ilustrată îi face pe copii să înțeleagă mai bine noua etapă din viața lor, îi ajută să își regleze emoțiile contradictorii generate de intrarea în colectivitate și se vor familiariza cu programul unei zile la grădiniță.
Băiețelul meu este îndrăgostit de aceste personaje. Mai nou, aproape în fiecare seară citim una dintre cele trei cărți pe care le avem din această colecție. Cartea cu grădinița ne-a ajutat atât în pregătirea pentru intrarea în colectivitate, cât și ulterior pentru a afla ce îl frământă, ce îi place sau ce nu îi place, cum se poartă doamnele sau cu ce copii se înțelege mai bine, cu care are conflicte.Mai multe despre această colecție am scris aici.
- Sorichit nu vrea la „glădiniță” de Anna Casalis
Dacă aveți un copil care nu dorește să meargă la grădiniță, atunci această carte v-ar putea veni în ajutor. Șoricelul, un personaj tare simpatic refuză să meargă la grdiniță. Mămica sa nu îl forțează și într-un final reușește să îl facă să își dorească să meargă la grădiniță. Chiar dacă finalul este unul fericit, iar Șoricelul este încântat de ceea ce găsește la grădiniță, mie personal nu îmi place foarte mult această abordare, căci mama dorește să îi servească micuțului o lecție, neacordându-i atenția de care avea nevoie și astfel el se hotărăște să meargă la grădiniță.
II. Cărți pentru împrietenirea cu olița
Pentru împrietenirea micuților cu olița, puteți citi acestă carte. Conține sfaturi pentru părinți și activități interactive pentru copii pentru a îi obișnui pe copii cu olița într-un mod simplu, lipsit de stres. Copiii învață distrându-se alături de noua lor prietenă, Daisy Dolly. Activitățile cu clapetă sunt foarte intersante pentru copiii curioși să descopere dacă au răspuns corect sau nu. Sunetele care însoțesc aceste activități sporesc surpriza și bucuria micuților.
III. Cărți pentru rezistența la ora somnului
Rezistența la ora somnului este una dintre problemele majore cu care se confruntă părinții. La ceas de seară, copiii sunt încă dornici să se joace, iar emoțiile și temerile îi copleșesc. Pentru a-i ajuta să se pregătească de vizita lui Moș Ene, părinții trebuie să se conecteze mai întâi cu ei. Puteți face acest lucru alegând câteva cărți special să inducă o stare de liniște, de relaxare.
- E vremea de culcare, micuțule! de Caroline Pitcher, Tina Macnaughton
O carte superbă, cu imagini deosebite, care te îndeamnă la visare potrivită atât pentru copii mai mari sau mai mici. Puiul de vulpe nu dorește să meargă la culcare, ocupat fiind să se joace. Cu acceptul mamei, pleacă în căutarea unor tovarăși de joacă.
Nici Max nu dorește să meargă la culcare, deși este foarte obosit, căci ora sa de somn a trecut deja. Înainte să se culce, Max ține neapărat să-i spună Lunii „Noapte buna“… Dar unde este Luna? Copiii vor îndrăgi acest personaj simpatic și această poveste amuzantă și educativă.
3. Pupici pentru tatici de Francis Watts, David Legge
De obicei cărțile pentru copii au ca personaj central mama. De aceea, ineditul acestei cărți constă în faptul că de data aceasta și tatăl are rolul principal în ritualul de seară. Bebe-urs cel mic şi mofturos este îmbăiat, alintat şi pregătit pentru culcare de tati-urs, în timp ce mami-urs se odihneşte în fotoliul ei preferat. Trebuie să recunosc că această carte îmi stârnește o umbra de invidie, deoarece băiețelul meu nu acceptă seara pe nimeni alticineva decât pe mine pentru a-l pregăti pentru ora de culcare. Așa că, sigur, pe noi ne va ajuta această carte pentru a-l lăsa și pe tati să se bucure de acest moment de conectare nocturnă.
Este una dintre cărțile preferate ale băiețelului meu. O citeam într-o vreme în fiecare seară, apoi ziua ne jucam făcând teatru folosind personaje pe băț. Puiul de Urs nu poate să adoarmă, căci îi este frică de întuneric. Oricâte felinare i-ar aduce Marele Urs, micuțul tot nu reușește să adoarmă. Finalul este emoționant. Pui de urs este dus afară, în noaptea înstelată și adoarme cuibărit în brațele mari și pufoase ale Marelui Urs. Cartea transmite siguranță și căldură și este perfecta pentru a liniști copiii și a le vindeca teama de întuneric.
Această carte redă o lume fascinantă, plină de magie care face trecerea lină spre lumea viselor. Mica zână nu poate dormi și hoinărește prin padure. În plimbarea ei, îl întâlnește pe Mos Ene, care pregătește saci cu nisip strălucitor pentru visele copiilor, apoi o vulpe și puișorii ei, o bufniță, o familie de spiriduși. Cu un prinț fluture de noapte merge la o petrecere minunată, cu muzică și dans. După atâtea întâmplări miraculoase, micuța zână adoarme.
6. Iepurașul care voia să adoarmă de Carl-Johan Forren Ehrlin
Este o carte concepută special pentru a-i adormi pe copii prin puterea sugestiei. Nu e o carte de povesti, nu este educativă, nu-i stârnește curiozitatea. Scopul ei e aă aducă somnu copiilor. În cazul nostru nu a reușit decât în cazul meu. Eu căscam după prima pagină. dar fiul meu nu a avut răbdare sau a simțit pericolul de a adormi, căci mi-a închis-o înainte să ajungem prea departe cu acțiunea. Poate funcționează mai bine la copiii mai mari.
IV. Cărți pentru spălat pe dinți
Dacă întâmpinați frecvent refuzul de a se spăla pe dinți și nu vă ajută nici jocurile sau cântecelele, atunci puteți încerca cu această carte care este însoțită și de un CD. Personajul principal, Tinel este îndrăgostit de dulciuri ca orice copil. Rezultatul este dezastruos. Pe dinții lui se instalează banda Bak Terius care își face de cap, desfătându-se și ea cu aceste bunătăți. Copiii înțeleg mai ușor de ce este important să înlăture resturile alimentare care hrănesc cariile și de ce nu, poate înțeleg că ar trebui să consume mai puține dulciuri.
V. Pentru înțelegerea dispariției cuiva drag (a morții)
Din păcate, în viață ne confruntăm și cu momente dureroase cum ar fi moartea cuiva drag. Acesta este un subiect tabu în discuțiile cu copiii, pentru că nu știm cum să le explicăm acest fenomen micuților. Și de data asta ne sar în ajutor câteva cărți minunate.
Bătrânul Bursuc este foarte îndrăgit de toate animalele din pădure, fiind prietenul, confidentul si sfatuitorul lor. De aceea, când a vine momentul să îi părăsească, Cartita, Broasca, Vulpe si Iepure sunt copleșiți de durere. Apoi, în amintirea lor revin clipele frumoase petrecute alături de el. Este o carte emoționantă despre puterera amintirilor, despre prietenie.
2. Pretutindeni, peste tot în jur de Pimm van Hest, Sassafras De Bruyn
Ilutrațiile gingașe, msajul atât de sensibil fac din această carte una potrivită pentru a vorbi copiilor despre dispariție și dorul de persoanele pe care le-am pierdut în această viață. Deși tristă, cartea are o valoare terapeutică. Copiii au ocazia să înțeleagă mersul firesc al lucrurilor, ciclul vieții și ce putem face cu dorul care ne macină când cineva iubit ne părăsește.
3. Bunicule, ce se întâmplă când murim de Jan Godfrey, Estelle Corke
Aceasta este o altă carte pe care o citești cu lacrimi în ochi. Fetița, aflată în vizită la bunicul său observă că cireșul nu mai este, prilej pentru a dezvolta o discuție despre bătrânețe și moarte, dar și despre renaștere. Este potrivită mai ales părinților care aleg să le vorbească copiilor despre perspectiva creștină asupra morții, despre cer și Dumnezeu.
Despre marea taină a morții le puteți vorbi copiilor și pornind de la această frumoasă carte, cu ilustrații minunate. Cartea nu este lipsită de speranță. Bunicul Elefant le povestește nepoților despre această experiență prin care toți trebuie să treacă.
Notă: unele titluri din această listă de recomandări trimite, printr-un link afiliat, către pagina de unde puteți cumpăra cartea respectivă. Accesând un link afiliat, la achiziționarea cărții, SuntPitic.ro este recompensat cu un comision între 1-7% din valoarea cărții. Prețul cărților cumpărate rămâne neschimbat, adică dumneavoastră nu pierdeți nimic. Această sumă va susține costurile de mentenanță ale acestui portal. În cazul în care alegeți să cumpărați o carte din lista noastră, noi vă mulțumim anticipat pentru susținere!